Objavljeno: 30.3.2010 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Marec 2010 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Casio Exilim EX-G1

Casio je najbolj znan kot izdelovalec ročnih ur, namenjenih širokemu področju rabe. Tako imajo v svoji ponudbi vse, od klasičnih elegantnih pa do takšnih z vgrajenimi organizatorji in celo daljinskimi upravljavci za nadzor televizorjev in drugih naprav. Poseben pečat so v zgodovini športih ur pustili tudi nadvse priljubljeni modeli G-Shock, ki se od leta 1983 lahko pohvalijo z ekstremno vzdržljivostjo, tako kar zadeva udarce kot tudi odpornosti za vodo. Pred nekaj leti pa se je Casio preizkusil še v izdelavi fotoaparatov in zadnjih nekaj mesecev so v seriji Exilim predstavili kar nekaj posebnežev. Novembra lani so napovedali, da bodo imenu dodali še veliki G, ki tako kot pri športnih urah zagotavlja veliko vzdržljivost. Nastal je Exilim EX-G1.

Kakovostno ohišje aparata je futuristično oblikovano in je na voljo v dveh barvah, črni in rdeči. Tokrat preizkušeni živo rdeči G je na pogled pravi mali vrag, ki ga lahko spustimo na tla z višine kar 2,13 m (od kod jim ta vrednost!?), z njim pa se lahko za 1 uro tudi potopimo na globino 3 m. Vodoodpornih aparatov je sicer na trgu kar nekaj, Casio pa se lahko pohvali z najtanjšim ohišjem med njimi, ki zelo dobro leži v roki. Vratca za dostop do litijevega akumulatorja se odpirajo zelo težko, zaradi česar je priloženo tudi posebno pomagalo, ki rabi bolj športnim uporabnikom brez dolgih nohtov. Posebej stojijo vratca, ki pokrivajo priključek za priklop na računalnik in režo za pomnilniško kartico. Ta se odpirajo s sicer zanimivim kolescem na strani, za katero pa je treba vedeti, kakšen je njegov namen; posojanje aparata prijateljem, ki bi želeli morda kolesce zavrteti v vodi, se lahko sprevrže v katastrofo. Aparat fotografije shranjuje na kartice MicroSD, priključek za pretok podatkov na računalnik pa žal ni standarden miniUSB.

Na vrhu aparata je poleg tipke za vklop in gumiranega sprožilca še tipka za izbiro scenskega načina, aparat pa vsebuje tudi način, ki fotografirani prizor tudi sam prepozna. Med posebnimi načini je najzanimivejši tisti, ki več posnetkov istega motiva z enim premikajočim se objektom združi v zanimivo fotografijo, na kateri se ta objekt prikaže večkrat, na različnih delih fotografije.

Tako izgleda večkratno fotografiranje iste kompozicije s premikajočim objektom.

Za zajemanje video posnetkov je na ohišju posebna tipka, dostopna nohtu palca desne roke, večina drugih tipk, tudi štirismerna, pa je oblikovana tako, da je upravljanje mogoče tudi v tanjših rokavicah. Fotografiranje je mogoče tudi med zajemanjem videa, vendar se snemanje za nekaj trenutkov prekine, omogočeno pa je tudi optično zumiranje brez prekinitve zajemanja zvoka.

Zum je trikraten in deluje skoraj neslišno, vendar v slabših svetlobnih razmerah nekoliko razočara ostrenje, pa tudi optično stabilizacijo slike smo pogrešali. Tudi makro je z najmanjšo razdaljo 10 cm in na trenutke nezanesljivim ostrenjem manj uporaben, čeprav se odlično znajde v kombinaciji z vgrajeno bliskavico, namesto katere lahko uporabimo tudi šibko LED osvetlitev. Zmoti še ozek najširši kot zajemanja (38 mm), kljub temu pa je popačenje sodčkavosti razmeroma veliko. V spodnjem povprečju je tudi zrnatost fotografij, barve pa so vselej dovolj dobre in nikoli preveč intenzivne.

Casio Exilim EX-G1 je zanimiv konkurent v segmentu trpežnih žepnih aparatov, ki ima sicer kar nekaj pomanjkljivosti, vendar tekmece v številnih pogledih tudi prekaša. Ena izmed takih reči je njegovo tanko in vzdržljivo ohišje, na katero lahko namestimo tudi dodatno zaščito. Veliko pa bo pri izbiri kupcev odločala tudi cena, ki je s 300 evri postavljena razmeroma visoko.

Casio Exilim EX-G1

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 12,1 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 38-114 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,9-5,4; ostrenje 10 cm (makro)-neskončno; domet bliskavice 2,4 m; ISO: samodejno ali ročno (64-3200).

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 5.

Prodaja: Tobos, www.tobos.si.

Cena: 300 EUR.

Za: Robustno tanko ohišje, neslišno delovanje, zumiranje med videom, zanimiv večkratni posnetek, dobra ergonomija, posebna tipka za video, omogoča tudi ročno ostrenje.

Proti: Slab makro, občasno nezanesljivo ostrenje, šum, sodčkavost objektiva in ozek kot zajema.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji