Objavljeno: 29.11.2011 | Avtor: Žiga Veber | Monitor November 2011 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Canon PS SX150IS

Canonova serija Powershot SX je razdeljena na prestižnejše in cenejše modele. SX150 spada med slednje, zato je izgubil predpono Full pred svojimi HD posnetki, vendar ima vgrajeno napredno stabilizacijo slike, ki je v primerjavi z modeli Ixus bolj učinkovita in posnetki so tako manj streseni.

Glede na predhodnika, model SX130IS, je pridobil več izbire pri barvi ohišja in na novo razdeljene scenske načine, saj so klasični scenski načini na kolescu postavljeni ločeno od tistih ustvarjalnih, kot so zamenjava barve in monokromatska slika z ohranitvijo izbrane barve. Novo je tudi tipalo, ki premore 14 megapik ločljivosti, enak pa je ostal objektiv z 12-kratno povečavo.

Ohišje je glede na cenovno umestitev aparata zelo kakovostno grajeno, nekoliko bolj ceneno delujejo le nekatere tipke. Štirismerna je ohranila uporabno kolesce, ki uporabniku najbolj koristi predvsem ob izbiri enega izmed programov, namenjenih naprednejšim uporabnikom. Aparat omogoča popolne ročne nastavitve ali pa izbiro prioritete zaslonke ali časa, njegova prednost v primerjavi z dražjimi modeli pa so predvsem majhne mere in majhna masa. Za napajanje uporablja klasične baterije tipa AA, ki jih lahko kupimo v vsaki trafiki in zamenjamo, tudi ko vtičnice za polnjenje ni na voljo. Sicer so akumulatorji tipa AA bolj rešitev za zmanjševanje stroškov, saj boljši modeli s pridom trošijo prave litijeve akumulatorje, ki so zmogljivejši in v praksi uporabniki ne pogrešajo nakupa baterij v trgovini z živili.

Kakovost fotografij tega aparata je zelo dobra, pa čeprav tega na rszmeroma slabem zaslonu kljub ločljivosti 460 tisoč pik ni opaziti. Tudi zrnatost do občutljivosti ISO 800 ostaja zelo dobra, boljša, kot smo pričakovali, kakovost videa pa je, razen odlične stabilizacije, žal nekoliko pod povprečjem. Tudi premiki niso povsem zvezni, saj video ob znatnejših premikih kamere deluje kar nekoliko zatikajoče. Pohvaliti moramo odsotnost "žele efekta", za katerim trpi večina aparatov, ki snemajo v polni visoki ločljivosti. Nekoliko smo pogrešali le boljše upravljanje spreminjanja povečave, saj aparat ponuja le eno hitrost zumiranja v primerjavi z dražjimi modeli iz serije SX, ki ponujajo tudi počasnejšo. Je pa zumiranje med zajemanjem videa upočasnjeno, kar omogoča bolj zvezne premike. Žal je velikost videa kljub manjši ločljivosti HD in uporabi kodeka H.264 skoraj 200 MB na minuto.

Canon SX150IS je odlična alternativa dražjim modelom, čeprav je njegov optični razpon dosti manjši in se bolj približa naprednejšim žepnim aparatom. Po drugi strani je kompaktnih mer in ohranja popoln ročni nadzor. Kljub nižji ceni je zmogljivostno ravno toliko omejen, da znotraj Canonove družine Powershot ne povzroča kanibalizma niti v očeh uporabnikov, ki ne dajo toliko na elegantno obliko dražjih kompaktnih modelov.

Canon PS SX150IS

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 14,0 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28-336 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,4-5,6; ostrenje 1cm (makro)- neskončno; domet bliskavice 3 m; ISO: samodejno ali ročno (80-1600).

Tehnična zmogljivost: 5.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 6.

Prodaja: www.avtera.si.

Cena: 178 EUR.

Za: Cena in zmogljivosti, ročne nastavitve, namenska tipka za zajemanje videa, upravljanje, optično zumiranje med snemanjem, kakovost ohišja, razdeljeni scenski načini in posebni učinki, enostavna raba.

Proti: Testni primerek je pozabljal uro in datum, le ena stopnja hitrosti zumiranja, HD video ni polne ločljivosti, velikost zajetega videa, razpon ISO, zaslon.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji