Objavljeno: 31.1.2017 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Februar 2017

Croscall Trekker M1 Core

Je že tako, da je danes imeti telefon, ki ni »pameten«, skorajda sramotno. Nenazadnje je besedica »Nokia«, nekoč pojem za telefon, še ko so bili vsi po vrsti »ne pametni«, med današnjo mladino skorajda žaljivka. Hkrati pa je jasno, da je veliko poklicev (in športov), kjer je pregovorna občutljivost pametnih telefonov z velikimi zasloni velika hiba. Zato je (majhna) tržna niša pametnih telefonov, ki so »robustni«, nekako tako, kot so bile robustne stare Nokie, ki smo jih lahko občasno celo zalučali ob steno in so to brez težav preživele.

S takimi telefoni so se poizkusili tudi največji (npr. Samsung), v resnici pa se jih resno držijo le specializirani izdelovalci. Med njimi so velikani z drugih področij, kot je Caterpillar (CAT, izdelovalec bagerjev) in nekateri manj znani izdelovalci. CATove telefone smo v Monitorju že preizkušali, tokrat pa smo imeli v rokah model francoske znamke Crosscall (ta je sicer specializiran za robustne telefone, tudi »ne pametne«), ki je navzven na las podoben CATovim modelom. Pravzaprav brskanje po spletu pokaže, da imajo podobno obliko bolj ali manj vsi robustni modeli. Tudi Crosscall Trekker M1 Core je zaobljen, enako je debel in težak kot Caterpillarjevi modeli, enako velik rob ima okoli zaslona. In seveda, zaradi vsega tega je enako neobčutljiv za padce in atmosferske vplive (beri: vodo). Slednje dosega s pokrovčki na priključkih (slušalke, USB), kljub temu pa se ne zmore pohvaliti s čim več, kot zmorejo (veliko dražji) premijski telefoni, npr. modeli Galaxy S7. Standard IP67 določa, da smemo telefon do globine enega metra potopiti največ za 30 minut. Zanimivo pa je, da zaslon deluje, tudi če je moker, oz. so mokre naše roke. Pohvalno.

To vsekakor ni slabo, še posebej, ker nam brez težav tudi pade na tla, težava je le v tem, da nam izdelovalec za 270 evrov poskuša prodati telefon, ki bi bil brez oklepljenega ohišja sicer vreden okoli 50 evrov, če bi ga sploh lahko še kje dobili. Strojna oprema je namreč vse, le zmogljiva ne. Nekaj let star procesor (4 × Cortex A7, 1 GHz!) in le dva gigabajta pomnilnika pač ne obljubljata mehkega in zveznega dela, zaslon z ločljivostjo le 854 x 480 pik pa ne udobnega. Celo vgrajen fotoaparat zmore le video kakovosti 720p, česar že lep čas nismo videli. Toda, če telefon uporabljate »na terenu« in če potrebujete le hiter dostop do elektronskih komunikacij, bo tudi Trekker za vse popolnoma dovolj. Še posebej, ker ima vgrajeno kar 3 Ah baterijo, kar je za tako šibko strojno opremo zelo veliko.

Croscall Trekker M1 Core

Prodaja: www.vamatrade.si

Cena: 270 EUR.

Za: Robustnost, zaslon deluje, tudi če je moker. Zmogljiva baterija.

Proti: Počasno delovanje, zastarela strojna oprema.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji