Objavljeno: 27.9.2011 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor September 2011 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Canon Ixus 310 HS

Canonovi aparati serije Ixus so že dlje časa silno priljubljeni, saj ponujajo dobro kakovost fotografije in enostavno rabo v kompaktnem, ličnem ohišju. Novi Ixus 310 HS pa se postavi k samemu vrhu te serije. Kratica HS pomeni High Sensitivity, s tem označujejo tipala nove generacije, ki so osvetljena od zadaj. Tako imajo manj šuma kot starejša tipala, kar smo opazili tudi med našim preizkusom. Ločljivost je povsem dovolj visoka, občutljivosti ISO pa gredo do ISO 1600.

Najpomembnejši del tega aparata pa je vsekakor objektiv. Resda ima razmeroma malo zuma (4,4- krat), a se začne pri zelo širokih 24 mm (in gre do 105 mm). Pri širokem kotu pa ima tudi silno veliko zaslonko, kar f/2,0. To je pri SLR fotografiji primerljivo s fiksnimi objektivi in pripomore k lažjemu fotografiranju v slabših svetlobnih razmerah. Dodana je tudi optična stabilizacija slike.

Druga pomembna lastnost aparata se skriva zadaj, gre pa za presenetljivo velik zaslon. Ta po diagonali meri 8 cm (3,2 palca), kar je glede na velikost aparata zelo veliko. Razlog je v tem, da je občutljiv za dotik, zato se najde zadaj le še ena tipka, konkretno za predvajanje fotografij. Vse drugo krmilimo neposredno prek zaslona. Ta je občasno manj natančen, kot bi si želeli, tudi ikone oziroma bližnjice bi lahko bile malce večje.

Kakovost fotografij je odlična, presenečeni pa smo bili tudi nad kakovostjo videa, saj lahko zajame video v FullHD ločljivosti (1920 × 1080) pri 24 slikah na sekundo. Zna zajemati tudi počasne posnetke a pri bistveno nižjih ločljivostih. Malce nenavadna, a nadvse dobrodošla je možnost ročne nastavitve zaslonke ali časa (ne pa obojega hkrati). Novi Ixus je tako odličen žepni aparat, zaslon, občutljiv za dotik, pa nas načeloma ni prepričal, a je to bolj subjektivna ocena, vse drugo je pohvale vredno. No, je pa cena temu primerna.

Canon Ixus 310 HS

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 12 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 24-105 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 2,0-5,8; ostrenje 3 cm (makro)-neskončno; domet bliskavice 5 m; ISO: samodejno ali ročno (100-1600).

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 5.

Prodaja: www.avtera.si.

Cena: 350 EUR.

Za: Svetlobno močan objektiv, široki kot, ročne nastavitve, razmeroma malo šuma, velik zaslon.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji