Objavljeno: 25.5.2010 11:52 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Maj 2010 | Teme: preizkus, popcorn

Dietna pokovka

Število dobrih večpredstavnih predvajalnikov je vsak dan večje, izdelki so cenejši, zato so se morali odzvati tudi avtorji platforme NMT in predvajalnikov Popcorn Hour. Novi A-200 je občutno cenejši, a hkrati zmogljivejši in popolnejši kot predhodniki. Vendar ne brez napak.

Le slab mesec je bil potreben od prve javne napovedi novega člana družine Popcorn Hour in njegovega prihoda na Monitorjev test. Novi model A-200 je neposredni naslednik modela A-110, vendar po zasnovi bolj podoben precej večjemu in dražjemu modelu C-200, ki pa zato ponuja tudi vgrajeno enoto blu-ray.

Treba pa je povedati, da so avtorji ob vseh zanimivih novostih naredili tudi korak nazaj. A-200 ima ohišje v celoti iz plastike, ki tako po materialih kot obliki ne prepriča toliko kot predhodnik A-110. Toda če je oblika stvar okusa posameznika, plastika vpliva še na nekaj. Ker ohišje ni kovinsko kot pri predhodniku, so bili snovalci prisiljeni vgraditi ventilator za prisilno hlajenje, ki pa je slišen in moteč. Pa se kljub temu predvajalnik med delovanjem kar precej segreje. Povrh vsega A-200 nima stikala za vklop, kar pomeni, da je ventilator aktiven, tudi kadar je "softversko" predvajalnik izključen, to pa je precej moteče.

Na zadnji strani kar mrgoli vmesnikov, ki jih je še precej več kot v preteklosti. Na zadnji strani poleg pričakovanih (omrežni, HDMI, USB hod, optični in stereo izhod) najdemo še izhod USB (celota deluje proti računalniku kot disk USB), komponentni in kompozitni (CVBS) priključek. Na prednji strani je nato še en priključek USB, zraven njega pa res pretirano miniaturna LED dioda, ki je poleg šuma edini indikator, da je naprava vključena. Če smo bili nekoč kritični do pretirano velikih in svetlečih diod, so tu pretiravali v nasprotno smer.

Kot že doslej pri večini naprav s platformo NMT lahko A-200 kupimo v osnovni konfiguraciji brez diska in nato vanj vgradimo poljuben 3,5- ali 2,5-palčni disk. Celota je zaradi take zasnove precej cenejša od večjega modela C-200, v povprečju kar za 150 evrov, ne glede na sestavo. Toda po drugi strani A-2'' kljub temu ni najcenejši predvajalnik na trgu.

Toda to lahko opraviči dobra vsebina in oprema. Najprej je treba res pohvaliti daljinski upravljavec. Ta je oblikovno podoben tistemu pri modelu C-200 in ima odlične v temi osvetljene tipke. Tokrat bele barve, ki se celoti bolje poda kot oranžna pri večjem modelu. Za razliko od tistega pri C-200 pa tu komunikacija poteka prek infrardečega vmesnika (C-200 ima radijskega), kar je povsem razvidno v praksi, saj ga moramo vselej pravilno usmeriti za sprejem.

V primerjavi s predhodniki A-200 prinaša tudi nekatere vsebinske novosti. Zlasti na področju uporabniškega vmesnika. Ta je precej posodobljen in prvič zasnovan z osnovo na tehnologiji Adobe Flash. To pomeni, da imamo opravka s precej bolj dinamičnimi menuji, čeprav avtorji glavni del šele pripravljajo. Je pa novost vidna pri podpori štirim izbranim spletnim storitvam, kjer ponuja menuje z obilo polnimi animacij, pa tudi dodatnimi funkcijami, ki jih prej ni bilo.

Omeniti velja, da ima A-200 praktično enak procesor kot C-200, torej zelo zmogljiv procesor Sigma SMP8643, ki zagotavlja dobro delovanje ne gleda na tip zapisa, ločljivost ali bitno prepustnost posnetkov. S tega plati ostaja A-200 med najbolj zanesljivimi in zmogljivimi na trgu.

V celoti gledano je A-200 prišel v pravem trenutku na trg. Brez tega bi Syabas ob sicer dobrih, a razmeroma dragih modelih izgubil en del potencialnih kupcev. Korak v pravo smer je tudi nov uporabniški vmesnik, ki je lahko ob podobni strojni zasnovi predvajalnikov glavno orožje za kupce na trgu. Obenem pa je vse skupaj potrditev, da je platforma še kako živa in razvijajoča, kar pomeni, da je to dobra popotnica in jamstvo za razvoj v prihodnje. Škoda le, da A-200 s strojne plati ne prepriča toliko kot predhodniki.

Popcorn Hour A-200

Kaj: Vsestranski večpredstavni predvajalnik z vgrajenim diskom.

Izdeluje: Popcorn Hour, www.popcornhour.com.

Prodaja: Archus, www.archus.si.

Cena: Osnovna enota 200 EUR, z diskom 1 TB 300 EUR.

Za: Zanesljivo delovanje, podpora vsem mogočim standardom, izboljšan uporabniški vmesnik, daljinec z osvetljenimi tipkami..

Proti: Neestetsko ohišje, glasen ventilator.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji