Objavljeno: 17.12.2013 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Januar 2014 | Teme: nenehni testi

Canon PowerShot G16

Novi Powershot G16 je v številnih pogledih nadvse napreden in kakovosten aparat, a v razredu naprednih kompaktnih aparatov divja pravi orkan tehnoloških posebnežev in različnih podrazredov. Zato je osvajanje src naprednih uporabnikov v tem razredu precej težka naloga. Sicer gre za Canonovo 12 inkarnacijo modela Powershot G, če izključimo Canonov poseg v razred kompaktnih aparatov z velikimi tipali (G1X).

Ohišje je v primerjavi z neposrednim predhodnikom doživelo malo sprememb, a od modela pred njim (G12) se je izgubilo kolesce za izbiro nastavitev ISO, ki je bilo del sila simpatičnega vmesnika modelov G zadnjih nekaj generacij. Že res, da ga v praksi po zaslugi namenske tipke za izbiro nastavitev ISO in dobri samodejni izbiri občutljivosti nismo pogrešali, a nekaj »duše« je aparat s tem definitivno izgubil. Bližnjic in kolesc je sicer dovolj, le tisto okrog štirismerne tipke deluje nekoliko ceneno in mu manjka nekaj oprijema, kadar ga želimo na hitro obrniti. Na tem mestu bi želeli nekaj v slogu naprednejših aparatov DSLR.

Prilagoditev delovnega okolja v aparatu je naravnost izvrstna, saj lahko kar trem tipkam določamo namen. Med njimi je tudi video tipka, ki ne rabi brezpogojno le zajemanju videa. G16 omogoča tudi določanje možnosti na hitrem menuju in ročno razporeditev teh možnosti.

Canonov G16 omogoča prilagajanje vseh nastavitev tudi ročno, a to ne velja pri zajemanju videa. Ročno ostrenje je sicer omogočeno pred zajemanjem, a med zajemanjem tega ni mogoče prilagajati kot pri Nikonovem P7800. Prav tako med zajemanjem videa ne deluje kolesce za popravek izbire osvetlitve, a je za to treba zavrteti kolesce na štirismerni tipki. A tudi ta možnost med samim zajemom ni omogočena.

Omenjene omejitve večini uporabnikov ne bodo moteče, a vedno več je tudi takih, ki se z nastavitvami pri videu radi poigrajo. Še posebej zato, ker omogoča G16 zajemanje zelo kakovostnega videa polne visoke ločljivosti v načinu 60p, ki mu težko kaj oporekamo. Odličen je tudi zvok, a ga lahko skazi zvok objektiva med optičnim zumiranjem.

V seriji Powershot G nikoli nismo naleteli na objektiv z ekstremnim razponom, ne v široki ne v telefoto smeri, in tudi tokrat ni nič drugače. Po modelu G15 podedovani objektiv ponuja 5-kratno povečavo od 28 pa do 140 mm, kar zmorejo že žepne dvoživke. A tokrat preizkušeni Canon je opremljen z nadvse kakovostnim objektivom, ki ponuja odprtost zaslonke f1.8 na širokem območju, celo pri 140 mm pa ta ostaja pri vrednosti f2.8. Fotografiranje v slabih svetlobnih razmerah je tako pravi užitek, še posebej, ker držimo v rokah aparat, ki ga lahko spravimo v hlačni žep.

Ko je svetlobe malo, koristi tudi izjemno učinkovita stabilizacija slike, ki v video načinu tudi enakomerno blaži pojemke pri premikih. In ne nazadnje je tu tudi hitro in natančno samodejno ostrenje, ki so mu v  Canonu dodali tako imenovani Focus Peaking v načinu ročnega ostrenja. Ta obarva najbolj kontrastna območja in tako omogoča lažje določanje ostrine, G16 pa je prvi kompaktni aparat, ki ponuja takšno možnost. Prav zato smo ročno ostrenje med zajemanjem videa še toliko bolj pogrešali!

Ena izmed glavnih prednosti pred konkurenti je tudi Canonovo tipalo, ki fotografijam dodaja glede na svojo velikost zelo malo zrnatosti do občutljivosti ISO 3200, pa tudi belina je do te vrednosti zelo dobro nadzorovana. Nad to vrednostjo so končni rezultati nekoliko slabši, najbolj zaradi slabše vidnih podrobnosti. Kljub temu ostajajo fotografije vse do ISO 12800 uporabne za manjši tisk in splet, aparat pa se odreže celo bolje kot model G15, ki je prav tako že imel vgrajeno tipalo vrste CMOS.

Canon G16 je robusten aparat, ki ima vedno več potencialnih kupcev, a tudi vedno ostrejšo in pestrejšo konkurenco. Tu imamo v mislih predvsem neposrednega Nikonovega tekmeca, vedno večja pa je tudi izbira kompaktnih aparatov z nekoliko večjimi tipali, ki so tako zmogljivejša. Lep zgled je že Sonyjev odlični RX100, ki ga je mogoče dobiti za dosti manj denarja, kot trenutno zahtevajo za Canonovo šestnajstico. A tako svetlega objektiva po celotnem razponu, kot je vgrajen v G16, trenutno ne ponuja nihče.

Canon PowerShot G16

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 12,1 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 24–100 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 1,8–2,8; ostrenje 1 cm (makro)– neskončno; domet bliskavice 7 m; ISO: samodejno ali ročno (80–12800).

Prodaja: www.canon.si.

Cena: 571 EUR.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tehnična zmogljivost

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost fotografije

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Zasnova aparata

✓    Občutljivost za šum, video, odprtost zaslonke po celotnem razponu, hitrost delovanja in ostrenja, upravljanje in prilagoditve, vgrajen filter ND, barvno označevanje ostrine pri ročnem ostrenju.

✗    Slabo optično iskalo, odsotnost ostrenja med videom, generacijska izguba kolesc in vrtljivega zaslona.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji