Objavljeno: 11.9.2005 16:40 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Januar 2004 | Teme: nenehni testi

Canon i905D

Morda se zdi, da brizgalniki z vgrajenim zaslonom LCD in bralnikom pomnilnih kartic niso ravno zanimivi, pa vendar izdelovalci ponujajo vsaj po en tak model. Še več, nekateri so prvotne modele že nadomestili z drugimi in nadgradili. Za Hewlett-Packardom se je tega lotil tudi Canon.

Canon i905D je naslednik Canona S830D, ki je tiskal šestbarvno in imel vgrajen bralnik kartic, zaslon LCD pa smo lahko namestili kot sorazmerno drag dodatek. V novinca je zelo dober LCD že vgrajen, a to ne čudi, saj tako zaključene rešitve ponujajo tudi tekmeci (HP in Epson). Na zaslonu, ki mu lahko spremenimo naklon, lahko pregledujemo fotografije s kartic, jih nekoliko obdelamo (obrnemo) in z menujev izberemo, kako bomo fotografije natisnili. V kotu fotografije natisnemo tudi datum, kdaj smo fotografijo posneli - iz zapisa v podatkih EXIF seveda. Pograjati moramo t. i. indeksni odtis, saj ne moremo določiti velikosti posameznih preglednih sličic - so namreč premajhne. Bralnik kartic podpira vse priljubljene formate (tudi xD), po namestitvi pa lahko bralnik uporabljamo tudi iz računalnika, saj se tam pojavi kot običajen izmenljivi disk. Bralnik je zelo hiter, saj je našo preizkusno kartico s fotografijami prebral v nekaj sekundah, nekateri tiskalniki doslej pa so za to potrebovali celo minuto ali več. Tiskamo lahko tudi neposredno iz fotoaparata, če ta podpira standard PictBridge - zaenkrat so taki samo Canoni.

Tiskalnik omogoča tudi tiskanje iz računalnika, in to zelo dobro, kot smo pri šestbarvnih Canonih že vajeni. Še več - čeprav smo pri novem Canonovem vrhunskem modelu i965 opazili, da po novem vse fotografije tiska z rdečim odtenkom, pri i905D pa tega ni opaziti. Barve so naravne, sivinski odtisi pa so res sivi in ne rožnati. Prelivi na fotografijah so zelo mehki, posameznih pik pa skorajda ni videti. Tiskalna glava sicer brizga kapljice s prostornino 2 in 5 pl.

Tiskalnik je počasnejši od vrhunskega i965, vendar še vedno hitrejši od vseh tekmecev drugih izdelovalcev. Fotografijo 10 × 15 cm v najboljši kakovosti odtisne v minuti in 15 sekundah, celo stran A4 pa v nekaj manj kot štirih minutah. Ker je fototiskalnik, bi bila ta podatka pravzaprav dovolj, kljub temu pa omenimo še, da smo pet strani besedila natisnili v treh minutah in pol. Seveda je kakovost precej slaba (črke so sive namesto črne), saj kartuše z navadnim (nesuspenzijskim) barvilom takim opravilom niso namenjene.

Tako kot drugima dvema novima Canonoma (i865 in i965) je tudi i905D priložena kaseta za papir 10 × 15 cm in nastavek, s katerim lahko tiskamo na CD-R ali na vizitke. Seveda morajo biti nosilci CD-R namenjeni tiskanju, torej ne smejo biti svetleči. V vtičnico USB na sprednji strani naj bi bilo mogoče vključiti tudi zunanji zapisovalnik CD, s katerim bi lahko fotografije s pomnilnih kartic zapisali na ploščo CD-R/W. Seznama podprtih zapisovalnikov do konca redakcije nismo dobili, zato tega nismo mogli preizkusiti.

Canon i905D

Skupna ocena: 8,64.

Vmesniki: USB.

Cena: 99.990 tolarjev.

Izmerjena cena ČB odtisa: 25 tolarjev.

Izmerjena cena barvnega odtisa: 78 tolarjev.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11.

Za: Hitro tiskanje tudi v najkakovostnejšem načinu. Vrhunsko tiskanje fotografij. Tiskanje do roba. Možnost tiskanja na CD-ROM. Tiskanje s pomnilniških kartic.

Proti: Nerodni nastavki za tiskanje fotografij 10 × 15 cm in CD-ROMov. Za tiskanje na CD-ROMe potrebujemo posebne plošče CD-R.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji