Objavljeno: 2.11.2006 12:55 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Oktober 2006 | Teme: foto, nenehni testi

Canon Ixus 65

V prejšnji številki smo preizkusili novinca iz Canonove serije Ixus - model 60. Tokrat smo vzeli v roke njegovega "kolega", ki je svet ugledal hkrati, pa je vendar drugačen in očitno namenjen drugim uporabnikom.

Ixus 65 je namreč po videzu veliko bolj "cool" in videti je, da poskuša tekmovati z vedno bolj priljubljenimi Sonyjevimi modeli T, ki se ponašajo z res velikim in svetlim zaslonom. Vgrajen ima namreč kar tripalčni (7,6 cm po diagonali) zaslon, ki zavzema skorajda vso sprednjo stran fotoaparata. Tako zelo, da je zmanjkalo prostora za navaden, optični okular, ki ga Ixus 60 še ima. Na prvi pogled morda nepomembna pomanjkljivost, ki pa jo bodo hitro opazili vsi, ki se bodo trudili fotografirati v mraku ali, še huje, v temi. Takrat je namreč LCD popolnoma temen in neuporaben za izbiro motiva, ki ga želimo fotografirati, in to kljub temu, da si poskuša pomagati s povečavo občutljivosti ISO in povečavo ekspozicijskega časa (v mraku zato slika na LCDju postaja vse bolj "cukajoča" in zrnata). No, ob običajnih svetlobnih razmerah, pa tudi na soncu je zaslon LCD vsekakor videti odlično, prikazana slika na njem pa je tudi povsem tekoča.

To pa je pravzaprav tudi vse, kar lahko rečemo o Ixusu 65, kajti v vsem drugem je enak modelu 60. Naj na kratko povzamemo - proženje in ostrenje je zelo hitro (tudi v mraku, bliskavica "nese" okoli 3,5 metra), enako tudi shranjevanje in pregledovanje fotografij. Izdelki so barvno zelo pravilni, le v obilici zelenja je tega včasih videti še več, kot ga je v resnici. Opazni so nekoliko neostri robovi v telefoto načinu, zajemanje filma je zelo tekoče (640 × 480 pik, 30 slik na sekundo), škoda, da je približevanje med snemanjem le digitalno. Na ročne nastavitve časa in zaslonke ne moremo računati (čeprav to zmorejo tudi precej cenejši Canonovi fotoaparati serije A). Zmogljivost akumulatorja je povprečna (okoli 130 slik), priložena pa je le 16 MB kartica SD, kar pomeni, da bo nakup večje kartice nujen.

Skratka, Ixus 65 je odličen fotoaparat z odličnim zaslonom LCD, ki pa žal nima optičnega okularja za fotografiranje ponoči.

Canon Ixus 65

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 6 milijonov pik.

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 6.

Tehnične lastnosti: Objektiv 35-105 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-4,9; ostrenje 0,3 m-neskončno (3 cm-35 cm makro); čas od 1/1500 do 15 s; domet bliskavice do 3,5 m; razpon ISO: samodejno, 80, 100, 200, 400, 800.

Cena: 84.990 tolarjev.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Za: Hitro ostrenje in proženje, kakovost fotografij in video posnetkov. Odličen in velik zaslon LCD.

Proti: Visoka cena. Nima optičnega okularja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji