Objavljeno: 13.6.2023 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Posebna 2022

Dobrodošli na kolesarjenju 2.0

Število kolesarjev na naših cestah, makadamskih poteh in stezah se je v zadnjih dveh letih izrazito povečalo. Danes ni več nobenega dvoma, da je eden glavnih razlogov tudi vse večja priljubljenost električnih koles v vseh oblikah in izvedbah. V tokratni posebni številki smo zato pripravili obsežnejši vodnik po različnih tipih električnih kolesih in digitalni tehnologiji, ki jih spremlja.

Kolesarjenje je bilo v naših krajih vselej zelo priljubljena rekreativna in športna aktivnost, toda v zadnjih letih doživljamo nov razcvet, nekakšen naslednji »nivo«, v računalništvu bi temu rekli naslednjo »verzijo« kolesarjenja.

Kamorkoli sem se v preteklih mesecih odpeljal s kolesom – na Obali, v notranjosti Istre, v Goriških brdih, na obronkih Pohorja, v okolici Ljubljane ali na Gorenjskem –, povsod je bila slika podobna. Povsod srečujem skupine kolesarjev, včasih že skoraj kolone, ki premagujejo strmine in raziskujejo kotičke, kjer jih prej nismo srečevali, vsaj ne v takih številkah.

Velik del, pogosto že skoraj večinski, tvorijo kolesarji z električnimi kolesi. Zelo dobro razumem, zakaj, saj sem tudi sam aktiven del tega novega vala. Električna kolesa odpirajo nove možnosti, nove izzive in dosežke, predvsem pa prinašajo s sabo obilico zadovoljstva.

Električna kolesa so na voljo v zelo različnih oblikah in izvedbah. Elektrifikacija je doletela prav vse kategorije koles in pri tem ustvarila celo nekatere nove, ki doslej niso obstajale. V tej številki smo zato poskušali predstaviti ponudbo na trgu v petih najbolj razširjenih skupinah električnih koles. Za začetek z najbolj priljubljenimi gorskimi električnimi kolesi. V prvi skupini smo pregledali polnovzmetena (full suspention) električna gorska kolesa, ki so seveda primerna za terensko vožnjo.

Sledi skupina gorskih koles s samo prednjim vzmetenjem (hardtail), ki je namenjena kolesarjenju po urejenih stezah in makadamskih poteh, skratka tam, kjer ne pričakujemo pretiranega tresenja, kaj šele skokov. Priljubljena so tudi zaradi ugodnejše cene. Sledi skupina tako imenovanih treking koles, ki je primerna tako za vožnjo po urejenih cestah kot makadamskih poteh. Pretežno urbanemu okolju in asfaltu so namenjena mestna kolesa. Za nameček smo dodali pregled zložljivih električnih koles, ki so enostavna za transport, tako na počitnice kot avtobus ali vlak.

Predstavljamo tudi nekatere zanimive novosti na področju električnih koles, pogledali pa smo tudi druge dvokolesne izdelke z električnim pogonom, od pedelecov do velikih metrojev. Električna kolesa so tesno povezana z digitalno tehnologijo, zato smo preverili, kje vse programska oprema pomaga in kroji uporabo električnih koles.

Ker gre za drage in dragocene izdelke, so električna kolesa pogosto predmet tatvin in tudi okvare ter nesreče predstavljajo razmeroma veliko tveganje, zato smo pogledali, kako je z možnostjo zavarovanja izdelkov. Obenem smo preverili, kakšne možnosti imamo, ko akumulatorji v električnih izdelkih začnejo pešati.

Evropska komisija je letos sprejela resolucijo, ki priznava vse večji pomen kolesarjenja, še posebno v luči blaženja vplivov podnebnih sprememb in trajnostne mobilnosti. Zastavili so cilj, s katerim naj bi v Evropi do leta 2030 podvojili število prevoženih kilometrov. Zelo verjetno bo to dosegljivo tudi z nadaljnjo elektrifikacijo in s tehnološkim napredkom električnih koles.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji