Objavljeno: 5.12.2007 10:42 | Avtor: Žiga Veber | Monitor November 2007 | Teme: foto, nenehni testi

Canon Ixus 860IS

Ixus 860IS je naslednik prvega ixusa s širokokotnim objektivom, modela 850IS. Ne sodi med tanjše kompaktne aparate, a je po našem mnenju ravno pravšnje debeline, da lepo sede v roko, hkrati pa v žepu ni moteč.

Objektiv je dober, prav tako je vgrajeni stabilizator slike učinkovit in dobrodošel. Stabilizator pozna tudi funkcijo "panning", ki umirja sliko le v navpični smeri, da laže fotografiramo vodoravno premikajoče se objekte. Zum je 3,8-kraten, tistih 0,8 pa v primerjavi s trikratnim zumom ne gre na račun približevanja, temveč na račun razširitve vidnega polja. V praksi to pomeni, da lahko fotografiramo celo avto v domači garaži, na družinskih fotografijah pa ujamemo tudi strica, ki se vedno skrije v kot, stvar pa je idealna tudi za slikanje arhitekture in panoramskih posnetkov. Zajemanje slik poteka vselej hitro, ostrenje je natančno tudi ob preskoku vmesnega položaja na sprožilcu. Težave smo imeli le pri fotografiranju objektov v temnih prostorih, kjer aparat predvsem v najbolj širokokotnem položaju ne ostri vedno najbolje. Zaznavanje obrazov poteka brez težav (in ostrenje tudi). Barve zajetih fotografij so zelo dobre in ravno prav žive, zrnatosti pa je pri tipalu, ki se ponaša z osmimi megapikami, kar veliko (ISO 400 in več). A za večino uporabnikov ne bo moteče. Tudi zaporedno slikanje poteka razmeroma hitro, čeprav na žalost rahlo počasneje kot pri predhodniku. Glede na predhodnika je 860IS izgubil tudi optično iskalo. A ga na račun odličnega tripalčnega zaslona z ločljivostjo 230.000 pik po vsej verjetnosti niti ne bomo pogrešali, razen v popolni temi. Morda le pri varčevanju z baterijo, vendar se slednja dobro izkaže in zdrži toliko, kot obljublja izdelovalec (240 fotografij), celo nekaj deset fotografij več kot manj.

Dosedanjim lastnikom Canonovih digitalnih aparatov se bo uporaba zdela zelo enostavna, morda celo bolj kot pri starejših modelih. S tristopenjskim drsnim gumbom izbiramo med normalnim, scenskim in video načinom. Med scenskimi nastavitvami smo zaman iskali nastavitev za fotografiranje hitrih prizorov, tako da za take primere fotoaparat ni uporaben. Razen novega dvostopenjskega smernega gumba, s katerim se lahko krožno premikamo po menujih, je to tipičen Canon, in to je vsekakor plus. Do pregleda fotografij imamo po novem dostop s samostojnim gumbom, kar je bolj enostavno. Lahko pa bi se zgodilo, da bi v žepu po nesreči odprli objektiv, ki smo ga lahko prej s položajem za pregled fotografij zaklenili.

Aparat je bolj estetski od predhodnika, ima večji in boljši zaslon in nekaj novih, bolj ali manj pogrešljivih novosti. Izgubil pa je optično iskalo in nekaj hitrosti pri zajemanju zaporednih fotografij. Če ste lastnik predhodnika, verjetno ne boste našli pravega razloga za menjavo. Če iščete enostaven in zanesljiv aparat, ki omogoča tudi nekaj malega ročnih nastavitev (čas odprtosti zaslonke nad eno sekundo, nastavitev vrednosti ISO, nastavitev beline), po vrhu vsega pa želite še široki kot zajemanja fotografij, je 860IS idealna izbira. Pa čeprav je konkurent iz Olympusa, ki je vodotesen, le nekaj evrov dražji. Prestiž ni bil nikoli poceni.

Canon Ixus 860IS

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 8 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28-105 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-5,8; ostrenje 3 cm (makro)-neskončno; domet bliskavice 4 m; ISO: samodejno ali ročno (100-1600).

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 6.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Cena: 371 EUR.

Za: Preprosta raba, zaslon, širok kot zajemanja fotografij.

Proti: Ostrenje v temnejših prostorih, cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji