Objavljeno: 25.9.2007 14:43 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Oktober 2007

Dvakrat hitrejša ognjena žica

Vmesnik firewire se je, razen za priklop video opreme, uveljavil precej slabše od USB, ki v svoji drugi različici ponuja podobne hitrosti prenosa. Ali se bo njegova hitrejša različica odrezala kaj bolje?

Vmesnik firewire je podjetje Apple zasnovalo v začetku devetdesetih, v zadnjih letih pa je vmesnik del standardnega nabora računalnikov, saj manjka le na nekaterih najcenejših osnovnih ploščah, za svojega pa so ga posvojili tudi drugi izdelovalci računalnikov (Sony ga, denimo, celo trži pod lastnim imenom iLink). Prav tako najdemo firewire na bolj ali manj vseh video kamerah, izdelanih v zadnjih desetih letih, tako da se je vmesnik uveljavil kot standard za prenos podatkov iz kamer v računalnik. Za priklop drugih zunanjih naprav računalnika pa večinoma, vsaj na PCjih, uporabljamo vmesnik USB, ki ponuja podobne hitrosti prenosa, a je hkrati tudi precej bolj razširjen; celo Apple je v svojih iPodih prešel s firewirea na USB.

Firewire 800 (oz. IEEE 1394b, kot se vmesnik imenuje uradno) v primerjavi s predhodnikom ponuja dvakrat višjo hitrost prenosa, 800 Mb/s. Novi vmesnik ima drugačen priključek kakor 400-megabitna različica. To pomeni, da stare firewire naprave lahko priključimo nanj le prek pretvornika. Specifikacija samega priključka je sicer še bolj zmogljiva: če uporabimo optično povezavo, imamo lahko do 100 m dolge kable, ki omogočajo do 3,2 Gb/s prenosa. Večina izdelovalcev pa se bo kljub vsemu že zaradi cene odločila za osnovno različico priključka s štirikrat manjšo hitrostjo in devetžilnim kablom.

Višje hitrosti prenosa, ki jih podpira 1394b, se seveda izkažejo šele, kadar prek vmesnika prenašamo večje količine podatkov. Zunanji diski so kakor nalašč za to, da preizkusimo, kako se novi vmesnik odreže v praksi. Za preizkus smo uporabili nov Hitachijev disk SATA, ki ima zmogljivost kar 1 TB, zaradi velike gostote zapisa pa tudi sicer sodi med najhitrejše diske na trgu. Priključi se na vmesnik SATA. Zunanje ohišje IcyDock MB-559UEB je eno prvih, ki podpira FireWire 800, omogoča pa priklop vseh 3,5-palčnih diskov SATA. Sposodili smo si tudi kartico PCI, ki omogoča priklop naprav firewire 800. Hitrost diska smo izmerili (prepisovanje dolge datoteke) pri treh različnih načinih priklopa: prek vmesnika firewire 800, prek vmesnika USB in priključenega kot notranji disk na vmesnik SATA.

Izkaže se, da vmesnik firewire 800 v primerjavi z USB ponuja kar občutno hitrejši prenos podatkov, čeprav ne tako hitrega, kot obljublja specifikacija vmesnika. Še vedno pa se kot najzmogljivejši izkaže neposreden priklop na vmesnik SATA.

Firewire 800 je že na voljo v zmogljivejših Applovih računalnikih in računamo lahko, da ga bodo kmalu posvojili tudi izdelovalci osnovnih plošč za PCje. Vmesnik v primerjavi s predhodnikom sicer ponuja hitrejši prenos, a to verjetno ne bo dovolj, da bi se uveljavil širše kot 400-megabitna različica. Alternativ za priklop zunanjih naprav je namreč precej, saj se mora firewire "boriti" ne samo z USB, temveč tudi z vmesniki eSATA in ethernet, vsaj ko govorimo o zunanjih diskih.

Rezultati meritev

Hitachi Deskstar 7K1000

Kaj: Disk SATA z zmogljivostjo 1 TB.

Izdeluje: Hitachi, www.hitachigst.com.

Prodaja: Elkotex, www.elkotex.si.

Cena: 365 EUR.

Za: Zmogljivost, hitrost prenosa.

Proti: Visoka cena.

RaidSonic Icy Dock MB-559UEB-1S

Kaj: Zunanje ohišje s priključkom IEEE 1394b.

Izdeluje: RaidSonic, www.raidsonic.de.

Prodaja: Elkotex, www.elkotex.si.

Cena: 99 EUR.

Za: Kakovostna izdelava, podpora vmesnikoma USB in firewire 800.

Proti: Cena.

Kartica PCI FW800

Kaj: Kartica PCI s priključki IEEE 1934b.

Izdeluje: DeLock, www.delock.de.

Prodaja: Trini plus, www.triniplus.si.

Cena: 50 EUR.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji