Objavljeno: 28.11.2017 | Avtor: Jernej Horvat | Monitor December 2017

Cubot Note Plus

Razlika med najdražjimi in najcenejšimi pametnimi telefoni se je glede kakovosti in ponujenih funkcij opazno skrčila. To je moč opaziti pri Cubot Note Plus, ki ga slovenski uporabniki lahko kupijo za 189,90 evra. Kompromisi, na katere je treba pristati pri nakupu cenovno dostopnega pametnega telefona, niso več veliki. Prvo področje, kjer se nižja cena pozna, je ohišje, sestavljeno iz plastike. Ta pri delu ne izpušča nobenih čudnih zvokov in v kombinaciji s svetlejšo barvo ohišja, kot je na primer zlata, se tudi prstni odtisi na hrbtni strani ne bodo poznali. Nevšečnost predstavlja odpiranje hrbtne strani ohišja za vstavljanje kartice SIM. Pri odpiranju plastičnega pokrova velja biti previden, saj daje slutiti, da se lahko hitro zlomi.

S stališča tehničnih specifikacij se telefon nima česa sramovati. Štirijedrni ARM Cortex-A53 in dvojedrni grafični procesor Mali-T720 v kombinaciji s 3 GB RAM dobro opravljata svoje delo. Ne glede na to, ali gre za brskanje po menijih, uporabo aplikacij ali brskalnika, telefon deluje tekoče. Pričakovano preskakovanje in zatikanje nastane pri grafično zahtevnejših igrah. Tekoče delovanje uporabniškega vmesnika je tudi posledica pristnega Androida, ki je nameščen v telefon. Pri Cubotu so se vzdržali pretiranih vizualnih in funkcionalnih posegov. Podobno velja za namestitve dodatnih aplikacij. Zadovoljiv je tudi 5,2-palčni zaslon LCD z ločljivostjo HD. S tem se telefon obnese tudi pri spremljanju video posnetkov ali prebiranju daljših člankov. Edina zamujena priložnost se zdi uporaba poprejšnje različice operacijskega sistema Android 7. Glede na to, da so telefon začel uporabljati šele novembra, bi kupcem že lahko bil na voljo Android 8.

Na hrbtni strani je nameščena kamera s senzorjem ločljivosti 16 MP. V Cubotu poudarjajo, da je narejena v Sonyju, a to, resnici na ljubo, velja za večino današnjih telefonov. Enako ločljivost ponuja senzor pri kameri na prednji strani. Kakovost fotografij in video posnetkov, glede na ceno, ni presenetljiva. Telefon je primeren za občasno fotografiranje, ga pa ne priporočajo za pomembnejše dogodke, kot so praznovanja ali dopusti. Enako velja za snemanje video posnetkov. Še posebej pri uporabi selfie kamere, ki posnetke snema zgolj v ločljivosti 480p.

Kljub dostopni ceni zmoti to, da je telefon v tujini bistveno cenejši. Pri tujih trgovcih, kot je na primer Gearbest, je Note Plus mogoče naročiti za manj kot 100 evrov, to je skoraj pol manj, kot stane v Sloveniji.

Cubot Note Plus

Prodaja: (Spletne) trgovine.

Cena: 190 EUR.

Za: Zaslon, čitalnik prstnega odtisa, zmogljivosti glede na ceno.

Proti: Plastično ohišje, kamera in selfie kamera, visoka cena v Sloveniji.

Prednost uporabe cenovno ugodnega pametnega telefona je operacijski sistem Android, ki je skoraj nespremenjen. S tem je manj dodatne programske opreme, ki jo izdelovalci dražjih androidnih modelov nameščajo, da je delovanje operacijskega sistema bolj tekoče.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji