Objavljeno: 26.5.2006 19:02 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor Julij 2004 | Teme: nenehni testi

Casio QV-R51

Casio je že kar nekaj časa znan kot izdelovalec, ki svoj delež na trgu digitalnih fotoaparatov ustvarja z majhnimi, pa vendar dokaj zmogljivimi aparati. Poleg uspešne serije Exilim ima v prodajnem repertoarju tudi model QV-R51, ki je sicer nekoliko večji od najmanjših Exilimov, a še vedno žepne velikosti. Razen QV-R51, ki smo ga tokrat vzeli pod drobnogled, je na voljo tudi QV-R41, ki se od R51 razlikuje predvsem po ločljivosti vgrajenega svetlobnega tipala (4 proti 5 milijonom pik).

Aparat ima kljub majhni velikosti (88,0 × 60,5 × 32,7 mm) in teži (168 g brez baterij) objektiv, ki omogoča trikratno optično povečavo. Že omenjeno petmilijonsko tipalo zajema slike največje ločljivosti 2560 x 1920 ali 2560 x 1712 v razmerju stranic 3 : 2, na voljo pa je tudi več manjših ločljivosti. Vgrajenega pomnilnika je le 9,7 MB, zato bo treba že ob nakupu razmišljati o dodatni SD ali MMC pomnilniški kartici. Ročno lahko vplivamo na nastavitev temperature bele barve, kompenzacijo ekspozicije v korakih po 1/3 EV, vrednost ISO, pa tudi na način ostrenja in merjenja svetlobe. Na žalost pa lahko ročno na čas osvetljevanja vplivamo le posredno, z izbiro enega od vnaprej pripravljenih programov, imenovanih "Best Shot". Ti so sicer že kar nekaj časa značilnost vseh Casiovih digitalnih aparatov. Kot posebnost velja omeniti tudi možnost, da si aparat, če tako želimo, za vsako nastavitev posebej lahko zapomni nastavljeno vrednost, drugače se bo po vnovičnem vklopu nastavila privzeta vrednost. Od priključkov smo pogrešali video izhod, ki je že povsem običajna zmožnost tudi precej cenejših aparatov. Prenos posnetkov v računalnik poteka prek priloženega kabla USB. Podprt je standard USB 1.1, kar pomeni, da bo prenos z večjih pomnilniških kartic (256 MB in več) v računalnik trajal 5 minut in več.

Praktična uporaba aparata je v nas vzbudila nekoliko mešane občutke. Že res, da je vklop aparata skorajda trenuten (v povprečju preteče le 1,5 s od trenutka vklopa do pripravljenosti za fotografiranje), a to velja le, če ne potrebujemo vgrajene bliskavice. Takrat lahko prvi posnetek naredimo šele po slabih 10 sekundah, toliko časa namreč potrebuje bliskavica, da se napolni. LCD zaslon je resda velik, a ima precej majhno ločljivost. Na voljo je tudi optično kukalo, ki je brez možnosti popravljanja dioptrije. Poleg njega sta dve razmeroma svetli LED diodi, ki prikazujeta stanje samodejnega ostrenja in napolnjenosti bliskavice. Pohvaliti gre sistem ostrenja, ker deluje hitro in dokaj zanesljivo tudi v nekoliko slabših svetlobnih razmerah. Na žalost QV-R51 nima pomoči pri ostrenju v obliki dodatne lučke, kar so nekoč že imeli njegovi predhodniki (npr. QV-R4). Aparat tudi omogoča zajemanje video posnetkov, a le pri razmeroma nizki ločljivosti 320 × 240 in omejeni dolžini 60 s. Prav tako so posnetki brez zvočnega zapisa, zato pa lahko med snemanjem uporabljamo optično povečavo. Priloženi akumulatorski bateriji NI-MH omogočata zelo dolg čas delovanja (več kot 200 posnetkov z enim polnjenjem), polnilnik pa ju napolni v dobrih treh urah.

Posnetki, ustvarjeni s Casio QV-R51, so barvno dokaj pravilni, le tu in tam je modra barva kar preveč zasičena. Zrnatost fotografij je vse tja do ISO 200 nemoteča, pa tudi kromatska popačenja na prehodih med svetlimi in temnimi deli ne izstopajo preveč. Pravzaprav je kakovost posnetkov taka, da lahko precej zadovolji segment ne preveč zahtevnih uporabnikov, ki jim je aparat namenjen. Veliko število pik pa bo prišlo prav predvsem takrat, ko bomo na posnetku želeli narediti izrez, tega pa potem natisniti na fotografskem tiskalniku ali ga razviti v enem od digitalnih studiev, ki jih je zadnje čase vse več in več.

Casio QV-R51

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 4,92 milijona pik.

Skupna ocena: 60.

Tehnične lastnosti: Objektiv 39-117 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-4,9; ostrenje 0,60 m-neskončno (10-70 cm makro); čas od 1/2000 do 4 s; doseg bliskavice od 0,60 cm do 3,2 m; ISO samodejno, 50, 100, 200, 400.

Cena: 99.000 tolarjev.

Prodaja: Tobos, www.tobos.si, (01) 433 23 33.

Za: Izdelava, preprosta raba, hiter zagon, priložene NI-MH baterije in polnilec.

Proti: Počasno polnjenje bliskavice, ni video izhoda, le USB 1.1.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji