Objavljeno: 27.6.2006 15:09 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor Junij 2006 | Teme: foto, nenehni testi

Canon PowerShot A540

Canonova novinca A530 in A540 sta naslednika preteklo leto predstavljene družine A510/520. Po pričakovanju imata tipalo CCD z več svetlobnimi pikami (5 milijonov pik pri modelu A530 ter 6 pri A540). Drug ključni element, objektiv, je ostal enak in omogoča do 4 × povečavo v območju 35-140 mm.

Tokrat preizkušeni model A540 je na videz dokaj podoben predhodniku. Tipke za upravljanje so zaradi večjega zaslona LCD (diagonala 64 mm oz. 2,5 palca, a z razmeroma nizko ločljivostjo 85.000 pik) potisnjene bolj proti robu ohišja. Stikalo za izbiro načina delovanja (zajemanje oz. ogled posnetkov) so v Canonu spretno premaknili na skrajni desni rob hrbta, kjer je lahko dosegljivo s palcem. Druge lastnosti so nespremenjene: posnetki se shranjujejo na kartice vrste SD/MMC (priložena je 16 MB), energijo pa črpa iz dveh AA alkalnih baterij (priložene) ali Ni-MH akumulatorjev, s katerimi A540 obljublja prek 300 posnetkov. Še vedno je mogoč povsem ročni nadzor nad parametri fotografiranja z nastavitvijo ISO vred, ki jo zdaj lahko nastavimo vse do vrednosti ISO 800.

Izboljšana je hitrost delovanja aparata. Ostrenje je še nekaj hitrejše kot pri predhodniku in na trenutke skorajda hipno, pri tem pa zanesljivost ostrenja prav nič ne trpi. Krajši je tudi čas polnjenja bliskavice, ki je bil pri predhodniku pogosto kar predolg. Vklop aparata traja le dobro sekundo.

Sistem menujev je doživel malenkostne popravke. Ti imajo še vedno značilen Canonov pridih (izbire so ločene prek dveh menujev), izboljšano pa je prikazovanje informacij o izbranih nastavitvah. Tako se npr. pri izbiri makro načina ali delovanja bliskavice na zaslonu prikaže velika grafična ikona, ki se hip zatem umakne na rob zaslona. Tako ni več treba naprezati oči in iskati majhne ikonice na zaslonu med izbiranjem parametrov.

Nadvse dobrodošla lastnost novih aparatov serije A je ta, da končno omogočajo zajem časovno neomejenih video posnetkov in s polnimi 30 sličicami/s. Še vedno pa je na voljo tudi nekaj manjših ločljivosti in z nižjim številom sličic vsako sekundo, ki zmanjšajo sicer precejšno prostorsko potratnost teh posnetkov (1 minuta videa najboljše kakovosti sicer zasede kar 110 MB). Novost je tudi način "postcard", ki na (statični) posnetek zapiše datum in uro, vendar deluje le pri ločljivosti 1600 × 1200.

Kakovost posnetkov ostaja dobra lastnost aparatov družine A. Posnetki so pravilno osvetljeni, ostri, podrobnosti so dobro vidne. Barve so na prvi pogled sicer nekoliko neizrazite, vendar je to stvar okusa. Šum je vse do vrednosti ISO 200 nemoteč, višje vrednosti (400, 800) pa niso preveč uporabne. Gre torej za tehnično in funkcionalno nadvse uravnotežen aparat, ki je sposoben zadovoljiti tudi bolj zahtevnega uporabnika digitalne fotografije.

Canon PowerShot A540

Razred: Manj zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 6 milijonov pik.

Tehnična zmogljivost: 9.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 6.

Tehnične lastnosti: Objektiv 35-140 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,6-5,5; ostrenje 0,5 m-neskončno (5-45 cm makro); čas od 1/2000 do 15 s; domet bliskavice do 3,5 m; razpon ISO: samodejno, 80, 100, 200, 400, 800.

Cena: 69.990 tolarjev.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Za: Hitrost delovanja, vzdržljivost baterije, kakovost posnetkov.

Proti: Nizka ločljivost zaslona LCD.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji