Objavljeno: 28.9.2005 14:24 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor September 2005 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Canon Powershot S2 IS

Canonov aparat S1 IS je eden bolj priljubljenih digitalcev z veliko optično povečavo, ki pa so ga konkurenti v zadnjem času po tehničnih značilnostih precej prehiteli. Njegov naslednik, Powershot S2 IS, je tako že na papirju precej zmogljivejši, izboljšave pa so vidne tudi v praksi.

S2 ima tako tipalo s petimi milijoni pik in 12-kratnim optičnim zumom (ki ustreza goriščni razdalji 36-432 mm) s stabilizatorjem, s čimer je po osnovnih značilnostih povsem enak večini konkurentov. Canonova odlika je trdno ohišje, ki dobro sede v roko, kakovost izdelave pa kaže na to, da bi aparat preživel tudi nekoliko trši pristanek na tleh. Zaslon, velik 1,8 palca, je nameščen na ročici, ki omogoča, da ga zavrtimo ali pa pospravimo v ohišje in ga tako obvarujemo pred praskami. Aparat se napaja s štirih baterij AA, priložene pa so baterije za enkratno uporabo, tako da moramo morebitne akumulatorje in polnilec dokupiti.

Po tehničnih značilnostih se Canon lahko postavi ob bok večini konkurentov: osvetlitveni čas je lahko od 1/3200 do 15 sekund, zaslonka pa ima v najširšem položaju objektiva svetlobno jakost F2,7. Aparat ponuja dober ročni nadzor slikanja: tako lahko ročno nastavljamo osvetlitveni čas, zaslonko ali oboje, temperaturo bele barve pa izberemo izmed prednastavljenih možnosti ali pa zajamemo z bele predloge. Delovanje aparata je med najhitrejšimi v razredu: tako po hitrosti vklopa kakor ostrenja se lahko primerja z najhitrejšimi

Odlika Canona S2 je, kljub temu da gre za aparat, ki s svojo veliko optično povečavo omogoča slikanje zelo oddaljenih motivov, slikanje v načinu makro. V običajnem načinu se lahko motivu približamo na 10 cm, način supermakro pa omogoča, da se z objektivom povsem približamo motivu (po podatkih proizvajalca je razdalja ostrenja 0 cm). Odlično se odreže tudi pri zajemu videa - ločljivost snemanja je 640 × 480 pik s 30 slikami na sekundo, fotoaparat pa je posebnež pri zajemu zvoka, saj ima dva mikrofona in tako zvok zajema v stereo načinu.

S2 je tudi v praksi dokazal, da gre za aparat, na katerega morajo konkurenti resno računati. Kakovost fotografij je dobra v vseh svetlobnih razmerah (pri močni svetlobi nas je nekoliko razočaral zaslon, saj slika ni bila dobro vidna). Nekoliko nas je razočaralo slikanje pri veliki občutljivosti ISO, saj je že pri ISO 200 šum zelo opazen, tako da je občutljivost bolje nastaviti na manjšo vrednost. Pri kontrastnih prehodih smo opazili tudi nekoliko cvetenja. Kakovost videoposnetkov je odlična in v tem S2 poseka vso konkurenco.

S2 IS je uspešna nadgradnja priljubljenega predhodnika, ki bo verjetno ponovil uspeh modela S1. Nekoliko bi pograjali le dokaj visoko ceno aparata, saj je večina podobno zmogljivih konkurentov na voljo za kar nekaj tisočakov manj.

Canon Powershot S2 IS

Razred: Velika optična povečava.

Efektivna ločljivost tipala: 5,04 milijona pik .

Tehnična zmogljivost: 8.

Kakovost fotografije: 8.

Zasnova aparata: 7.

Tehnične lastnosti: Objektiv 36-432 (ekvivalent); svetlobna jakost 2,7-3,5; ostrenje 0,1 m-neskončno (makro 0-10 cm); čas od 1/3200 do 15 s; doseg bliskavice 5,2 m, razpon ISO: samodejna, 50, 100, 200, 400.

Cena: 129.990 tolarjev.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11.

Za: Trdno ohišje, hitro ostrenje, dober makro.

Proti: Opazen šum pri veliki občutljivosti ISO.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji