Objavljeno: 17.5.2005 11:46 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Maj 2005

Diski z razporejanjem ukazov

Diski SATA s tehnologijo NCQ (Native Command Queuing) so na trgu že nekaj časa, pa vendar se šele v zadnjem času uveljavljajo sistemski nabori, ki to tehnologijo podpirajo tudi v krmilniku SATA. Seagate je bil z družino diskov Barracuda 7200.7 eden prvih, ki je v svojih izdelkih podprl NCQ, z novo družino 7200.8 pa naj bi zaostanek za konkurenco zmanjšali tudi pri zmogljivosti diskov.

Tehnologijo NCQ smo srečevali predvsem v navezi z diski in krmilniki SCSI, medtem ko diski ATA teh priboljškov niso podpirali. Tudi temeljna specifikacija vodila SATA ni imela podpore NCQ - podporo je prinesla šele prva nadgradnja standarda, imenovana Serial ATA II. Gre za tehnologijo, ki disku omogoča hkratno obdelavo večjega števila zahtevkov s strani krmilnika in njihovo prerazporejanje, s čimer dosežemo čim bolj optimalen vrstni red ukazov, manj vrtenja diska "v prazno" (se pravi, ne da bi hkrati tudi brali ali pisali podatke nanj) in s tem tudi hitrejši prenos podatkov z diska. Razlika v primerjavi z zaporedno obdelavo ukazov krmilnika (kjer se ukazi izvršujejo glede na čas zahtevka) se pokaže predvsem pri sodobnih večopravilnih in večnitnih operacijskih sistemih, pri katerih večje število programov hkrati zahteva dostop do podatkov na disku, bodisi do datotek ali do navideznega pomnilnika. NCQ poskrbi, da zaporedje branja čim bolj ustreza dejanskemu vrstnemu redu zapisa podatkov na disku. Tehnologijo NCQ podpirajo samo "pravi" SATA diski, torej diski z namenskim SATA procesorjem, ne pa tudi ATA diski s SATA vmesnikom, kjer za pretvarjanje ukazov skrbi premostitveni čip.

Seagatova družina diskov Barracuda 7200.8 je na voljo z zmogljivostjo do kar 400 GB, s čimer se diski 7200.8 uvrščajo med najzmogljivejše, kar zadeva pomnilniški prostor. 400-gigabajten disk smo preizkusili v navezi z osnovno ploščo Intel D925XECV2 s sistemskim naborom 925XE, katerega sestavni del je tudi krmilnik SATA s podporo tehnologiji NCQ. Podporo NCQ moramo vklopiti tudi v biosu računalnika, poleg tega pa potrebujemo še gonilnik za operacijski sistem - za omenjeno ploščo moramo namestiti program Intel Application Accelerator različice 4.0 ali več. Disk smo najprej preizkusili z izklopljeno tehnologijo NCQ, nato pa smo preverili, kako vklop NCQja vpliva na hitrost obdelave ukazov in na samo hitrost prenosa. Na koncu smo disk postavili še ob bok 200-gigabajtnemu disku Maxtor Diamondmax Plus 9 SATA, ki je bil zmagovalec oktobrskega velikega preizkusa diskov, in ob predhodnika, Barracudo 7200.7. Rezultati meritev so zbrani v tabelah.

Rezultati meritev s programoma Winbench 99 in DBench32.

Izkaže se, da NCQ v praksi ne prinaša tako občutnih prednosti, kot bi nas izdelovalci radi prepričali. Tehnologija seveda pokaže zobe šele v obremenjenih strežnikih, kjer je število poizvedb neprimerno večje, v domačih računalnikih pa NCQ ne bo prinesel nobene pohitritve. Družina diskov Barracuda 7200.8 pa se je izkazala kot precejšen napredek v primerjavi s predhodnikom; diski se lahko merijo z najhitrejšimi konkurenti, obenem pa Seagate za svoje izdelke ponuja pet let garancije, kar je več kot katerikoli drug izdelovalec.

Seagate Barracuda 7200.8 NCQ

Kaj: Disk SATA s podporo NCQ.

Zahteve: Vmesnik SATA na osnovni plošči.

Izdeluje: Seagate, www.seagate.com.

Prodaja: Elkotex, www.elkotex.si, (01) 583 79 10.

Cena: Od 21.740 tolarjev (120 GB) do 80.800 tolarjev (400 GB).

Za: Zmogljivost, petletna garancija.

Proti: Visoka cena zmogljivejših modelov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji