Objavljeno: 23.2.2010 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Februar 2010 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Canon Ixus 200IS

Kdor od Ixusov želi kaj več, bo morda izbiral med tehnično popolnostjo in zabavnimi dodatki, model 200IS pa poskuša ti dve plati kar se da uspešno združiti.

Najbolj prijetno je poleg lepega in kakovostnega aluminijastega ohišja ravno upravljanje s tem aparatom. Praktično vsakega ukaza se lahko lotimo na vsaj dva načina in vsak je pravi. Za upravljanje sta nam poleg štirismerne tipke na voljo še dobro in nemoteče kolesce, ki je okrog nje, razen na drobnih menujih pa je upravljanje mogoče tudi neposredno prek zaslona. Ta je širokega formata, zaradi česar pri običajnem fotografiranju ne izkoriščamo vsega, je pa toliko bolj izkoriščen pri zajemanju HD videoposnetkov. Te zajema Ixus pri ločljivosti 720p in so kakovostni tudi ob slabših svetlobnih razmerah, vendar so prostorsko silno potratni. Minuta videoposnetka tako znese kar 170 MB prostora na kartici. Prav tako optično zumiranje ni omogočeno, digitalno pa še posebej z visoko ločljivostjo ne gre dobro skupaj. Posnetke in fotografije si lahko kasneje ogledamo na večjem monitorju ob pomoči izhoda HDMI, ki pa je na desni strani aparata nekoliko nepraktično pokrit. Težave smo imeli tudi z odpiranjem pokrova, kjer se skriva mini USB priključek, ki je prav tako na desni strani skrit na enak način. So pa ti pokrovi zagotovo zelo lepo oblikovani in dame z nekoliko daljšimi nohti o teh težavah zagotovo ne bodo tarnale.

Povsem povprečno tipalo vrste CCD se ponaša z ločljivostjo 12 megapik, njegova največja občutljivost pa je ISO1600, oziroma ISO3200 v posebnem načinu. Mnogo bolj navduši objektiv, ki stoji pred njim, saj se lahko pohvali s petkratnim zumom in širokim kotom 24 mm. Popačenja so prav tako majhna, tako v širokokotnem kot v tele režimu, in so manjša kot na primer pri prejšnjih Ixusih z 28-milimetrskim širokokotnim zajemom.

Omeniti velja še nekaj zabavnih programskih pripomočkov. Točko ostrenja lahko pred vsakim fotografiranjem prek zaslona, občutljivega za dotik, izberemo kar na samem motivu, ko pa aparat na fotografiji zazna obraz, nam ga na delu fotografije, kjer je, poveča. Na voljo je še nekaj zabavnih in le ob dolgočasju uporabnih načinov, pa naj si gre za kompozicijsko ali pa osebno dolgočasje. Eden takšnih je način, ki vsako majhno zelo svetlo točko spremeni v eno izmed izbranih oblik, na primer metulja ali pa zvezdico. Stvar je uporabna, kadar želimo popestriti kakšno kompozicijo in nam ni pomembno, ali bo ostra ali ne, saj program deluje tako, da večinoma zamegli ozadje.

Ixus 200IS je premijski aparat, ki se lahko meri z najboljšimi v razredu žepnih aparatov. Cena je visoka, vendar za dotik občutljivi zaslon, širokokotni objektiv in kakovostno aluminijasto ohišje pač težko cenijo niže od 329 evrov.

Canon Ixus 200IS

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 12,0 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 24-120 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-5,9; ostrenje 5 cm (makro)-neskončno; domet bliskavice 3,5 m; ISO: samodejno ali ročno (80-1600).

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 5.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Cena: 329 EUR.

Za: Dober širokokotni objektiv s stabilizacijo slike, enostavno in intuitivno upravljanje, imidž.

Proti: Cena, zajetni videoposnetki, odpiranje nekaterih pokrovov zahteva več kot en poskus.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji