Objavljeno: 29.8.2006 03:17 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Julij 2006 | Teme: foto, nenehni testi

Canon Ixus 60

Canonovih žepnih fotoaparatov se je še do nedavna držal predsodek, da so "debelinki", vsaj v primerjavi z nadvse miniaturiziranimi Pentaxovimi in Casiovimi modeli. Za nove Ixuse to ne drži več. Najnovejši Ixus 60 je sicer še vedno nekoliko bolj debel, a mu je to skorajda v prid, saj ga je laže držati v roki kot najtanjše Casie.

Ixus 60 je model, ki pri Canonu med žepnimi fotoaparati zaseda nekako sredinsko mesto. Premore šestmilijonsko tipalo, trikratni zum in danes že kar vsakdanji 2,5-palčni zaslon LCD. Pri Canonu poleg slednjega stavijo tudi na optično kukalo, ki pride prav v temačnih razmerah, ko je LCD ponavadi bolj ali manj le črn. Seveda ne manjka tudi osvetlitvena lučka, ki v mraku pomaga ostriti. Tu pomaga tudi občutljivost zajemanja, ki jo lahko ročno nastavimo tudi do ISO 800. Pri slednjem je sicer že opazen dokajšen šum, izdelki do ISO 400 pa so čisto spodobni.

Za shranjevanje fotografij uporablja kartice SD/MMC, pri čemer je priložena res le minimalistična kartica zmogljivosti 16 MB (pravzaprav nam ni jasno, kje izdelovalci sploh še staknejo tako majhne kartice, saj jih v prosti prodaji že dolgo ni več?!). Vir energije je litijev akumulator, s katerim nam je z enim polnjenjem uspelo narediti okoli 130 fotografij, resda večinoma brez bliskavice.

Mali Ixus se odlikuje po izredni hitrosti ostrenja in proženja, za kar je odgovoren zdaj že znani Canonov procesor Digic II, ki ga uporabljajo vsi novejši Canonovi fotoaparati. Tudi zajemanje videa je z njim zelo dobro, saj si bodo manj zahtevni z njim lahko nekoliko nadomestili tudi video kamero. Ločljivost 640 × 480 pik in hitrost zajema 30 slik na sekundo sta odlična, žal pa zumiranje med snemanjem deluje le v digitalnem načinu; to pomeni, da je bolj ali manj neuporabno. Med preizkušanjem smo opazili, da video zajem motijo neonske luči, ki povzročijo manjše utripanje slike.

Kakovost zajetih fotografij je odlična, še posebej, kadar avtomatika dobro opravi svoj posel. Pritožili bi se le nad nekoliko zabrisanimi vogali slik ob približanem objektu. Sicer pa so slike izredno ostre in barvno pravilne, tudi v mraku, če le fotografiramo dovolj bližnje objekte. Bliskavica "nese" dobre 3,5 metra; to je za žepni model dobro.

Opozoriti velja, da Ixus bolj ali manj nima nobenih ročnih nastavitev (razen ISO, beline in nastavljanja preosvetlitve). To pomeni, da se prav umetniških izdelkov z njim ne boste mogli iti. Toda to pravzaprav velja za vse žepne fotoaparate, saj jih izdelovalci nalašč "oskubijo" in s tem zahtevnejše uporabnike premamijo k nakupu močnejših modelov.

Ixus 60 je odličen žepni fotoaparat, ki ima pravzaprav le eno resno slabost - v primerjavi s konkurenco je kar nekaj dražji. To je pravzaprav nenavadno, glede na to, kako cenovno ugodni so Canonovi modeli v drugih kategorijah.

Canon Ixus 60

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 6 milijonov pik.

Tehnična zmogljivost: 7.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 6.

Tehnične lastnosti: Objektiv 35-105 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-4,9; ostrenje 0,3 m-neskončno (3 cm-35 cm makro); čas od 1/1500 do 15 s; doseg bliskavice do 3,5 m; razpon ISO: samodejno, 80, 100, 200, 400, 800.

Cena: 85.990 tolarjev.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Za: Hitro ostrenje in proženje, kakovost fotografij in video posnetkov.

Proti: Visoka cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji