Objavljeno: 26.5.2006 19:02 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Julij 2004 | Teme: nenehni testi

Casio Exilim EX-Z40

Dober žepni fotoaparat, Exilim EX-Z4 (preizkusili smo ga v aprilski številki), ki pa nikakor ni bil brez napak, je dobil naslednika - model Exilim EX-Z40. Malček ima vgrajen Pentaxov objektiv, ki premore do 3x zoom (Leica ekvivalent 35-105 mm) in tipalo ločljivosti 4 milijone pik, kljub majhnosti (87 × 57 × 23 mm) pa ga na sprednji strani krasi dokaj velik zaslon LCD (diagonala 5 cm). Vgrajenega je 9,7 MB pomnilnika, seveda pa lahko uporabimo tudi kartice SD. Na računalnik Exilim povežemo prek priložene priklopne postajice in vmesnika USB.

Od predhodnika se razlikuje predvsem po tem, da je vgrajen skoraj dvakrat močnejši akumulator (1230 namesto 680 mAh), čeprav že ob preizkušanju Z4 nismo imeli občutka, da bi bil njegov akumulator prešibak. In pa - po novem so lahko video posnetki dolgi, kolikor nam dopušča prostor na kartici. Še vedno pa so posnetki veliki le 320 x 240 pik in so posneti s hitrostjo največ 15 slik na sekundo.

Kakovost posnetkov ostaja enaka, kot smo zapisali pri modelu Z4 (po nadgradnji strojne programske opreme, ki smo jo takrat morali opraviti). Zunanji posnetki so dobri in pravilno osvetljeni, barve pa dokaj naravne. Žal pa šibka vgrajena bliskavica in to, da fotoaparat nima posebne lučke za ostrenje v temi, pomenita, da so fotografije v zaprtih prostorih in še posebej v mraku, precej slabe. Z40 temelji predvsem na avtomatiki in množici prednastavljenih nastavitev (za marsikoga jih bo kar preveč), nekoliko pa se da "vskočiti" tudi ročno, predvsem z nastavljanjem beline, občutljivosti ISO in ekspozicije.

Rečemo lahko, da gre za dober "turistični" fotoaparat, ki gre v vsak žep (še tako majhen) in je zelo hitro pripravljen "na strel", vendar za fotografije v slabših svetlobnih razmerah ni najboljši.

Casio Exilim EX-Z40

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 4 milijone pik.

Skupna ocena: 61.

Tehnične lastnosti: Objektiv 35-105 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-4,8; ostrenje 0,4 m-neskončno (6-20 cm makro); čas do 4 s; ISO samodejno, 50, 100, 400.

Cena: 103.900 tolarjev.

Prodaja: Tobos, www.tobos.si, (01) 433 23 33.

Za: Priročnost, hitro delovanje, kakovostne fotografije. Ugodna cena.

Proti: Malo ročnih nastavitev, v množici prednastavitev manjkajo nastavitve za fotografiranje v snegu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji