Objavljeno: 9.3.2005 11:50 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Februar 2005 | Teme: nenehni testi

Dell A940 Color Jetprinter

Dell je s tiskalniki začel že pred leti, in to zelo uspešno. Oprl se je na Lexmark, tako da so njegovi izdelki bolj ali manj "kopije" Lexmarkovih modelov, ki pa se prodajajo po drugih prodajnih kanalih in seveda drugačnih cenah. Pričakovali bi, da po nižjih, glede na to, da je Dell znan po svojih ugodnih cenah. Vendar model A940, ki smo ga preizkusili, ni nič cenejši od sicer enakega Lexmarka X5150 (dokler je ta še bil naprodaj), kartuše zanj pa so celo veliko dražje. To pomeni, da je tiskanje s tem Dellom silno drago, saj smo namerili, da stane polna stran besedila 54 tolarjev, naša preizkusna barvna stran pa celih 124 tolarjev (konkurenca "stane" med 60 in 90 tolarjev)!

Predvsem besedilo in poslovne izdelke na navaden papir tiska zelo hitro, najhitreje v konkurenci. No, v najboljšem načinu (in na svetleč papir) je tiskanje vendarle zelo počasno. Pri slednjem moti tudi to, da pogonski mehanizem na natisnjeni fotografij pušča sled. Kakovost natisnjenih poslovnih dokumentov je povprečna, čeprav natančno oko zasledi tudi nekaj prelivanja barvila. Fotografije so dokaj slabe, saj je raster kar dobro viden.

Kopiranje je v črno-belem načinu dokaj dobro, čeprav bi bilo lahko besedilo bolj črno (in ne sivo), medtem ko so barvne kopije zelo slabe. Revialna stran namreč izpade pretirano oker barve, predvsem pa se na njej vidijo tudi podrobnosti z zadnje strani predloge.

Optični bralnik se za branje fotografij ne izkaže najbolje. Množico odtenkov na naši preizkusni fotografiji sicer prepozna, vendar v nekoliko preveč zelenkastem tonu. Priložena programska oprema za branje OCR žal ne podpira šumnikov. Programski modul za "navadno" optično branje je precej neroden, saj nas po vsaki prebrani predlogi "vrže ven", kar pomeni tudi vnovično izdelavo ogleda.

A940 sicer nima vgrajenega faksa, vendar na njem vseeno najdemo tipko faks. Ta omogoča "faksiranje" prek računalnika, če ima ta vgrajen modem. V ta namen se v računalniku tudi namesti ustrezna programska oprema.

Dell A940 Color Jetprinter

Kaj: Kopirni stroj, optični bralnik, toplotni brizgalnik.

Tiskanje: 6.

Fotokopiranje: 4.

Optično branje: 6.

Cena izpisa: 2.

Vmesniki: USB.

Cena besedilne strani: 54 tolarjev.

Cena barvne strani: 124 tolarjev.

Cena: 39.672 tolarjev.

Prodaja: FMC.

Za: Hitro tiskanje besedila. Dobro črno-belo kopiranje.

Proti: Zelo visoka cena odtisa. Počasen tisk v najboljši kakovosti. Pogonski mehanizem pušča sledi na fotografijah. Slabo barvno kopiranje. OCR ne prepoznava šumnikov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji