Objavljeno: 28.1.2008 16:18 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Januar 2008 | Teme: foto, nenehni testi

Canon PowerShot G9

Canon je predstavil prestolonaslednika serije PowerShot, PowerShot G9. Na prvi pogled se skoraj ne razlikuje od predhodnika, opazimo večji zaslon in obroč okrog objektiva v črni barvi.

Ko pa aparat primemo v roke, vidimo, da po zaslugi spremenjenega držala in mesta, na katerem počiva palec desne roke, bolje stoji v roki. Kljub temu je fotografiranje z eno roko s tem aparatom vse prej kot zgledno. Ohišje je grajeno izvrstno, izdelano natančno, prijetno za otip in deluje izjemno trdno, celo bolj kot marsikateri cenejši aparat SLR. Enako velja za tipke in vrtljive gumbe, ki so kar trije in so logično razporejeni. Eden je namenjen izbiri programa, drugi pa oklepa smerne tipke in je deležen najštevilčnejših obratov, saj z njim nastavljamo večino parametrov. Uporaben pa je tudi za hiter "sprehod" med slikami. Tretji vrtljivi gumb je bolj nenavaden, saj z njim neposredno izbiramo želeno vrednost ISO, kar je v praksi zelo uporabno. Ko na primer v načinu "program" sprožilec pritisnemo do polovice in avtomatika že opravi svoje delo, lahko, če vidimo, da je čas odprtosti zaslonke predolg za jasen posnetek, enostavno povečamo vrednost ISO s premikom kolesca, aparat pa bo sam skrajšal čas odprtosti. Tu omenimo še najdaljši čas zajema fotografije, ki je žal omejen na 15 sekund, čeprav bi si pri takem aparatu ob uporabi stojala želeli tudi kako sekundo dlje, vendar večina uporabnikov tega verjetno ne bo pogrešala.

Tudi navoj za uporabo stojala dopolnjuje kakovost ohišja, saj je kovinski, paziti moramo le, da takrat, ko imamo aparat pritrjen, izklopimo stabilizacijo slike, ki nam sicer lahko skazi posnetek. To velikokrat opazimo šele na računalniškem zaslonu. Sicer sta tako objektiv kot stabilizator slike odlična, malenkost bolj izrazita je morda le sodčkavost pri najširšem kotu, drugače pa je ostrina po celotnem razponu objektiva zelo dobra. Želeli bi si le hitrejšega ostrenja, a deluje razmeroma solidno tudi v slabših svetlobnih razmerah. Dobre so tudi zajete barve, tipalo z 12 megapikami ločljivosti pa ima malo šuma, vse dokler ne posežemo po ISO vrednosti 800, ko se zrnatost nelinearno zveča glede na zrnatost pri nižjih senzitetah. Tripalčni zaslon je kakovosten in premore ločljivost 230.000 pik, na voljo pa je tudi optično iskalo s korekcijo dioptrije. Omenimo še zajemanje fotografij ob pomoči "fokus bracketinga", ko v načinu ročnega ostrenja aparat zajame tri fotografije pri različni ostrini, da lahko pozneje izberemo pravilno. Hvalimo zajem videa, najvišja ločljivost zajemanja je kar 1024 × 768, a žal le pri 15 sličicah na sekundo. Kakovosten je tudi zajem zvoka, ne manjka pa niti nastavitev za tako zajemanje.

Canonov Powershot G9 je kakovosten in vsestransko uporaben aparat, ena pomembnejših novosti pa je glede na predhodnika vsekakor vrnitev formata RAW. Pri ceni 519 evrov hitro pomislimo na vsak mesec ugodnejše aparate SLR, ki pa so za marsikoga preobsežni, poleg tega marsikdo tu in tam rad posname tudi kak video posnetek.

Canon PowerShot G9

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 12,0 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 35-210 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-4,8; ostrenje 50 cm-neskončno (makro 1cm); domet bliskavice 4 m; ISO: samodejno ali ročno (80-1600).

Tehnična zmogljivost: 4.

Kakovost fotografije: 8.

Zasnova aparata: 6.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Cena: 519 EUR.

Za: Kakovost ohišja, objektiv, stabilizator slike, natančnost ostrenja, vrnitev formata RAW.

Proti: Cena, šum pri ISO 800 in 1600 bi bil lahko manj očiten, najdaljši čas odprtosti zaslonke le 15 sekund.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji