Objavljeno: 27.6.2006 15:09 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Junij 2006 | Teme: tiskalnik, brizgalnik, nenehni testi

Canon Pixma MP450

Canonova večnamenska naprava MP450 je pravzaprav zgolj nekoliko izboljšana različica MP170. Najopaznejša razlika je seveda v obliki, 4,7-centimetrskem barvnem zaslonu ter možnosti brezžične povezave z mobilnimi aparati. Prek zaslona lahko pregledujemo fotografije, ki so na pomnilniški kartici, in določimo število in velikost natisnjenih fotografij oz. fotokopij. Uporabniški vmesnik je zelo preprost in pregleden, vsi tisti, ki jim brskanje po menujih ni všeč, pa lahko uporabijo klasično Canonovo metodo tiskanja fotografij. Vse fotografije s pomnilniške kartice lahko v pomanjšani obliki s pritiskom na gumb natisnemo na papir, s svinčnikom počrnimo ustrezna okenca (na primer število kopij določene fotografije), po končanem izpolnjevanju pa list položimo na optični bralnik in sprožimo delovanje.

Večjih sprememb ali izboljšav od predhodnega modela ne bomo našli. Po zmogljivosti in kakovosti sta si precej podobna, če ne skoraj enaka. Kakovost fotokopiranja je sicer izboljšana, črno-bela fotokopija revialne strani je odlična, prav tako tudi barvna fotokopija, pri kateri je le še malenkost vidno rumenkasto ozadje. Žal napredka ni v hitrosti, saj za pet črno-belih fotokopij porabi minuto in petnajst sekund, za barvne pa celih pet minut. Črno-belo kopiranje je opravil za pet sekund hitreje kot predhodnik MP170, pri barvnem pa celo za dvajset sekund počasneje.

K sami hitrosti verjetno pripomore hitrejše optično branje, saj ga opravi za približno tri sekunde hitreje kot predhodnik, za barvno stran porabi le sedemnajst sekund. Kakovost zajema je odlična.

V hitrosti tiskanja ni večjega napredka, primerjava z modelom M170 pa je dokaj težka, saj tiskalnik med tiskanjem velikokrat opravi čiščenje glav, to pa v določenih primerih dodatno podaljša čas tiskanja. Če imamo srečo in se temu izognemo, je izpis toliko hitrejši. Tako je za pet strani dolgo besedilo porabil slabo minuto, v hitrem načinu pa petinštirideset sekund, in to ga uvršča med hitrejše tiskalnike. Pri tiskanju devet strani dolgega barvnega poročila celo za dve sekundi prehiti šibkejšega bratca, saj zmore natisniti v dveh minutah in dvaindvajsetih sekundah. S tem časom se lahko primerja z najhitrejšimi konkurenti. Tudi s časom tiskanja fotografij se lahko pohvali, saj za fotografijo velikosti 10 × 15 centimetrov porabi minuto in petindvajset sekund. To sicer ni najhitreje med Canonovimi tiskalniki, a je hitreje od večine konkurentov.

Kakovost črno-belega odtisa je odlična, le v hitrem načinu postane vidno nazobčan, a je vseeno dovolj črn. Opazna je tudi izboljšana kakovost barvnega odtisa, saj je primerljiva z močnejšim modelom MP500, barvni prelivi so lepo mehki, pa tudi slika je dokaj barvno pravilna.

Žal cena odtisa ni tako navdušujoča, saj je za črno-beli izpis treba odšteti 44 tolarjev, za barvnega pa 75 tolarjev. Sam tiskalnik pa je cenovno ugoden.

Canon Pixma MP450

Kaj: Kopirni stroj, optični bralnik, toplotni brizgalnik.

Tiskanje: 8.

Fotokopiranje: 8.

Optično branje: 8.

Cena izpisa: 4.

Vmesniki: USB.

Cena: 36.900 tolarjev.

Izmerjena cena ČB strani: 44 tolarjev.

Izmerjena cena barvne strani: 75 tolarjev.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Za: Kakovost barvnega odtisa, tudi na navadnem papirju. Hitro črno-belo kopiranje. Zaslon LCD. Slovenski menuji. Ugodna cena.

Proti: Počasno barvno kopiranje. Občasno ustavljanje zaradi čiščenja glav.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji