Objavljeno: 29.1.2019 | Avtor: Matej Huš | Monitor Februar 2019

CAD za vsakega od nas

Programi za računalniško podprto načrtovanje (CAD) so običajno obsežni in strašljivi kosi programske opreme, ki imajo visoko bariero pred začetkom uporabe, saj zahtevajo veliko izkušenj in znanja. Povrhu tega niso niti poceni. Zato smo si ogledali njihovo nasprotje – Autodeskov Tinkercad je brezplačen, deluje v brskalniku in je namenjen šolarjem.

Take modele zmorejo tudi otroci, če si le vzamejo nekaj časa.

V nekaterih, zlasti tehniških, šolah je treba dijake naučiti uporabe programov za računalniško podprto načrtovanje oziroma konstruiranje (CAD). Na fakultetah in v specializiranih srednjih šolah izobražujemo bodoče strokovnjake, ki bodo znanja in orodja za CAD redno uporabljali v svojem življenju, zato jim postrežemo z (drago) namensko programsko opremo. Izbire je veliko, cena pa ne ravno nizka, dasiravno imamo na voljo tudi nekaj odprtokodnih alternativ. Kaj pa bi storili, če bi želeli osnovne CAD pokazati osnovnošolcem ali morda tudi gimnazijcem, ki nimajo predznanja? Eden izmed mogočih odgovorov se glasi Tinkercad. Nepresenetljivo ga je izdelal Avtodesk, podjetje, ki v svetu CAD dominira s paketom Autocad – izobražujejo mlajše generacije, ki bodo v zrelih letih posegle po Autocadu.

V Tinkercadu lahko sestavljamo tudi elektronska vezja.

Tinkercada nikamor ne nameščamo, saj deluje v brskalniku. Preizkusili smo ga v Firefoxu, Chromu, Edgeu, Internet Explorerju, Safariju in Operi (v najnovejših različicah) in povsod je deloval brezhibno. Uporabljamo ga lahko na vseh dovolj pametnih napravah, a bomo na telefonih in tablicah bržkone izgubili živce, ker je tapkanje po zaslonu naporno in nekoristno. Osebni računalnik z miško bo boljša izbira.

Ko se z elektronskim naslovom vpišemo v Tinkercad, so v meniju na levi strani tri možnosti: 3D Designs, Circuits in Lessons. Za občutek se je najkoristneje najprej zapoditi v zadnjo, kjer se naučimo premikati predmete po delovni površini, jih sukati, raztegovati in obračati.

Navdušenci nad Vojno zvezd so v Tinkercadu zmodelirali tudi robota R2D2.

Tinkercad ima vgrajenih kopico prednastavljenih oblik in predmetov, od osnovnih kock, stožcev, krogel, piramid, prizm in podobno do raznih ikozaedrov, torusov, črk abecede in kompleksnih vrtavk, ukrivljenih cevi in celo delov okostja (tudi človeški kolk). Komur to ni dovolj, lahko naloži tudi lastne dizajne (.STL, .OBJ in .SVG), čeprav to, roko na srce, verjetno ne bo potrebno. Še boljši del je obširna knjižnica. Ta vsebuje več milijonov dizajnov, ki jih lahko po mili volji občudujemo in predelujemo. Tinkercadova skupnost je namenjena izmenjavi dizajnov, idej in oblik prek interneta.

S temi osnovnimi prijemi se lahko lotimo učenja 3D-dizajna, to pomeni priprave oblik, njihovega zlaganja in spajanja, uporabe negativnih oblik (oboki in luknje) itd. Vse te kompleksne postopke usvojimo skozi vodnike, potem pa jih lahko izpilimo z vajo. Z uporabo obsežne knjižnice oblik lahko pripravimo karkoli. Tinkercad lahko uporabimo kot orodje za projektno nalogo, kjer morajo učenci z njim izdelati izdelek z neko funkcionalnostjo, potem ga lahko natisnemo. Da, na 3D-tiskalniku!

Takole se začne.

Zanimiv del so tudi vezja (Circuits). Tinkercad vsebuje vse osnovne elektronske komponente, od upornikov in baterij do diod, fotocelic, multimetrov, tranzistorjev, različnih logičnih vrat ter celo do mikrokrmilnikov Arduino. Sestavimo lahko poljubno vezje in ga potem zaženemo. Za programljive komponente v vezju lahko pišemo tudi programsko kodo. Najnovejši dodatek Tinkercadu je Codeblocks, kjer lahko vizualno zapišemo zaporedje ukazov (kot nekakšen makro: dodaj objekt X, premakni za Y, zavrti itd.), kako ustvarimo neko obliko.

Vsi izdelki se shranjujejo v oblaku, kar omogoča enostavno deljenje med uporabniki in delo od koderkoli. Po želji pa lahko svoje izdelke prenesemo tudi na lokalni disk, in sicer v obliki .STL ali .OBJ, ki sta primerni tudi za 3D-tisk, ter .SVG, ki jo lahko uporabimo tudi za lasersko rezanje. Čeprav je Tinkercard prvenstveno namenjen učenju, je možnost izvoza dobrodošla, saj ni boljšega zaključka učne ure kakor 3D-tiskanje predmetov. Ali pa nadaljevanje v »zaresnem« programu za CAD. Priprava za tisk je preprosta – poskrbeti moramo, da se izdelek dotika tal (površine), preverimo povezave delov, popravimo morebitna neskladja in shranimo datoteko STL. Razrez v plasti se izvede v namenski opremi za tiskalnik. Mimogrede, če nimate 3D-tiskalnika, lahko narisane predmete naročite kar pri ponudniku programa.

Čeprav je Tinkercad preprost, pa ni neumen. Program je posebej primeren za poučevanje, saj nas uči razmišljanja po »cadovsko«. Z njim lahko poučujemo najrazličnejše predmete: oblikovanje, matematiko (zlasti oblike), elektrotehniko ipd. Za profesionalno rabo ga ne bomo uporabljali, kot učni pripomoček pa je idealen. In sploh ni tako nebogljen, saj so ljudje z njim izdelali že letalnike (drone), ki so se dvignili v zrak.

Tinkercad

Spletna aplikacija za računalniško podprto načrtovanje (CAD)

Kdo: Autodesk

Kje: www.tinkercad.com

Cena: Brezplačno.

Za: Enostavnost uporabe, obsežni vodniki, izvoz za 3D-tisk, brezplačnost in prenosljivost med platformami.

Proti: Ne deluje brez internetne povezave, ne omogoča risanja povsem prostih oblik.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji