Objavljeno: 26.5.2006 19:02 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Julij 2004 | Teme: nenehni testi

Casio Exilim P600

Exilime poznamo predvsem po zelo majhnih merah. Exilim P600 sicer ne sodi med res najmanjše (to je v žepni razred), kljub temu pa je med manjšimi predstavniki zmogljivega razreda digitalnih fotoaparatov. Ohišje je iz kovine in ima opazno velik zaslon (diagonale 51 milimetrov). Pri samem držanju aparata je zaslon že kar prevelik in je za prste le malo prostora. Tako se zgodi, da uporabnik včasih po nerodnosti pritisne kakšno napačno tipko (na ohišju so namreč kar nagnetene) - po možnosti tipko za menu, kar onemogoča slikanje. Upravljanje menujev je sicer izvedeno dokaj dobro, v glavnem menuju najdemo veliko število nastavitev, za hitri dostop do najpogosteje rabljenih pa je na voljo tudi hitri menu. Na barvnem zaslonu sicer lahko izberemo kar nekaj različnih zaslonov, med katerimi prav gotovo poteka tisti, pri katerem so nastavitve prikazane kot na kakšni japonski uri s krogci in grafičnimi merilci - kaj več kot kratkotrajnega čudenja znancev pa ta pogled ne bo izzval. Ob aparatu dobimo daljinski upravljalnik, ki ima nekoliko več funkcij kot tisti pri Olympusovih modelih - poleg proženja in zumiranja namreč omogoča tudi nastavljanje menujev. Zakaj bi to počeli z daljinskim upravljalnikom, sicer ni povsem jasno, gotovo pa tega ni mogoče početi drugače kakor z zadnje strani naprave, saj zaslon LCD ni vrtljiv, ima pa dober kot, pri katerem je še viden; prav tako je dobro viden tudi na sončni svetlobi. Sicer lahko fotografiramo tako z ročnim kot samodejnim nastavljanjem, je pa na voljo tudi veliko scenskih nastavitev, med katerimi najdemo tudi bolj eksotične (recimo tisto, pri kateri lahko najprej posnamemo ozadje, potem pa se postavimo pred objektiv in slikamo še sebe s prvo sliko v ozadju). Objektiv izvira iz Canona in ima štirikratno optično povečavo, ki je enaka ekvivalentu leica med 33 in 132 milimetri ob svetlobni jakosti med 2,8 in 4. Predmete je mogoče ostriti od razdalje 40 centimetrov naprej, v makro načinu od le 10 centimetrov naprej. Ostrenje je dokaj natančno in solidno hitro. Moti pa sunkovito in nenatančno zumiranje.

Kakovost zajemanja fotografij je večinoma dobra, tipalo pa je vendarle nagnjeno k cvetenju, ki je lahko močno opazno celo s prostim očesom. Šestmilijonsko tipalo se resda sliši mamljivo, a objektiv očitno ni povsem dorasel tipalu. No, kadar fotografija ne "zacveti" (torej v večini normalne svetlobe), je kakovost zelo dobra, slike pa so tudi podrobne. Barvne podrobnosti bi tudi lahko bile nekoliko boljše. Samodejno prilagajanje temperature bele je zelo povprečno, priporočljiva je uporaba katere od šestih prednastavitev ali zajem z bele predloge.

Casio Exilim P600

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 5,9 milijona pik.

Skupna ocena: 62.

Tehnične lastnosti: Objektiv 33-132 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-4; ostrenje 0,4 m-neskončno (10-40 cm makro); čas od 1/8000 do 60 s; doseg bliskavice od 0,5 do 2,9 m; razpon ISO: samodejna, 100, 200, 400.

Cena: 146.400 tolarjev.

Prodaja: Tobos, www.tobos.si, (01) 433 23 33.

Za: Trdno ohišje, velika ločljivost tipala CCD, zasnova menujev.

Proti: Nagnjenost tipala k cvetenju, neroden prijem, sunkovito in nenatančno zumiranje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji