Objavljeno: 28.4.2020 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Maj 2020

Delo od doma: Tranzicija je bila preprosta

Nuja je res mati iznajdljivosti. V mojem primeru je bila tranzicija v domačo izolacijo razmeroma preprosta. Prvič zato, ker imam kljub službi na drugi lokaciji doma urejen pisarniški kotiček, kjer je vse potrebno za delo na daljavo. Drugič zato, ker sem že vrsto let uporabnik rešitev, lahko bi rekli celo promotor dela na daljavo.

Narava mojega službenega dela je že vrsto let povezana z mednarodnimi stiki, kjer je komunikacija na daljavo pravzaprav osnova, tako v interni komunikaciji v ekipi kot v stiku s strankami. Prehod v karanteno je bil s te plati skoraj enak kot še en dan v službi, le na drugi lokaciji.

Zadnji dan dela v službi je bil zato zelo preprost. Vzel sem prenosnik, preklopno postajo in v zadnjem hipu še konferenčni zvočnik Jabra Speak, ki je že vrsto let nepogrešljiv pripomoček za skupinske konference na daljavo. Slušalke z mikrofonom so lahko sicer enako koristne, a postanejo pri celodnevni rabi zelo neudobne. Vse ostalo sem nekako imel doma.

V domačem okolju imam, verjetno ne bo presenečenje, več računalnikov. Običajno ne uporabljam več monitorjev priključenih na en računalnik, ker je delo v službi preveč dinamično, a se je doma pokazalo, da bi bilo dobro imeti odprtih več programov, kot jih lagodno prikaže sicer velik, 27-palčni monitor. Zato sem preprosto dodal enega od domačih televizorjev (32-palčni) kot drugi zaslon. Namizni računalnik, ki je glavni v domači pisarni, zlahka podpira tudi do štiri monitorje, tako da je to bilo res enostavno.

Hitro se je izkazalo, da je uporaba več računalnikov bolj nuja kot luksuz. Kar nekaj sistemov, s katerimi delam, zahteva zaradi varnosti do strežnikov dostop prek varovane VPN-povezave, tedaj pa so omejene možnosti dostopa do ostalih internetnih storitev. Prav komunikacija z drugimi prek videokonferenčnega sistema je ena od takih. To sem elegantno rešil s kombinacijo uporabe programov za daljinski dostop (iz računalnika na računalnik) oziroma preklopa na drugi vhod na monitorju.

Zdaj je že vsem jasno, da je za učinkovito delo od doma pa tudi šolanje na daljavo in celo kramljanje s prijatelji treba poznati in uporabljati videokonferenčne sisteme. V službi pretežno uporabljam Skype, ki je nekako še vedno garancija povezljivosti, ne glede na osebo in državo, s katero komuniciram. Toda v času karantene sem bil prisiljen uporabljati skoraj vse druge programe, ker so nekateri posamezniki (včasih tudi trmasto) dosegljivi samo prek določenega kanala: Teams, Webex, Zoom, Meet/Hangouts, Viber, Messenger, Whatsup. Neugodno, ko te ljudje paralelno kličejo po vseh kanalih, a se je stvar hitro uredila na znosno raven.

Toda. Že po nekaj dneh dela od doma je »po svoje« začela delati ena od tipkovnic. Potem ko smo vsi v družinskem krogu naenkrat začeli uporabljati množico naprav, se je izkazalo, da bi prav prišlo še kako omrežno stikalo. In povsem po murphyjevsko je crknil eden od diskov, k sreči redno varnostno kopiran. Vse skupaj sem naročil v spletni trgovini in na moje presenečenje so pošiljke bile dostavljene točno in tako kot velevajo uredbe. Bravo, logistika!

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji