Objavljeno: 26.8.2008 14:43 | Avtor: Primož Gabrijelčič | Monitor Julij-avgust 2008 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Casio Exilim EX-V8

Exilim EX-V8 je drugi Casiov aparat s podporo YouTube videu. Programsko je skoraj popolnoma enak EX-Z1080, strojno pa se zelo razlikujeta.

Prva razlika je opazna že na zunaj. EX-V8 je malo večji, bolj oglat in ima notranji objektiv. Prižgete ga tako, da premaknete pokrovček nad objektivom. Gumbov je nekaj več, našli so tudi prostor za krožni izbirnik, na katerem nastavimo tudi snemanje videa, pa časovno in zaslonsko avtomatiko ter ročni način. Seveda pa je tu še vedno tudi gumb, za katerim se skriva množica vnaprej nastavljenih načinov snemanja. Gumb za zumiranje je sicer nerodno postavljen, leži tik ob zaslončku in ga premikamo gor in dol, a ima zelo lepo lastnost - deluje v dveh hitrostih. Če ga premaknemo le malo, je spreminjanje goriščnice počasno, če ga potisnemo do konca, pa zelo hitro.

Tudi v notranjosti je kar nekaj sprememb. Tipalo ima "le" 8,1 milijona pik, zoom pa je kar sedemkratni - od 38 do 266 mm (preračunano). Fotografiramo lahko v razmerjih 4 : 3 in 3 : 2, v 16 : 9 pa ne. Občutljivost sega od ISO 64 do 800, pri tem je slednja že precej šumeča, barve pa so enako lepe v vseh občutljivostih. Vgrajen je stabilizator, ki premika tipalo. Stabilizator je boljši od tistega v EX-Z1080, a ne dosega najboljših (Canon, Panasonic). Še posebej ga zmanjkuje pri delu na teleskopskem koncu objektiva.

Snemanje videa je popolnoma enako kot pri EX-Z1080. Snemamo lahko v ločljivostih 640 x 480 in 848 x 480 ter v načinu za YouTube, dolžina videa pa je omejena na deset minut.

Ob fotoaparatu dobimo še priklopno postajo, ki jo priključimo na računalnik (USB) in v električno omrežje. Ko vanjo odložimo fotoaparat, je takoj priključen na računalnik, hkrati pa se še polni. Koristno.

Pri maksimalni povečavi stabilizatorju komaj še uspe ohranjati mirno sliko.

Casio Exilim EX-V8

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 8,1 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 38-266 (35 mm ekvivalent); svetlobna jakost 3,4-5,3; ostrenje 40 cm-neskončno (makro 10 cm); domet bliskavice 2,6 m; ISO: samodejno ali ročno (64-800).

Tehnična zmogljivost:   5.

Kakovost fotografije:   6.

Zasnova aparata:  5.

Prodaja: Tobos, www.tobos.si.

Cena: 330 EUR.

Za: Svetlobna in zaslonska avtomatika, ročno nastavljanje, velik zoom, priklopna postaja.

Proti: Skromna bliskavica, nima širokokotnega fotografiranja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji