Objavljeno: 25.11.2008 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor November 2008 | Teme: preizkus, tiskalnik, laser, brizgalnik, nenehni testi

Canon Pixma MP630

Canon ima v svoji seriji večopravilnih brizgalnikov Pixma širok razpon naprav, od najcenejših do najdražjih in seveda najzmogljivejših. Tokrat preizkušeni model MP630 se uvršča proti vrhu te lestvice, poleg sorodnega MP620. Razlika med modeloma je predvsem tiskanje na obe strani pri prvem ter omrežni in brezžični vmesnik pri drugem.

MP630 je vsestranska naprava, namenjena pa je predvsem tisku fotografij in druge grafike. Hitrost tiska je nadpovprečna, sploh dobro se obnese pri uporabi svetlečega papirja. Pri tem so hitrosti seveda nižje kot pri navadnem papirju, a je razlika manjša kot pri marsikaterem tekmecu. Za vektorsko sliko na navadnem papirju potrebuje minuto in 7 sekund, na svetleč papir pa sekundo manj od dveh minut. Podoben je čas pri tisku bitne slike na svetleč papir velikosti A4, dobri dve minuti. Fotografijo navadne velikosti natisne v 57 sekundah, če uporabljamo navaden papir, pa še 15 sekund hitreje. Tudi tisk besedila je razmeroma hiter, preseneti pa to, da je ravno najhitrejša nastavitev za tisk besedila ("draft") med počasnejšimi v tej skupini.

Pri napravah, namenjenih tisku grafike, je ključnega pomena kakovost tiska. Ta je odlična, sploh kadar uporabljamo boljši papir. Prehodi so zvezni, barve pa predvsem žive. Pod pričakovanji je tisk besedila, kjer že s prostim očesom vidimo rahlo nazobčenje pri črkah. Opazili pa smo tudi, da zna biti tisk grafike na navaden papir malce vlažen.

Na videz gre za povsem klasičnega predstavnika linije Pixma, žal tudi tu ni samodejnega podajalnika. Imamo pa zato na voljo bralnik pomnilniških kartic, prek vmesnika PictBridge pa lahko tiskamo neposredno iz fotoaparata. Na računalnik bomo napravo priključili le prek vmesnika USB. Kot je omenjeno že v uvodu, so omrežni priključki rezervirani za sorodno napravo MP620. Je pa dobrodošlo samodejno tiskanje na obe strani, pa čeprav podvoji čas tiskanja. Namesto na papir lahko tiskamo tudi na CD.

Kot pri marsikateri Canonovi Pixmi je tudi tu cena tiska razmeroma visoka, 12 centov za črno-belo stran in 36 centov za barvno. Cenovno sodi naprava nekako v povprečje v svojem razredu, velja 198 evrov.

Canon Pixma MP630

Kaj: Kopirni stroj, optični bralnik, toplotni brizgalnik, bralnik pomnilniških kartic.

Tiskanje: 9.

Fotokopiranje: 9.

Optično branje: 9.

Cena izpisa: 7.

Vmesniki: USB.

Cena: 198 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 12 centov.

Cena natisnjene barvne strani: 36 centov.

Prodaja: Partnerji Canon, www.canon.si/partnerji.

Za: Hitrost tiska, kakovost izpisa, tisk na obe strani, tiskanje na CD.

Proti: Cena izpisa, ni samodejnega podajalnika, le USB.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji