Objavljeno: 23.2.2010 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Februar 2010 | Teme: preizkus, telefon, pametni

Bold, Service pack 1

Blackberry Bold je bil predstavljen konec leta 2008 in je med ljubitelji teh nekoliko samosvojih pametnih telefonov takoj požel aplavz za zmogljivost in opremljenost. Nekaj manj za velikost in okornost, še veliko manj pa za takrat izredno nestabilnost. Leto (in še malce) je naokoli in na voljo je Bold, kot bi moral biti že od začetka.

Čisto zares, novi Bold 9700 ("originalni" ima oznako Bold 9000) je videti natanko tako kot smo zapisali v naslovu - kot "Service pack 1". Odpravljene ima vse pomanjkljivosti in je videti naravnost odlično.

Levo Bold 9700, desno stari Bold 9000. 9700 je nekoliko manjši, tanjši in lažji, namesto sledilne kroglice p aima ploščico.

Telefon je nekoliko manjši (v vseh treh dimenzijah) od prvotnega Bolda in tudi nekoliko lažji - 122 : 136 gramov. To pomeni, da je končno videti kot običajen telefon, ki prav prijetno sede v žep, tudi kavbojk. Tipkovnica (QWERTZ) je sicer nekoliko manjša, tipke pa bolj "natlačene", vendar se jih zelo hitro privadimo. Novost je tudi sledilna ploščica, ki nadomešča kroglico in jo lahko samo pohvalimo. Sicer je res, da je z njo nekoliko težje narediti zelo kratke premike, vendar se po drugi strani zdaj ni treba bati umazanije, ki je po naših izkušnjah (in pripovedih kolegov) botrovala prenekateremu obisku servisa.

Zaslon je po občutku enak, torej odličen, čeprav uradni podatki pravijo, da ima nekaj pik več. Ločljivost je namreč 480 × 360 pik, namesto prejšnjih 480 × 320. Kot rečeno, razlika v pikah se ne opazi, je pa to bolj opaziti pri vgrajenem fotoaparatu. Ta ima po novem 3,2 mega pike in izdeluje že (za fotoaparat) solidne izdelke. V temnejših razmerah je sicer še vedno neuporaben, vendar je za sončne dneve že kar uporaben. Tudi video zna po novem izdelovati tekoče (30 slik na sekundo) in v ločljivosti 480 × 352 pik, kar je za hitro dokumentiranje dogajanja solidno.

Ključna razlika pa je v občutno hitrejšem delovanju telefona. To je še posebej zanimivo, kajti oba Bolda imata vgrajen enak procesor (624 MHz StrongARM s podporo večpredstavnim ukazom). Razlika je v pomnilniku, saj ima tistega za izvajanje programov model 9700 dvakrat več (256 namesto 128 MB). Več pomnilnika programom očitno koristi, zato se izvajajo precej hitreje. Po drugi strani je pomnilnika za podatke kar 4x manj (256 MB namesto 1 GB), vendar je to nepomembno, kajti ta pomnilnik je razširljiv s poceni karticami MicroSD. Še več - kartico velikosti 2 GB dobimo že ob nakupu.

Kljub tem izboljšavam je dolžina delovanja nekoliko daljša kot pri Boldu 9000, pa naj bo to zaradi zmogljivejšega akumulatorja ali pa zaradi manjše porabe. Po naših izkušnjah bo moral novega Bolda polniti na dva dni, ob zahtevnejši rabi (fotoaparat, GPS ...) tudi pogosteje.

Sicer pa Bold 9700 v vsem drugem ostaja vrhunski Blackberry - z vrhunskim delom z elektronsko pošto, sinhronizacijo le-te (in drugih koledarskih podatkov, ob uporabi strežnika BES) in odličnim GPSom, za katerega je v spletu na voljo množica (tudi) zastonjskih programov. Omeniti pa velja, da zanj zaenkrat še ni cestnega Simobilovega navigatorja Si.Navigator, ki na starem Boldu deluje.

SMSanje je v OS 5.0 postalo bolj podobno tipkanju v programih za trenutno sporočanje.

"Nov" operacijski sistem

No, v resnici ne deluje zato, ker ima Bold 9700 privzeto nameščeno novo različico operacijskega sistema 5.0 (namesto 4.2.x). Zadnja različica sliši na številke 5.0.0.423 in je popolnoma stabilna, obstajajo pa tudi različice za stare Bolde, če se nekoliko pomudimo z brskanjem po spletnih forumih. Od različice 5.0 smo uporabniki že kar dolgo pričakovali, hm, nekaj, veliko, karkoli... Izkazalo se je, da gre za bolj ali manj le nekaj lepotnih popravkov starega operacijskega sistema. Tako je bolj uporaben program za pošiljanje SMSov, lepši so izbirniki v nastavitvah, spreminjamo lahko posamezne lastnosti trenutno aktivne teme ..., nekoliko bolj "mehko" je pregledovanje fotografij, kaj več pa pravzaprav ni opaziti.

Blackberry Bold 9700 je torej vrhunski pametni telefon, ki ga trenutno prodajajo tudi po vrhunski ceni. Če slednjo odmislimo, je trenutna dilema pravzaprav le - ali ste resno odvisni od elektronske pošte ali ne? Če ste, Blackberry nujno potrebujete. Če niste in ga boste vseeno kupili - boste odvisnež postali. Tako preprosto je to.

Blackberry 9700

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: Blackberry OS 5.0.

Pomnilnik: 256 MB RAM za podatke, 256 MB RAM za programe.

Pomnilniška kartica: MicroSD, priložena 2 GB.

Zaslon: 480 × 360 pik.

Krajevne komunikacije: Bluetooth 2.0, USB 2.0, WLAN 820.11b/g.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM/EDGE 850/900/1800/1900 MHz; UMTS/HSDPA 900/2100 MHz; GPS.

Drugo: GPS.

Odzivnost: 10.

Uporabnost: 9.

Splošni vtis: 9.

Izdeluje: RIM, www.rim.com.

Prodaja: Simobil, www.simobil.si.

Cena: 550 EUR, v raznih Simobilovih paketih od 280 do 350 EUR.

Za: Odlično delo z elektronsko pošto, hitrost, priročnost.

Proti: Na voljo manj programov kot za konkurenčne operacijske sisteme.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji