Objavljeno: 27.9.2016 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Oktober 2016

Brezžični pomnilniški ključek

Ko mobilne telefone uporabljamo v vlogi fotoaparatov in video kamer, vgrajeni pomnilnik kmalu postane pretesen. Pri večini telefonov lahko računamo na razširitev s karticami SD, a kaj narediti, ko telefon tega nima, kot na primer celotna paleta Applovih iPhonov? Tu je resda še internetni oblak, a včasih ni dosegljiv ali pa je dostop zelo počasen, ne nazadnje tudi ne prav poceni. Sandisk ima simpatično in ne preveč drago rešitev za take težave.

redmet tokratnega testa je pomnilniški ključek USB. V časih oblačnih storitev in poceni mobilnosti se morda zdi, da je tak test kvečjemu tratenje našega in vašega časa. Toda Sandiskov izdelek Connect Wireless Stick ni povsem navaden ključek. V napravico velikosti klasičnega ključka USB jim je poleg pomnilnika uspelo vgraditi akumulator, brezžični vmesnik Wi-Fi in pravcati mali računalnik, ki lahko naenkrat brezžično komunicira z več napravami. Nekakšen mini NAS v obliki in velikosti ključka USB.

Potreba po takem pomnilniku se je hitro pokazala, ko smő nadgradili iPhone s pomnilnikom 16 GB na najnovejšo različico operacijskega sistema iOS. Tako devetica kot desetica pustita sila malo prostega pomnilnika, sploh če imamo nameščenih nekaj večjih programov, na primer program za navigacijo GPS s pomnilniško potratnimi zemljevidi.

Na prostem trgu resda naletimo na kar nekaj ključkov USB, ki imajo poseben vtič tudi za Applove naprave (Lightning), a niso prav poceni, poleg tega taka rešitev za rabo z mobilnim telefonom ni najbolj priročna, kaj šele elegantna. Brezžična povezava je nedvomno boljša alternativa, če le ni predraga.

Sandiskov ključek Connect Wireless Stick je na voljo v več različicah, s 16, 32, 64, 128 in 200 GB pomnilniškega prostora. Napravica je sicer nekoliko večja (2 × 7,8 × 1,2 cm), kot smo danes vajeni pri običajnih ključih USB, a je bilo treba poskrbeti za prostor za elektroniko, predvsem pa akumulator. Ta z enim polnjenjem omogoča 4,5 ur delovanja pod polno obremenitvijo, polni pa se okoli 2 uri, kar vtaknjen v vrata USB na računalniku. Kot naprava USB podpira zgolj vmesnike USB 2.0. To je manjša pomanjkljivost, saj bi si želeli čim hitrejšega prenosa podatkov, ko je priključen na računalnik. V brezžičnem režimu podpira standard 802.11n, a le na frekvenci 2,4 GHz.

Na zunanji strani ključka najdemo dve posebnosti. Tu je tipka za vklop, ki aktivira brezžični vmesnik na ključku, torej ga lahko imamo vključenega, le kadar podatke res (brezžično) prenašamo. Druga pa je drobcena dioda LED, spretno skrita v prednjo stan ohišja, ki nas s frekvenco utripanja obvešča o stanju.

Pomemben del paketa je pro­gramska oprema za mobilne na­prave, ki je na voljo za platforme iOS in Android.

Pomemben del paketa je programska oprema za mobilne naprave, ki je na voljo za platforme iOS in Android. Na računalnikih PC pa se tako ali tako predstavi kot pomnilnik USB. Ključek se s telefoni predstavi kot brezžična dostopna točka (access point), po prvi priključitvi pa lahko dostop zaščitimo z geslom. Priključitev na Sandiskov Wi-Fi je nekoliko nerodna, saj tedaj ne moremo imeti še povezave v internet, razen če uporabljamo mobilno podatkovno povezavo. No, resnici na ljubo lahko ključek priključimo tudi v domače Wi-Fi omrežje in do njega dostopamo posredno. Toda v tujih omrežjih to ne bo vselej tako enostavno. Dobra plat je, da se lahko na ključek priključimo tudi sredi puščave ali globeli na smučišču, ker gre pač za krajevno povezavo.

Brž ko zaženemo program na telefonu, nam ta ponudi, da samodejno naredi varnostne kopije fotografij in posnetkov, ki jih imamo v telefonu. Na željo jih lahko nato tudi zbriše iz telefona in sprosti dragoceni prostor za nove. Na željo lahko prenos opravi vsakič, ko prižgemo vmesnik Wi-Fi na ključku, kar vsekakor poenostavlja najbolj tipičen scenarij rabe.

Seveda imamo lahko na ključku tudi druge dokumente in datoteke. Sandisk se hvali, da lahko ključek naenkrat pretočno predvaja video posnetke trem napravam hkrati. Po preizkusu lahko to potrdimo, saj je hitrost prenosa več kot dobra.

Žal tega ne moremo trditi tudi za kakovost vgrajenega predvajalnika. Ko smo na ključek namestili nekaj video posnetkov, smo bili presenečeni, ker program ni predvajal zvoka s posnetkov MKV in nekaterih podrazličic kodekov MP4. Presenečenje tudi zato, ker drugi programi na istih mobilnih napravah te posnetke predvajajo povsem pravilno. Rešitev je, da posnetek skopiramo na napravo in odpremo z drugim programom. Toda če smo na tesnem s pomnilnikom, to v resnici ni rešitev. Upajmo, da bo Sandisk to z naslednjimi različicami popravil.

Še beseda o ceni. Connect Wireless Stick lahko v najmanjši izvedbi stane dobih 22 evrov, za 64 MB različico pa smo skupaj s poštnino s Kitajskega plačali dobrih 50 evrov. Pri nas je cena kar opazno višja. V vsakem primeru pa je bistveno nižja od cene, ki jo Apple pričakuje kot doplačilo za višji pomnilnik v telefonu. Connect Wireless Stick lahko pride prav marsikdaj, v različnih scenarijih rabe. Kljub temu priporočamo nakup dovolj velikega pomnilnika v telefonu, ko se naslednjič odpravite po nakupih.

Sandisk Connect Wireless Stick

Ključek USB z vgrajenim vmesnikom Wi-Fi, primeren tudi za Applove naprave.

Kdo: www.sandisk.com

Prodaja: Amazon, DX.com, www.conrad.si

Cena: 64 GB–58 EUR s poštnino; 85 EUR pri Conradu;

Za: Različni načini dostopa, več priklopljenih naprav hkrati, hitrost delovanja, cena.

Proti: Slab vgrajeni predvajalnik večpredstavnih vsebin, zapleten način za prevezavo Wi-Fi v internet, USB 2.0.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji