Objavljeno: 26.6.2019 | Avtor: Alan Orlič | Monitor Julij-avgust 2019

Drugačen original

Igro, ki jo je začel Gopro, bodo očitno končali drugi igralci, zadnji med njimi, ki zabija žeblje v njegovo krsto, je kitajski DJI.

DJI je enkrat že imel srečo, ko so Goprojevi letalniki Karma padali z neba, a tokrat se odločil stopiti na področje, ki je že nasičeno in večina igralcev dobro pozna igro, zato se postavlja vprašanje, kaj lahko novinec spremeni v svojo korist.

Odločil se je narediti tisto, kar Kitajci dobro znajo – preprosto so bolj kot ne preslikali ohišje kamere Gopro. DJI Osmo Action namreč lahko uporablja večino Goprojevih dodatkov, saj je razlika v velikosti dokaj majhna, poleg tega ima priloženo kletko z Goprojevim nastavkom.

Čeprav sta si kameri na prvi pogled zelo podobni, je Osmo Action nekaj milimetrov daljši in malenkost nižji, kar pomeni, da podvodnih ohišjih ne moremo uporabljati. Razlika je tudi v postavitvi gumba za vklop, ki je pri novincu na gornji levi strani kamere in ne ob strani, kot ga ima Gopro. Ta je tudi nekaj gramov lažji, a razlika v teži pri dobrih 100 gramih ne pomeni ravno veliko. Celotno ohišje ima sicer lepo zaobljene robove, kar je nedvomno dobrodošlo pri prenašanju v žepih, pred vsemi ostalimi akcijskimi kamerami pa tudi pomembno prednost, prednji barvni zaslon LCD. Namenjen je predvsem lažjemu snemanju videoposnetkov ter seveda selfijem.

Osmo Action ima tri gumbe, kar je za akcijske kamere že skoraj nadpovprečna številka. Gopro od različice 5 vse opravi z dvema, medtem ko je Yi 4K še bolj špartanski, ima le enega. Tretji gumb je namenjen hitri izbiri nastavitev za snemanje ali fotografiranje. Ostale nastavitve opravimo prek zaslona, občutljivega na dotik oziroma z (angleškimi) glasovnimi ukazi, če vam je tak način ljubši. Preklop med obema zaslonoma izvedemo s tapkanjem po glavnem zaslonu; prednji pričakovano ni občutljiv na dotik, saj je premajhen za resno uporabo.

Baterija nima lastnega pokrova, ampak za to poskrbi kar njen spodnji del. Kamera ima ločen pokrov za priklop USB in pomnilniško kartico micro SD. USBvtič je tipa C, prek njega se kamera polni oziroma poveže z osebnim računalnikom kot izmenljivi disk.

Gopro omogoča menjavo sprednjega stekla, ki ima posebno pritrditev na bajonet, pri modelu Osmo Action pa gre za bolj klasično, navojno rešitev. Tudi sam obod je okrogel in s tem predstavlja preprostejšo rešitev za nastavitev različnih dodatkov. DJI je poleg kamere predstavil tudi dva seta filtrov, enega za pod vodo, drugega za snemalce. Prvi ima različne barvne filtre, da poudarijo barve, ki jih voda vsrka, drugi pa predvsem nevtralne sivinske različnih prepustnosti ter seveda obvezni polarizacijski filter. Maksimalni kot, ki ga objektiv zajame po diagonali, je 145 stopinj, kar je malenkost manj kot pri Gopro, ki zmore 149 stopinj. Sonyjeve akcijske kamere zmorejo do 170 stopinj, medtem ko že rahlo pozabljena Ricohova in Olympusova avantura v svet akcijskih kamer vidi celo rahlo nazaj, z 204 stopinjami. Osmo Action je po širini kota primerljiv s klasičnim objektivom ribje oko pri 16 mm na Leica formatu 35 mm za boljšo predstavo.

Preseneča dobra kakovost slike na robovih, ki je tako rekoč brez kromatske aberacije in ohranja ostrino tudi na skrajnih robovih. Zaslonka je dokaj klasična, f2.8, zaradi majhnega tipala je slika ostra od slabih 30 cm do neskončnosti. Tipalo je vpeto v optično umirjanje slike, ki se zelo dobro obnese, DJI je to poimenoval RockSteady (do tega pride, če imajo marketingarji preveč domišljije). Tudi pri premikih levo-desno, če niso preveč sunkoviti, umirjanje opravi svoje delo in z malo vaje ni potrebe po dodatnem zunanjem umirjevalniku oziroma »gimbalu«. V primerjavi z Goprojevim elektronskim umirjanjem se optično izkaže bolje predvsem pri premikih levo-desno. Na našem preizkusu novincu umirjanje slike z držanjem v roki pri hoji ni delalo nobenih težav, odlično se je odrezal tudi pri hoji po stopnicah.

Tipalo z 12 milijoni pik prihaja iz Sonyjevih logov, za obdelavo slike skrbi procesor Ambarella H2, kot ga ima Yi 4K+. Tehnične lastnosti so seveda podobne drugim, snemanje 4K pri 60 posnetkih na sekundo z maksimalnim pretokom 100 Mb/s. Upočasnjeno snemanje je na voljo v polni ločljivosti HD do 240 posnetkov na sekundo. Marsikateri telefon zmore hitreje, do 1000 posnetkov na sekundo, a očitno so želeli snovalci prihraniti pri ceni oziroma pustiti kaj za naslednjo različico. Osmo Action pozna tudi HDR-način snemanja ter seveda različne barvne profile, ki pridejo prav pri nadaljnji obdelavi.

Pod objektivom ima kamera posebne reže za hlajenje, kar je še ena od zanimivih novosti, zato bi moralo biti snemanje daljših posnetkov kakovostnejše, a tega v praksi nismo preizkusili.

Ker je objektiv v osnovi ribje oko, zna kamera to v realnem času popraviti na klasični, linearni pogled, če vam to bolj ustreza. Snovalci so dobro premislili tudi fotografski del. Ta zna shranjevati datoteke JPEG in RAW (brez obdelave) v formatu DNG, ki je neposredno združljiv z večino programov za obdelavo posnetkov.

Občutljivost ISO je še malo višja kot pri Goproju in sega od ISO 100 do 3200. Potrudili so se tudi z razponom časov, najdaljši je 120 sekund, kar je odlično za nočne posnetke. Pri tako dolgem času lahko na eni strani ohranjamo dokaj nizko občutljivost, na drugi pa že lepo vidimo kroženje Zemlje v obliki potega zvezd. Priporočamo tudi, da najvišje občutljivosti ne uporabljate prav pogosto, saj je šum že močno izražen in pomeni dodatno delo pri obdelavi posnetkov.

Omenimo še eno uporabno možnost, shranjevanje lastnih nastavitev. Shranimo lahko različne lastne nastavitve tako za fotografiranje kot snemanje in jih nato znova prikličemo, kar krepko zmanjša brskanje po menijih.

Kaj pravi konkurenca?

Kot je že v navadi, tudi Osmo Action premore nadzor prek pametnega telefona, aplikacija je na voljo za oba glavna operacijska sistema. Poveže se hitreje kot Gopro, nadzorujemo lahko tako rekoč vse, le pregled posnetkov in fotografij bi lahko bil izveden bolje.

DJI si je z novincem rahlo stopil na nogo, saj je Osmo Action na neki način neposredna konkurenca Osmo Pocketu, da o robustnosti prvega niti ne govorimo. Temperaturno delovno območje sega od –10 do +40 stopinj Celzija, brez podvodnega ohišja se lahko potopimo do 11 metrov globoko, prenese tudi kakšen padec, če ni preveč neroden. A pravo konkurenco mu seveda delata Gopro ter Yi, ki je požel nemalo pozornosti.

Vse tri kamere so si po tehničnih lastnostih dokaj blizu, a zaradi robustnosti in boljše podpore pravzaprav ostaneta le še DJI in Gopro. Tu postane izbira težja, kajti nobena kamera nima bistvene prednosti pred drugo. Zaradi optične stabilizacije in prednjega barvnega LCD-zaslona se rahlo nagibamo k DJI, a po drugi strani je Gopro tako zelo razširjen, da je zanj lažje najti kakšen poseben dodatek, kot je, recimo, kupolasto podvodno ohišje za fotografiranje pol iz vode in pol pod njo. A če se vrnemo k Osmo Actionu, upravljanje z zaslonom na dotik je natančnejše in preprostejše kot pri Goproju.

Z nobeno od teh dveh kamer ne boste veliko zgrešili, kar je na koncu tudi najpomembneje. DJI pa je pokazal, česar se loti, to stori premišljeno in natančno, kar od takega proizvajalca tudi pričakujemo.

DJI Osmo Action

Cena: 379 EUR

Kje: www.avtera.si

Za: Optično umirjanje, prednji barvni zaslon.

Proti: Cena enaka kot original.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji