Delphi 2007

CodeGear, podjetje v Borlandovi lasti, ki je prevzelo razvoj in prodajo razvojnih okolij, je ob koncu prvega finančnega četrtletja na hitro izdalo dve različici okolja Delphi - eno za programski jezik object pascal (tisti, ki so ga nekaj časa imenovali delphi, pa so ga zdaj preimenovali nazaj), drugo pa za PHP 5. Danes nas bo zanimala le prva različica, namenjena le razvoju programov za Windows 32. Po dolgoletnem usmerjanju v .NET smo torej le dočakali večjo zainteresiranost za programerje, ki ustvarjamo za "klasični" Windows.

Delphi 2007 for Win32 (v nadaljevanju mu bomo rekli kar Delphi 2007) je prvi "resni" Delphi po Delphiju 7, ki podpira le izdelavo programov za okolje Win32 in programski jezik object pascal. Med raznimi različicami okolij, ki so podpirala tako Win32 kakor tudi .NET, poleg pascala pa tudi C++ in C#, sta sicer izšla Turbo Explorer in Turbo Professional, a pri CodeGearu ju nekako ne štejejo med orodja za "resno" poslovno programiranje, temveč sta bolj namenjena hobističnemu programiranju in podjetjem z enim zaposlenim. Čeprav je Delphi 2007 namenjen le razvoju za Windows32, gre za razvojno okolje nove linije "Studio". To pomeni, da potrebuje nameščen .NET, pa .NET SDK, J# redistributable in še marsikaj (za to pa na srečo poskrbi namestitveni program). Kljub temu je razvojno okolje bistveno hitrejše tako od BDS 2006 kakor tudi od okleščenega Turbo Explorerja. Pomembno je tudi to, da je Delphi 2007 binarno združljiv z BDS 2006. Namesto da bi iskali nove različice komponent in knjižnic, lahko uporabite kar stare datoteke BPL, DCP in DCU in vse bo delovalo, kakor mora.

Najpomembnejša sprememba v Delphiju 2007 je dodana podpora Visti. Dobili smo podporo steklenim obrobam in steklenim obrazcem, nekaj komponent za klicanje novih dialogov (TTaskDialog), podporo novim oknom za odpiranje in shranjevanje dokumentov in lepše delovanje z vmesnikom Aero (samodejna podpora "letečemu" preklopu oken, lepo pomanjševanje in podobno). Del slednjega je tudi verjetno največja sprememba od Delphija 1 naprej - zapušča nas skrito aplikacijsko okno (TApplication). S tem je sicer še nekaj težav; kmalu po izidu so, denimo, uporabniki zaznali kar nekaj težav s pomanjševanjem programov, a prav v teh dneh pričakujemo prvi paket popravkov, ki naj bi to odpravil.

Za razliko od prejšnjih Delphijev bodo tokratne popravke namestili skoraj vsi uporabniki. Delphi 2007 namreč dobimo v paketu z novim namestitvenim programom (InstallAware, napisan je v delphiju), ki omogoča samodejno iskanje in nameščanje popravkov, privzeto pa je ta možnost vključena. Novi namestitveni program omogoča tudi nameščanje iz interneta, tako da lahko Delphi namestite takoj, ko je vaš nakup potrjen - ne da bi čakali na paket z DVDjem. Seveda pa si lahko omislite tudi različico na plošči.

Na novi namestitveni program pa leti tudi kar nekaj pripomb. Predvsem porabi za delovanje zelo veliko diska. Najprej naloži iz interneta vse potrebne komponente (na srečo zapakirane s programom 7zip), potem pa jih shrani še v odpakirani obliki, ki je ne smemo zbrisati, če hočemo Delphi 2007 posodabljati. Skrajno potratno. Poleg tega se elektronska različica (brez plošče) ne zna namestiti, če nimamo interneta - tudi če so vse datoteke že na disku.

Kaj pa druge novosti? Popolnoma prenovljen je podsistem za gradnjo izvršnih datotek, ki po novem uporablja Microsoftovo rešitev MSBuild. S tem smo pridobili tudi možnost različnih konfiguracij (v integriranem okolju izberemo, recimo, gradnjo končne različice za stranke in kliknemo Build), dodajamo pa lahko tudi dogodke (klice zunanjih programov), ki se poženejo pred prevajanjem in po njem. Od drugih večjih in opaznejših sprememb omenimo na novo sprogramiran vmesnik do podatkovnih strežnikov, ki se zdaj imenuje DBX4 in je enak za Win32 in .NET. Nov je tudi IntraWeb (različica 9), ki mu pravijo "VCL for the web" in mu je dodana podpora izvajanju na odjemalčevi strani (AJAX).

Kar nekaj manjših sprememb je doživel razhroščevalnik (denimo lepši prikaz sklada klicev, pa samodejni preklop krajevnih spremenljivk, ko klikamo po tem skladu), dodali so brskalnik datotek in izboljšali iskanje po nameščenih komponentah. Nekaj sistemskih podprogramov so nadomestili z novimi, hitrejšimi (darilo projekta FastCode). VCL ima izboljšano podporo programov, ki pomagajo slepim in slabovidnim. Izboljšali so tudi podporo spletnim storitvam (web services), predvsem del za uvoz datotek WDSL. Bistveno so izboljšali pomoč, ki se je skoraj vrnila na raven tiste iz Delphija 7. Nova je tudi začetna stran, ki je zdaj končno postala uporabna.

Vse to so samo spremembe od zadnjega razvojnega okolja, BDS 2006. Ker pa CodeGear z novim Delphijem meri tudi na vse, ki še vedno uporabljajo Delphi 7, je zanimiv tudi pregled razlik med njima, objavljen na blogs.codegear.com/nickhodges/archive/2007/03/28/33579.aspx. Priklikate se lahko tudi do blogerskega zapisa zgoraj podpisanega avtorja:

17slon.com/blogs/gabr/2007/03/delphi-2007-is-here.html.

Kljub vsem novostim nam je Delphi 2007 po nekajtedenskem delu pustil slab priokus in občutek, da bi se dalo tudi bolje. Okolje je stabilno, a se včasih vendarle sesuje. Hitro, a prevajanje zna trajati dalj kakor v BDS 2006. Podpora Visti je odlična, le da ne deluje vedno prav. Namestitveni program s podporo posodabljanju je odlična zamisel, a kaj, ko pusti za seboj 1 GB šare na disku. Združljivost z BDS 2006 je dobra, a projektov iz Delphija 2007 raje ne nosite nazaj v staro okolje, ker BDS 2006 neprestano nekaj tarna nad novimi različicami projektnih datotek. In še bi se kaj našlo. Očitno je torej, da je Delphi 2007 izšel prehitro. Kljub temu gre za odlično razvojno okolje, ki bo s prvim paketom popravkov postalo popolnoma uporabno in ga lahko priporočamo vsem, ki razvijajo programe v pascalu za Win32.

Delphi 2007 for Win32

Kaj: Razvojno okolje za Win32 in programski jezik object pascal.

Izdeluje: CodeGear, www.codegear.com/Delphi.

Prodaja: Marand, www.marand.si.

Cena: Različica Professional 958,80 EUR (nadgradnja 418,80 EUR, akademska različica 106,80 EUR). Različica Enterprise 2098,80 EUR (nadgradnja 1378,80 EUR, akademska različica 310,80 EUR).

Za: Podpora Visti, združljivost z BDS 2006, MSBuild, DBX4.

Proti: Težave s podporo Visti, občasna nestabilnost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji