Objavljeno: 28.11.2023 | Avtor: Simon Peter Vavpotič | Monitor December 2023

Dodatki, brez katerih ne gre

Kateri dodatki so nujno potrebni za zagon novega Raspberry Pi 5, kateri so opcijski in katere lahko naročimo prek spleta? Ali dodatke za Raspberry Pi 4 lahko prenesemo na Raspberry Pi 5? Zakaj sta tipkovnica in miška Raspberry Pi tako priljubljeni … med otroki?

Prvi prednaročeni Raspberry Pi 5 že prihajajo, a večina brez dodatkov, kot so originalni 27-vatni napajalnik in ohišje, hladilno rebro z ventilatorjem in polnilna baterija za pogon ure realnega časa med odklopom napajanja. Med otroki sta priljubljena tudi tipkovnica in miška Raspberry Pi, ki sta zaradi majhnosti in privlačnega videza praktična za tudi za vse druge, ki računalnika ne potrebujejo za pisanje daljših besedil. Uporabljamo ju lahko tudi s klasičnimi PC in z drugimi računalniki.

Raspberry Pi 5 v predelanem ohišju za Raspberry Pi 4 b.

Si lahko še premislim?

Zaradi velikega povpraševanja lahko vsak kupec prednaroči le en Raspberry Pi 5. Prednost pri dobavi so doslej imeli naročniki angleških računalniških revij MagPi in HackSpace, ki so že septembra izkoristili promocijske kode in so svoje računalnike začeli dobivati s koncem oktobra. Od običajnih prednaročnikov so bili najprej na vrsti tisti, ki so Raspberry Pi 5 naročili že 28. septembra do 11. ure, in naj bi jih dobili do sredine novembra. Drugi, ki so prednaročilo oddali 28. septembra do 21h (oz. do 20h po angleškem času), bodo svoje računalnike dobili v drugi polovici novembra in decembra, vsi ostali pa bodo morali počakati vsaj do januarja prihodnjega leta.

Z Raspberry Pi 5 naročene dodatke bodo trgovci dostavili v paketu z računalnikom, naročene posebej pa, ko bodo ti na voljo za pošiljanje. In če si med čakanjem premislimo? Pooblaščeni trgovci proizvajalca Raspberry Pi nam bodo ob preklicu prednaročila že vplačani znesek vrnili.

Kdo potrebuje 5-amperski napajalnik?

Za osnovno delovanje Raspberry Pi 5 zadošča 5-voltni 3-amperski napajalnik z napetostnim regulatorjem, kakršnega uporabljamo z Raspberry 4 b. Vendar nas bo Raspberry Pi 5 ob vsakokratnem zagonu operacijskega sistema Raspberry Pi OS obvestil, da za normalno delovanje potrebujemo močnejši napajalnik.

Originalni 5-amperski napajalnik Raspberry Pi.

Obvestilo sicer lahko izklopimo, a je močnejši napajalnik lahko dejansko potreben, ko z Raspberry Pi 5 prek vtičnic USB 2.0 in USB 3.0 povežemo zunanje naprave, kot so tipkovnice, miške, podatkovni ključki, diskovni pogoni in pogoni SSD, ki lahko znatno povečajo porabo. Vmesna rešitev je tudi 4-amperski napajalnik, s katerim lahko poganjamo podobne računalnike, kot je Orange Pi 5, vendar bomo tudi pri tem vsakokrat opozorjeni na morebitno nezadostno napajanje. Preizkušeno!

Napajalnik za Raspberry Pi 5 lahko uporabljamo tudi z Raspberry Pi 4, kar zna priti prav, če z njim poganjamo Windows 11, ki zahteva zmogljivejši podatkovni pogon.

Priključni kabli, tipkovnica in miška

Kabel iz priključka mikro HDMI na računalniku za priključek HDMI na monitorju ni prav pogosto v uporabi, je pa zato nujno potreben za uporabo Raspberry Pi 4 in 5 kot namiznih računalnikov. Če štirice ne bomo več uporabljali, ni treba kupovati novega. Prav tako velja za obstoječi monitor, tipkovnico in miško. Tudi kable, s katerimi povezujemo (eksperimentalne) naprave prek 40-polne razširitvene vtičnice, lahko obdržimo, obenem pa naprave prenesemo na novi računalnik.

Tipkovnica in miška Raspberry Pi.

Po drugi strani je posebnost že omenjene tipkovnice Raspberry Pi vgrajeni spojnik USB 2.0, prek katerega lahko povežemo dodatne naprave USB, predvsem miško Raspberry Pi, ki se od običajnih ravno zato razlikuje po precej krajšem kablu. Preostala priključka USB 2.0 omogočata enostavnejšo uporabo podatkovnih ključkov, saj nam ni več treba segati do računalnika.

Baterija za uro realnega časa

Baterijo za pogon ure realnega časa med odklopom napajanja smo najprej poznali pri nekaterih nosilnih ploščah za računske module, kot je Raspberry Pi compute module 4, ki omogočajo izdelavo Raspberry Pi z razširjenimi funkcionalnostmi.

Raspberry Pi 5 je prvi model klasičnega Raspberry Pi, ki omogoča opcijski priklop polnilne litijeve baterije tipa ML2020 s 45 mAh. Originalna baterija za Raspberry Pi 5 stane okoli pet dolarjev. Namesto te lahko uporabimo tudi pri nas pogosto tabletno baterijo CR2032 z zmogljivostjo 235 mA, vendar moramo dodatek zanjo z nosilcem in s priključnim kablom izdelati sami. Čeprav je polnjenje baterije pri Raspberry Pi 5 v nastavitvah operacijskega sistema Raspberry Pi OS izklopljeno, je vseeno bolje, da za baterijo zaporedno v prevodni smeri vežemo še usmerniško diodo (npr. 1N4001), ki preprečuje morebiten poskus polnjenja baterije med običajnim delovanjem računalnika. To možnost uporabljam tudi sam. Za priklop baterije na miniaturno dvopolno vtičnico Raspberry Pi 5 je potreben ustrezen konektor, ki ga moramo kupiti posebej.

Doma narejena baterija za pogon ure realnega časa med odklopom napajanja in zunanja tipka za mehki vklop ter izklop.

Za tiste, ki se boste izdelave dodatka z baterijo lotili sami, naj povem, da lahko kot tiskano vezje z nosilcem baterije CR2032 uporabimo tudi učno vezje iz tehničnega kompleta, ki ga uporabljajo (nekateri) šestošolci. Iz vezja odspajkamo modro svetlečo diodo in upor. Tega nadomestimo z usmerniško diodo, na kontakte odstranjene svetleče diode pa prispajkamo napajalna vodnika za baterijo. Vsekakor takega vezja ni težko izdelati tudi na tiskanini za prototipiranje.

Tipka za vklop in izklop

Raspberry Pi 5 je prvi, ki ga lahko vklopimo in izklopimo z miniaturno tipko na tiskanini, lahko pa vzporedno priključimo zunanjo tipko, ki jo povežemo na kontakta ob 2-polnem konektorju za baterijo. Najprej sem na kontakta prispajkal stebrička, na katera sem nato nataknil 2-polno vtičnico s kablom in tipko. Dobra je skoraj vsaka tipka, saj ima vezje DA9091, ki upravlja napajanje Raspberry Pi 5, vgrajeno logiko za preprečevanje sprejemanja hitrih nihajnih impulzov, ki nastanejo v nekaterih manj kakovostnih tipkah. Uporabil sem kar stikalo iz zavrženega risalnika, ki sem ga dolga leta hranil v omari. Ravno prav je veliko, da mi ga ni treba iskati po mizi, hkrati pa odlično deluje, tako pri vklopu kot izklopu računalnika.

DA9091 je deluje tako, da ob pritisku na tipko ugasnjen računalnik takoj zažene, če pa ta deluje, po prvem pritisku operacijskemu sistemu zgolj sporoči, da želimo računalnik ugasniti. Pravilno nastavljen operacijski sistem v tem primeru pokaže pogovorno okno za izklop ali ponovni zagon. Če tipko pritisnemo še drugič in jo za kratek čas pridržimo, DA9091 odklopi napajanje ne glede na odzivnost operacijskega sistema.

Druga lastnost DA9091 je, da po prekinitvi napajanja in ponovnem priklopu vselej ponovno zažene računalnik, zato bo Raspberry Pi 5 po »električnem mrku« ponovno zagnan, ne glede na to, ali smo ga mehko ugasnili s tipko ali z ukazom za zaustavitev (angl. shutdown). To lahko preprečimo le z brezprekinitvenim napajanjem ali tako, da dodamo enostavno relejsko ali drugo vezje.

Kabel za kompozitni videoizhod

Čeprav v Sloveniji zaradi prehoda na digitalno oddajanje TV-programov le redkokdo še uporablja televizor brez vhoda HDMI, povejmo, da ima Raspberry Pi 5 tudi posebna kontakta, na katerih je na voljo kompozitni videosignal. Najdemo ju tik ob konektorjih za priklop digitalnih kamer in/ali prikazovalnikov.

Funkcionalnost sem se odločil preizkusiti bolj iz radovednosti. Na kontakta sem, tako kot pri zunanjem stikalu za vklop, prispajkal stebrička, na ta pa nato nataknil kabel s standardnim videokonektorjem. Pomembno je, da pravilno priključimo maso, ki mora biti povezana na oklop kabla in zunanji kontakt videokonektorja. Izhodna upornost videoizhoda je 75 ohmov, čemur mora biti običajno prilagojen tudi kabel. Uporabil sem kar oklopljen avdio kabel, čeprav ta malenkost pokvari sliko. Ločljivosti kompozitnega signala so omejene na tiste, ki jih lahko prikažejo stari televizorji, do največ 704 × 576 pik.

Doma narejeni kompozitni videoizhod.

Drugo vprašanje je, ali bi lahko tovrstni izhod namesto za video uporabili kot analogni avdioizhod, kar izhaja iz opisa delovanja čipa RP1, ki ga najdemo med dokumentacijo na spletnih strani raspberrypi.com. Za kaj takega bi gotovo potrebovali tudi podporo v Raspberry Pi OS ali celo novo vgrajeno programsko opremo za čip RP1.

Obesek, kartica ali klobuk

Glavni snovalec Raspberry Pi James Adams je v enem od na Youtubu objavljenih intervjujev, ki jih je vodil kar predsednik uprave podjetja Raspberry Pi, Eben Upton, na vprašanje, zakaj Raspberry Pi 5 nima analognega zvočnega izhoda, kot ga imajo njegovi predhodniki, odgovoril, da je zanj preprosto zmanjkalo prostora, a da je na razpolago veliko drugih možnosti. Priključek HDMI je tako brez uporabe dodatkov edini način za predvajanje zvoka.

Za realizacijo analognega zvočnega vhoda in izhoda so na voljo štirje tipi rešitev. Najočitnejša je obesek USB, ki ga Raspberry Pi OS po sistemu vtakni in zaženi (angl. plug-and-play) takoj prepozna kot zvočno napravo in zanj običajno ne zahteva dodatnih gonilnikov. Nova naprava za predvajanje zvoka je tudi takoj na voljo v zvokovnem mešalniku ALSA (angl. Advanced Linux sound architecture). Večina obeskov omogoča analogno predvajanje in zajemanje zvoka, vitkejši pa samo analogno. Čeprav nekateri proizvajalci obeskov eksplicitno navajajo združljivost z Raspberry Pi, bo brez težav delovala tudi večina ostalih. Stane okoli 10 evrov.

Microchipova razvojna plošča SAMV71Q21B lahko z ustrezno vgrajeno programsko opremo odigra tudi vlogo priročnega in kakovostnega analognega avdiovmesnika prek USB.

Podobno učinkovit je vmesnik HDMI z digitalno-analognim pretvornikom zvoka, ki zvok usmeri na analogni izhod in s tem omogoči predvajanje na analognih napravah, sliko pa prek videoizhoda (navadno HDMI oziroma VGA, za starejše monitorje in televizorje tudi izvedbe in/ali kompozitni signal oziroma videosignal S za stare televizorje) posreduje v monitor ali televizor. Stane od okoli 10 evrov naprej, vendar ne omogoča tudi analognega zvočnega vhoda.

Tretja možnost je uporaba enega izmed že izdelanih t. i. klobukov (angl. hats) z dodatnimi funkcionalnostmi, ki jih priključimo prek 40-polne razširitvene vtičnice, tako da z njimi prekrijemo Raspberry Pi 5. Pri pregledu trenutno edine z Raspberry Pi 5 združljive različice Raspberry Pi OS, Bookworm, opazimo kopico prekrivkov za različne avdioklobuke (angl. audio hats), ki ustrezno prilagodijo delovanje prednameščenih gonilnikov.

Kaj pa hladilnik?

Veličina proizvajalcev klobukov za Raspberry Pi ne razmišlja o hlajenju računalnika, a to ne pomeni, da hladilnika ne moremo uporabiti. Poviševalnik kontaktov (angl. contact raiser) omogoča uporabo hladilnika z nizkim profilom, saj kontakte poviša za okoli 1 cm. Vstavimo ga med originalno 40-polno razširitveno vtičnico in klobuk, pri čemer načelno ostane med klobukom in Raspberry Pi dovolj prostora za nemoten pretok zraka. V nasprotnem lahko vstavimo še en poviševalnik.

Vendar ta način ne omogoča uporabe večjih hladilnikov in večine hladilnih ohišij. Namesto tega lahko klobuk povežemo tudi s kratkim povezovalnim kablom in v nekoliko večje ohišje pritrdimo poleg Raspberry Pi 5.

Klobuk HiFi audio hat.

Druga možnost je nabava klobuka z vgrajenim ventilatorjem, a tak naj bi bil za zdaj le klobuk za napajanje Raspberry Pi 4 iz ethernetnega omrežja (angl. POE – power over ethernet). Podoben klobuk za Raspberry Pi 5 je morda na voljo že zdaj, ko berete ta članek.

Podrobna navodila za namestitev vsakega od klobukov sicer najdemo na spletu. Primernost klobuka za Raspberry Pi 5 lahko preverimo tudi, če iz Githuba naložimo izvorno kodo Raspberry Pi OS. V njej so za ta računalnik prilagojene različice jasno označene, za ostale pa je združljivost zaradi novega vhodno-izhodnega krmilnika RP1 vprašljiva.

Zadnja možnost je bolj eksperimentalna, saj vsi Raspberry Pi omogočajo tudi ustvarjanje zvoka ob pomoči vgrajenih frekvenčno širinskih modulatorjev, tako da stereo signal iz ustreznih priključkov (dveh od: 12, 13, 18 in 19) na razširitveni vtičnici povežemo s frekvenčnim filtrom s predojačevalnikom ali brez njega, ki je v Raspberry Pi 1, 2, 3 in 4 že vgrajen, pri Raspberry Pi Pico in Zero pa ga moramo izdelati sami.

Tudi pri Raspberry Pi 5 so omenjeni priključki na voljo, vendar so vezani na vhodno-izhodni krmilnik RP1 in ne na sistem v čipu BCM2712, ustreznega gonilnika za preusmeritev zvoka pa za zdaj nisem našel. Na ta način je mogoče zvok vseeno ustvariti z lastnim programom in gonilnikom za impulzno širinsko modulacijo (angl. pulse width modulaton driver, krajše PWM driver).

Zmogljivejši podatkovni pogon

Čeprav je tudi miniaturna kartica SD odličen podatkovni pogon za hrambo sorazmerno velikih količin podatkov, še zdaleč ni najhitrejši, saj nima vgrajenega zmogljivega krmilnika s predpomnilnikom. Pri Raspberry Pi so obljubili razširitveno kartico s standardnim priključkom PCIe tipa M.2, ki bo omogočila vgradnjo najhitrejših SSD, a dokler ta ni na voljo kot dodatek, lahko uporabljamo krmilnike, ki jih povežemo prek priključkov USB 3.0. Kljub temu je neki nadobudni youtuber priključne kable kar prispajkal na Raspberry Pi 5 in na eno izmed svojih razvojnih ploščic z vtičnico M.2 ter nato preizkusil novo funkcionalnost.

Če se boste podobnega projekta lotili sami, naj opozorim, da to ni enostavno, saj sta zaradi izjemno hitrega prenosa podatkov pomembni celo dolžina kablov in morebitna parazitna kapacitivnost. O zadnjem se lahko prepričamo, če si pobliže ogledamo tiskanino Raspberry Pi 5 v okolici vtičnice PCie, kjer opazimo vijugaste vodnike. Vijuge so potrebne zaradi časovnih prilagoditev posameznih signalov.

Večje ohišje za namizni računalnik Raspberry Pi 5, ki vključuje 2,5-palčni disk s krmilnim vmesnikom USB 3.0 na SATA3, baterijo in analogni zvočni izhod.

Kakorkoli, večina youtuberjev je pogone SSD povezala prek enega od priključkov USB 3.0, ki zmoreta do 5 GB/s. Jaz sem namesto tega, kot vedno, uporabil staro računalniško opremo: vmesnik SATA3 s priključkom USB 3.0 in starejši 2,5-palčni disk. Deluje! Vendar je zaradi počasnosti diska včasih bolje krmilnik povezati prek enega od priključkov USB 2.0, denimo med nameščanjem Windows 11 na Raspberry Pi 4. Vzrok verjetno tiči v premajhnem predpomnilniku mojega priročnega krmilnika SATA3 in sorazmerno majhnem predpomnilniku v disku.

Raspberry Pi 5 in Windows 10/11 za ARM

Na Raspberry Pi 3 in 4 z Broadcomovima sistemoma na enem čipu, BCM2837 in BCM2711, kakor tudi na Orange Pi 5, Rock Pi 5 in druge gole mini PC z Rockchipovim sistemom v enem čipu RK3588 lahko namestimo preizkusni različici Microsoftovih Windows 10 in 11 z arhitekturo ARM64. Raspberry Pi 5 ima žal precej drugačno arhitekturo, saj ima poleg sistema v enem čipu BCM2712 še vhodno-izhodno krmilnik RP1. Vseeno upamo, da bomo podporo zanj dočakali v kratkem.

Pri združljivosti z Microsoft Windows igra ključno vlogo standard UEFI, ki ga morajo upoštevati vsi snovalci vgrajene programske opreme. Za Raspberry Pi je z UEFI združljiva vgrajena programska oprema nastala naknadno, dozdevno na željo in s podporo Microsofta. Za zdaj podpore UEFI za Raspberry Pi 5 v projektu Pi firmware fask force na Githubu še ni, vendar upamo, da bo kmalu na voljo, saj je obremenitev procesorskih jeder v Raspberry Pi 4 med običajnim delom z namizjem Windows 11 neprestano dosegala okoli 90 odstotkov.

Povejmo še, da je za namestitev Windows 10 ali 11 potreben podatkovni pogon z vsaj 64 GB prostega pomnilnika. Operacijski sistem lahko nanj namestimo iz Raspberry Pi OS ali pa iz klasičnega PC z nameščenim Windows. Za izdelavo pogona za Windows moramo v operacijski sistem namestiti aplikacijo Wor (krajše za Windows on Raspberry Pi, slov. Windows na Raspberry Pi), ki omogoča izdelavo pogona za osnove Raspberry Pi. Podobna aplikacija, ki teče v Windows za klasične PC, je splošnejša in lahko izdela pogone in datoteke *.iso za vse podprte osnove. Podrobnejša navodila najdete v številnih videih na Youtubu pa tudi na spletnih straneh kot je Tom's hardware.

Klobuki za posebne namene

Za gledanje digitalne zemeljske TV (DVB-T in DVB-T2) zadošča klobuk s Sonyjevim čipom CXD2880. Čeprav navajajo združljivost z Raspberry Pi 3 in Raspberry Pi 4, verjamem, da bo prej ali slej na voljo programska podpora tudi za Raspberry Pi 5 ali pa nov, zanj prilagojen klobuk.

Med posebnimi klobuki je tudi klobuk build hat, ki odpira možnosti krmiljenja kompletov kock Lego z električnimi pogoni in tipali. Krmilni program moramo napisati sami, pri čemer si lahko pomagamo tudi z ukazom pinctrl, s katerim lahko upravljamo priključke razširitvenih vrat kar iz ukaznega okna. Povejmo še, da starejši Raspberry Pi uporabljajo ukaz raspi-gpio, ki pa pri Raspberry Pi 5 zaradi vhodno-izhodnega krmilnika RP1 ne deluje pravilno.

Digitalne kamere in prikazovalniki

Čeprav se pri uporabi Raspberry Pi kot namiznega računalnika navadno zanašamo na spletne kamere z mikrofonom in s priključkom USB ter prikazovalnike z visoko ločljivostjo z vhodom HDMI, si takega razkošja pri namenskih aplikacijah v robotiki ali industriji ne morejo privoščiti. Za robotike, ki v svojih projektih uporabljajo računalniški vid in umetno inteligenco, je še posebej dobrodošla možnost hkratnega priklopa dveh kamer. Namesto teh lahko priključimo tudi dva prikazovalnika ali pa en prikazovalnik in eno kamero, kar pa je zanimivo ne samo za industrijske projekte, temveč tudi za raziskovalne umetnointeligenčne, ki vključujejo interakcijo računalnika s človekom.

Izbor kamer je velik, uporabimo pa lahko tudi združljive z Raspberry Pi 3 in 4, a za to potrebujemo poseben kabel, ki ga moramo dokupiti. Enako velja tudi za prikazovalnike, med katerimi v trgovini Raspberry Pi zasledimo 7-palčni Raspberry Pi touch display z zaznavanjem dotika, s katerim lahko Raspberry Pi spremenimo v pravi tablični računalnik.

Originalno ohišje ali neslišno delovanje?

Raspberry Pi 5 lahko, tako kot njegovi predhodniki, ob majhni povprečni obremenitvi deluje tudi brez hladilnega rebra in ventilatorja. Za večjo obremenitev potrebuje precej veliko hladilno rebro, hladilno ohišje iz aluminija ali aluminijaste zlitine ali hladilno rebro z ventilatorjem.

Originalno ohišje za Raspberry Pi 5 v rdeče-beli ali drugi barvni kombinaciji, ki ga lahko za okoli 20 evrov naročimo skupaj z računalnikom, je plastično in prirejeno za uporabo računalnika z originalnim hladilnikom z ventilatorjem, za katerega bomo odšteli okoli pet evrov. Velike vstopne in izstopne reže za zrak so pomembne še posebej takrat, ko se vklopi ventilator, ki pri največjih obratih še zdaleč ni neslišen.

Raspbery Pi 5 kot namizni računalnik v nekoliko večjem ohišju, v katerem je prostor tudi za večino dodatkov. Tipke za vklop namenoma nisem vgradil, da lahko računalnik postavim pod mizo. 

Predelava plastičnega ohišja, ki stane en dolar, za Raspberry Pi 5

Čeprav je večina youtuberjev svoje videe septembra in oktobra posnela z golimi Raspberry Pi 5, ki so jih skupaj z originalnim napajalnikom, s hladilnim rebrom z ventilatorjem, kartico SD z 32 GB, kablom za priklop monitorja ter z miško in s tipkovnico prejeli v oglednem novinarskem kompletu, tega vsekakor ni mogoče resno uporabljati brez takega ali drugačnega ohišja.

Ker mi je bilo mojega mini računalnika škoda, sem se takoj domislil, da bi zanj priredil povsem novo plastično ohišje za Raspberry Pi 4 b brez ventilatorja (stalo me je približno en dolar). Kupil pa sem ga pred letom, misleč, da bom vanj lahko vgradil ventilator ene od odsluženih grafičnih kartic za klasični PC, a je bil ta prevelik; brez ventilatorja pa se Raspberry Pi 4 ob predvajanju televizijskih programov ali videa kaj hitro pregreje. Kajpak, to ohišje je skoraj idealno za vgradnjo Raspberry Pi 5 s sorazmerno majhnim originalnim hladilnikom z ventilatorjem. Z nožkom alfa in kleščami za žico ga je mogoče prilagoditi že v petih minutah. Porezati moramo nosilce za ventilator in nekoliko povečati odprtino za vtičnice USB in ethernet. Zadnje le zato, ker ima Raspberry Pi 4 vtičnico za ethernet na nasprotni strani kot Raspberry Pi 5, kar je obenem tako kot pri Raspberry Pi 3. Morda bi ustrezalo celo ohišje za zadnjega, a pogoj je, da ima dovolj odprtin za nemoten pretok zraka.

Ventilator ima vgrajen merilnik vrtljajev in omogoča prilagajanje hitrosti vrtenja. Z Raspberry Pi 5 ga povežemo prek posebne 4-polne vtičnice. Ob vklopu računalnika se za hip zažene s polno hitrostjo, potem pa obmiruje, dokler temperatura sistema v enem čipu BCM2712 ne preseže 60 stopinj Celzija.

Namesto originalnega ohišja lahko na spletu kupimo tudi ohišja iz aluminija ali aluminijaste zlitine, ki obenem delujejo tudi kot odlični in neslišni hladilniki. Tista iz aluminija so navadno prevlečena z električno neprevodno barvo, ki je ohišja iz električno neprevodne aluminijaste zlitine ne potrebujejo. Čeprav kovinska ohišja obenem nudijo tudi boljšo zaščito računalnika, je njihova bistvena pomanjkljivost, da ne omogočajo običajne namestitve klobukov, ampak lahko te priključimo na 40-polno razširitveno vtičnico le prek ustreznega kabla ali morda, če dodamo več poviševalnikov kontaktov.

Ali se bolj izplača nabaviti ohišje iz aluminijaste zlitine ali plastično ohišje in originalni hladilnik za Raspberry Pi 5, presodite sami. Če se boste odločili za prvo možnost, prej preverite odzive kupcev, kako dobro izbrano ohišje odvaja odvečno toploto, kar je še posebej pomembno v vročih poletnih mesecih.

S svojim črnim aluminijastim ohišjem za Raspberry Pi 4 sem zadovoljen, saj se je v letošnjem vročem poletju več kot odlično izkazalo. Dovolj prostora pa je bilo celo za vgradnjo zunanje antene, ki je za nekatere hekerje pravi zaklad.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji