Objavljeno: 2.11.2017 | Avtor: Miran Varga | Monitor November 2017

Dellova IoT-strategija

Družba Dell Technologies je s prevzemom podjetja EMC2 postala največje zasebno tehnološko podjetje na svetu.

Na dogodku IQT Day v New Yorku se je tehnološki velikan pohvalil, da danes njegovi strežniki hranijo kar polovico vseh za poslovanje kritičnih in infrastrukturno pomembnih podatkov na svetu. »Svet se pospešeno digitalizira, kmalu bo postal nekakšno digitalno ogledalo,« je dejal Michael Dell, lastnik korporacije Dell Technologies, in dodal: »Pred nami je nov izziv. Vemo, da so podatki sodobno gorivo, a nastajajo tako hitro, da so nekateri med njimi uporabni le kratek čas. To pomeni, da jih je treba obdelati čim prej in predvsem tam, kjer nastajajo. Doba interneta stvari prinaša velikanske spremembe, svet postaja pametnejši, priča smo novi generaciji računalniške znanosti.«

Podjetje Dell Technologies ocenjuje, da bo v internet stvari (IoT) v prihodnjem desetletju povezanih do sto milijard pametnih naprav. To prinaša zasuk tudi v dojemanju računalništva – doslej je bila v ospredju »oblačna« centralizacija, podjetja so želela vse podatke na enem mestu, da so jih lahko obdelovala v različne namene. Z IoT bo drugače, na prizorišče se vračajo porazdeljeno računalništvo in odprti sistemi, priča bomo novemu valu aplikacij, katerih posebnost bo to, da bodo v celoti izkoriščali pretočne podatke, pa naj gre za rešitve s področja industrijskih robotov, pametnih sijalk ali samovozečih avtomobilov.

»Če ti pred avto skoči jelen, nimaš časa, da bi senzor poslal podatke v oblak in dobil nazaj informacijo, kako se odzvati. Veliko zmogljivosti je že danes na robu omrežja in čeprav bo glavna analitika ostala v oblaku, robne vsekakor ne bo šlo podcenjevati. Tehnologije strojnega učenja in nove platforme predstavljajo inovacije, ki bodo zmogljivosti in učinkovitost sistemov povečale za 10- do 100-krat,« meni Dell.

Rob, jedro, oblak

Dell Technologies se s celotnim »dežnikom« hčerinskih podjetij in ekosistemom partnerjev loteva interneta stvari. Želi biti med pionirji na področju industrijskih aplikacij, kjer na področju računalniške obdelave in hrambe podatkov že danes vodi z družbo Dell EMC, hčerinska družba Pivotal pa snuje nove oblačne sisteme za analitiko. Dell Technologies z novo generacijo pametnih omrežnih prehodov že tlakuje pot hibridnim infrastrukturam. S projektom Nautilus pa je prikazal, kako že danes lahko deluje globalno porazdeljena realnočasovna analitika z množičnimi pretočnimi podatki.

Generalni direktor novoustanovljenega oddelka IoT v Dell Technologies ni nihče drug kot Ray O’Farrell, tehnični direktor podjetja VMware, ki je pojasnil, da tudi naprave na robu omrežja že imajo dovolj zmogljivosti, da opravljajo krajevno obdelavo podatkov. »Veliko naprav že danes meri najrazličnejše stvari, jih obdela in posreduje v nam razumljivi obliki. K računalniškim oblakom se teži predvsem zaradi nizke cene, a tudi rob je lahko poceni, če je še povezan, pa lahko postane storitev na zahtevo. Resnična moč IoT je dosežena takrat, ko je vse povezano – rob, jedro in oblak, takrat storitve delujejo kot dobro naoljen stroj.«

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji