Objavljeno: 10.3.2005 11:49 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor December 2004 | Teme: foto, nenehni testi

Canon Powershot A400

Powershot A400 bo v najcenejšem razredu digitalcev nadomestil model A300. Gre za aparat, namenjen vsem, ki jih zmožnosti in nastavitve aparata ne zanimajo pretirano, temveč prisegajo predvsem na samodejno nastavitev. Ohišje štiristotice je trdno in dokaj zadržane oblike: fotoaparat je skoraj povsem kvadrast, na sprednji strani pa je majhna izboklina za malo boljši oprijem med slikanjem; kljub temu je priporočljivo slikanje z obema rokama. Canon s fotoaparatom meri predvsem na mlajše kupce, tako da je A400 na voljo v različnih barvah. Napaja se iz dveh AA baterij.

Fotoaparat ima tipalo s 3,2 milijona pikami (in ne štirimilijonsko, kot bi sklepali po oznaki). Podatke zapisuje na kartice SD. Objektiv je nekoliko manj zmogljiv kot pri konkurentih, kjer navadno zmore trikratno optično povečavo. A400 zmore sliko med slikanjem povečati le za 2,2-krat, nato pa vajeti vzame v roke elektronika z digitalnim zumom. Fotoaparat omogoča dva načina slikanja: povsem samodejnega in "ročnega", v katerem omogoča nastavljanje nekaterih lastnosti slikanja, kot so temperatura bele barve in svetlobna občutljivost ISO. Nadzora uporabnika nad odprtostjo zaslonke in/ali osvetlitvenim časom aparat ne omogoča.

Aparat pri slikanju ne spada med najhitrejše. Za vklop porabi skoraj pet sekund, kar je precej slabše od nekaterih konkurentov. Pri slikanju z bliskavico polnjenje bliskavice traja skoraj 10 sekund, medtem pa je zaslon ugasnjen, tako da moramo počakati do konca polnjenja, preden si lahko ogledamo rezultat slikanja ali pa skočimo v nastavitve. Nastavljanje poteka prek dveh ločenih menujev, oba pa sta dokaj pregledna.

A400 se v običajnih okoliščinah odlično obnese. Pohvalili bi slikanje v zaprtih prostorih in v makro načinu. Pri slikanju na prostem ob močni svetlobi ali pa v mraku ima aparat včasih nekaj težav z ostrenjem, vendar se pri tem še vedno odreže bolje od konkurence, saj ima Canon tudi v najcenejših modelih vgrajeno dodatno lučko, ki elektroniki pomaga pri ostrenju v temi oziroma mraku. Zajem videoposnetkov je nekoliko boljši kot pri nekaterih sicer zmogljivejših modelih v spodnjem cenovnem razredu, kljub temu pa se pri tem konkurenca še vedno odreže bolje.

Canon Powershot A400 spada med boljše aparate v svojem cenovnem razredu. Tisti, ki bi si pri slikanju želeli nekoliko večji nadzor nad lastnostmi aparata, se bodo morali ozreti po zmogljivejših modelih, vse druge pa bo A400 več kot zadovoljil. Pograjati pa moramo njegovo počasnost; ob tem velja omeniti tudi to, da večina konkurentov ponuja trikratno optično povečavo, tako da sicer dober Canonov objektiv po tej lastnosti krepko zaostaja za drugimi.

Canon Powershot A400

Razred: Manj zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 3,14 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 45-100 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 3,8; ostrenje 0,2 m-neskončno (5 cm-20 cm makro); čas od 1/1500 do 15 s; doseg bliskavice 2 m; razpon ISO: samodejna, 50, 100, 200, 400.

Cena: 44.990 tolarjev.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11.

Za: Trdno ohišje, kakovostna optika, odlične slike.

Proti: Omejen ročni nadzor, slab zajem videa, počasnost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji