Objavljeno: 8.12.2005 00:37 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor November 2005 | Teme: tiskalnik, brizgalnik, nenehni testi

Canon Pixma iP6220D

Na kartušah 4x in 5x, ki smo jih obdelali v članku o Pixmah iP1600 in iP2200, temelji tudi Canonov nov foto brizgalnik iP6220D. V osnovi mu je priložena barvna kartuša številka 51 in nova foto kartuša številka 52. Po želji lahko barvno kartušo nadomestimo tudi z bolj prazno (vendar cenejšo) kartušo št. 41 (po naših meritvah je v njej skoraj dvakrat manj barvila). Foto kartuša vsebuje zelo svetlo modro, svetlo vijolično in foto črno barvo, tako da je končni "rezultat" šestbarvno tiskanje. Ločene črne kartuše v tiskalnik ne moremo vstaviti (in ga tako spremeniti v pisarniški štiribarvni model). Kot smo omenili že pri tiskalnikih iP1600 in iP2200, so tiskalne glave del kartuš in jih menjamo ob vsaki porabi barvila.

Tiskalnik ima sicer obračalnik za tiskanje na obe strani, predvsem pa barvni zaslonček z bralnikom pomnilniških kartic (samo CF, Smartmedia in SD/MMC), ki omogoča neposredno tiskanje. Na sprednji strani je tudi priključek Pictbridge, ki omogoča tiskanje iz fotoaparatov.

Tiskalnik se izkaže približno tako hiter kot dosedanji povprečni Canonovi foto tiskalniki. To pomeni, da fotografijo 10 × 15 cm z njim natisnemo v minuti in 50 sekundah, celostranski izdelek pa iz njega leze štiri minute. Spomniti velja, da najmočnejši Canoni fotografijo natisnejo tudi v samo 40 sekundah.

Kakovost tiska je odlična, saj se posameznih pik sploh ne vidi več, barvna pravilnost pa je zelo dobra. Predvsem rožnatih sivin, ki so nas pri štiribarvnih modelih zelo zmotile, tu nismo opazili. Opozorimo pa naj, da tiskalnik (kot velja za vse foto tiskalnike) ni primeren za tiskanje besedila, saj se navadno črno barvilo v navaden papir preveč vpije in nekoliko razleze.

Če zmanjka foto kartuše, lahko tiskanje nadaljujemo tudi samo z barvno.

S polnimi kartušami smo se lotili tiskanja fotografij (z najboljšimi nastavitvami, prilagojenimi tisku na svetleči papir) in po 96 natisnjenih fotografijah ostali s prazno foto kartušo. To smo zamenjali in po (skupno) 200 natisnjenih fotografijah ostali še brez barvne kartuše. Iz tega sledi, da je cena odtisa ene fotografije 146 tolarjev, to pa nikakor ni poceni, predvsem pa je skoraj dvakrat več, kot "stanejo" dosedanji šestbarvni Canoni z ločenimi kartušami. Res škoda, saj so bili Canoni doslej med brizgalniki z najcenejšim odtisom na trgu.

Od novih foto brizgalnikov Canon ponuja tudi cenejši model iP6210D (s sivinskim zaslonom LCD) in močnejši model iP6600D, ki ima ločene kartuše (in glave) in je pravzaprav nekakšen šestbarvni model iP4200. Preizkusili ju še nismo. Zaenkrat preseneča, da med novostmi ni tudi osembarvnega modela, ki je (bil?) v prejšnji generaciji vrhunec ponudbe.

Canon Pixma iP6220D

Hitrost: 6.

Kakovost izpisa: 8.

Opremljenost in enostavnost dela: 8.

Cena izpisa: 3.

Vmesniki: USB.

Izmerjena cena odtisa fotografije 10 × 15 cm: 146 tolarjev.

Cena: Še ni znana.

Prodaja: Partnerji Canon, www.canon.si/partnerji, (01) 585 36 10.

Za: Odlične fotografije, možnost tiskanja do roba, vgrajen obračalnik, vgrajen barvni LCD in bralnik kartic.

Proti: Nima prepoznavanja papirja, počasno tiskanje na obe strani, visoka cena izpisa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji