Objavljeno: 10.3.2005 11:49 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Julij 2004 | Teme: foto, nenehni testi

Canon Powershot A75

Izdelovalci (tudi fotoaparatov) ponavadi redno in precej pogosto predstavljajo vedno nove in nove modele, ki so od starih boljši, zmogljivejši, pa tudi cenejši. Občasno pa se odločijo le za manjše kozmetične popravke, še posebej, če je govor o modelu, ki se je izkazal za prodajno zelo uspešnega.

In prav to se je zgodilo Canonovemu fotoaparatu Powershot A70, ki se je prelevil v A75. Razlike med modeloma so res minimalne, le tolikšne, da lahko rečemo, da je fotoaparat nekoliko boljši in, presenetljivo, cenejši. Najopaznejša razlika je večji zaslon, ki zdaj po diagonali meri 4,6 cm, to pa je velikost, ki danes počasi prevladuje. Kakovost zaslona je približno enaka, kar pomeni, da je na močnem soncu slabo viden, drugače pa popolnoma zadostuje. Nekoliko drugačna je tudi zunanjost, z nekoliko izboljšanimi nastavitvenimi gumbi, moti pa, da so se v Canonu odločili gumijasti pokrovček za električno vtičnico premakniti na sprednjo stran (pri modelu A70 je ob strani).

Na izbirnem koleščku je poleg programov (hitri posnetki, nočni program itd.) na voljo še posebna izbira, s katero izbiramo med množico dodatnih prednastavljenih načinov, kot so sneg, močno sonce itd. Seveda se lahko fotografiranja še vedno lotimo tudi skoraj popolnoma ročno in spreminjamo zaslonko, čas in celo moč bliskavice.

Kakovost posnetkov je enaka kakor pri A70. Trimilijonske fotografije so dobro in enakomerno osvetljene in ostre, barve pa pravilno zasičene, vendar so tu in tam težave z avtomatskim prilagajanjem beline, še posebej med fotografiranjem v zaprtih prostorih. Če imamo vključene vse zmogljivostne dodatke (večtočkovno ostrenje, prilagajanje svetlosti glede na celotno sceno, odprava učinka rdečih oči), je fotoaparat tudi že nekoliko počasen, saj traja zamik od sprožitve okoli sekundo. Po letu dni, odkar je bil predstavljen model A70, je to že kar veliko, saj je konkurenca napredovala.

In še priboljšek, ki smo ga doslej našli le pri dražjih Canonovih modelih (npr. Ixusih) in nekaterih konkurentih (Kodak, novi HP) - tipalo za orientacijo fotoaparata. Fotoaparat zazna, ali smo fotografijo posneli navpično ali vodoravno, in ta podatek v fotografiji zapiše med podatki Exif, programi, kot je Acdsee, pa znajo take fotografije avtomatsko poravnati.

Canon Powershot A75

Razred: Manj zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 3,14 milijone pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 35-105 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-4,8; ostrenje 0,46 m-neskončno (5-46 cm makro); čas do 15 s; ISO samodejno, 50, 100, 200, 400.

Cena: 79.900 tolarjev.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11.

Za: Dober ročni nadzor, zmogljivost, dodatki.

Proti: Nenatančno samodejno prilagajanje beline.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji