Objavljeno: 29.9.2015 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Oktober 2015 | Teme: nenehni testi

Canon EOS 750D

Canon je svojo linijo aparatov DSLR v zadnjem času še nekoliko izpopolnil, tako da imajo uporabniki še kakšno izbiro več. V spodnjem razredu imamo tako kar tri modele, konkretno EOS 1200D, EOS 750D in sorodni EOS 760D. Tokrat smo preizkusili srednjega izmed njih, 750D. Namenjen je nekoliko zahtevnejšim domačim uporabnikom, tistim, ki bi si glede na povsem vstopne modele želeli nekoliko več.

V primerjavi z modelom 1200D (velja omeniti, da je na voljo tudi še starejši 1100D) je novinec malenkost večji in težji, ima boljše ohišje, ki nekoliko bolje leže v roko. Vanj je vgrajeno novejše tipalo z višjo ločljivostjo (24 namesto 18 milijonov pik). Čeprav je v praksi razlika v kakovosti fotografij razmeroma majhna, je najvišja občutljivost dvignjena na ISO 25600 (namesto ISO 6400). Uporabnejši je vrtljivi zaslon (cenejši model ima nepremičnega), zvečali so tudi hitrost zaporednega fotografiranja (s treh slik na sekundo na pet). Ob tem so vgradili še brezžično povezavo WiFi, s katero lahko aparat povežemo z mobilnimi napravami.

Na drugi strani najdemo sorodni model EOS 760D. Ta je na papirju bolj podoben modelu 750D, glavne razlike so predvsem v drugačni razporeditvi tipk in kolesc na ohišju. Dražji model ima tako na zgornji strani, desno od bliskavice, majhen zaslon stanja, glavno kolesce za izbiro programa je postavljeno na levo stran. Ima tudi dodatno funkcijsko kolesce, s tem je primernejši za zahtevnejše uporabnike, ki so navajeni parametre fotografiranja pogosteje prilagajati. Oba imata vrtljiv, za dotik občutljiv zaslon in povezavo WiFi, dražji model 760D ima še NFC. Slednji ima tudi tipalo, ki ugasne zaslon, ko aparat približamo k očesu – tega model 750D nima, to smo pri aparatu tega ranga kar pogrešali.

EOS 750D ne prinaša kakih presenečenj, je dostojen naslednik modela 700D. Ponuja novo tipalo, to se pohvali z dobro kakovostjo fotografij, ki pa je primerljiva z drugimi aparati tega cenovnega razreda in malenkost boljša od predhodnika. Zelo koristna se nam zdi povezava WiFi, aparat je tudi za občutek lažji, obenem pa je držalo na desni strani za odtenek globlje.

Pravzaprav je njegova glavna konkurenca model 760D. Po eni strani se nam zdi škoda, da so v Canonu tako podrobno razdelili prodajno paleto, saj dobimo še za malenkost več denarja zmogljivejši model 70D. Najcenejši, 750D, velja dobrih 700 evrov (samo ohišje), malenkost dražji je 760D, stane okoli 760 evrov (spet samo ohišje), model 70D pa velja še približno sto evrov več. Načeloma bi domačim uporabnikom najraje priporočili najcenejšega, torej tokrat preizkušeni 750D. Tistim, ki si želijo več, torej aparat, ki že posega v resnejše fotografske vode, pa model 70D. Ta je še predvsem hitrejši in  odzivnejši, obenem ima tudi boljše ohišje, zaščiteno celo proti vremenskim vplivom, ponuja pa tudi občutno vzdržljivejši akumulator.

Canon EOS 750D

Kaj: Zrcalnorefleksni digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivost: Do 6000 × 4000.

Tipalo: Efektivno 24 milijonov pik.

Velikost in vrsta tipala: 22,5 × 15 mm, CMOS, faktor povečave goriščnice 1,6.

Prodaja: www.canon.si.

Cena: 1050 EUR (ohišje + objektiv 18–135 mm IS).

✓    Kakovost fotografij, lega v roki, kakovost ohišja.

✗    Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji