Objavljeno: 26.3.2019 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor April 2019

Bojeviti Android

Zadnja leta redko srečamo drugačen telefon, zaradi česar je vsak posebnež toliko zanimivejši. To velja tudi za novi Razer Phone 2.

V množici vse tanjših telefonov, katerih zasloni segajo čez vso prednjo stranico, in ko se proizvajalci ukvarjajo z vprašanjem, kam sploh postaviti prednji fotoaparat, je novi Razer pravi skok v preteklost. Telefon je videti robat, celo škatlast, pod zaslonom in nad njim ima presenetljivo veliko roba.

A vse našteto je enostavno del videza, h kateremu stremijo pri Razerju. Podjetje je znano predvsem po igričarskih dodatkih, tipkovnicah, miškah, slušalkah in podobnih rečeh. Pri vsem tem se držijo podobnega črnega oblikovanja s strupeno zelenimi obrobami, pogosto z večbarvno LED-osvetlitvijo.

Iz teh okvirov izhaja novi Razer Phone 2. Kot lahko sklepamo po imenu, gre za drugo generacijo njihovega telefona, a prva ni prišla do naših krajev. Telefon je po videzu skoraj staromoden. Večina navadnih uporabnikov se nad njem zgraža, češ, zakaj ima tako veliko ohišje, a razmeroma majhen zaslon. Nekaterim pa je ravno ta drugačnost všeč.

Veliko ohišje ima namreč tudi svoje prednosti. Omenjena roba na zgornji in spodnji strani skrivata res impresivno dobra zvočnika. Ne pomnimo namreč, kdaj smo na telefonu slišali tako kakovosten zvok tudi pri večji glasnosti. Škoda, da na velikem ohišju sicer niso našli prostora za klasični izhod za slušalke. Na zadnji strani ohišja je Razerjev logotip, ki se lahko sveti v različnih barvah, seveda lahko to nastavimo tudi za obvestila. Debelo ohišje pa prinaša tudi zmogljivo baterijo, ki zmore 4.000 mAh.

Za enoročno uporabo telefon sicer ni ravno udoben, je pa ohišje dobro oblikovano za igranje iger, kjer ga držimo v ležečem položaju z dvema rokama. Kljub velikima zvočnikoma je ohišje tudi vodotesno po standardu IP67, torej naj bi zdržalo potop do enega metra do trideset minut. Spredaj in zadaj je kakovostno steklo Gorilla Glass 5, rob pa je aluminijast.

Pri programski opremi smo bili zelo zadovoljni z Razerjevo izbiro priljubljenega zaganjalnika Nova Launcher.

Zaslon sicer meri zadržanega 5,7 palca, ločljivost je 2560 × 1440 pik, posebnost pa je frekvenca osveževanja, ki je kar 120 Hz, to je najvišja od doslej ponujenih pametnih telefonov. Predvajanje iger je torej zelo gladko. Strojna zasnova je sicer primerljiva z drugimi telefoni višjega razreda. Uporablja procesor Snapdragon 845, pomnilnika je zajetnih 8 GB, pogona pa 64 GB. Telefon se na hitrostnih preizkusih zelo dobro obnese, čeprav malenkost zaostane za najzmogljivejšimi (denimo Huaweijev Mate20 Pro ali Samsungov S10).

Grafične zmogljivosti pri pametnih telefonih večinoma ne preizkušamo, a ker gre za telefon, ki se hvali predvsem z zmogljivostjo pri igrah, smo vseeno zagnali še preizkus grafike 3DMark. Tu je telefon povsem primerljiv z (skoraj) najzmogljivejšimi, je pa res, da je vse skupaj odvisno tudi od igre, saj večina iger, ki so namenjene telefonom, ne izkoristi ponujene zmogljivosti. A je tudi na telefonih vse več zahtevnejših iger, denimo uspešnici zadnjih nekaj let Fortnite in PUBG.

Pri programski opremi smo bili zelo zadovoljni z Razerjevo izbiro priljubljenega zaganjalnika Nova Launcher. Gre za enega najboljših zaganjalnikov oziroma okolji ob tem, da so pri Razerju večino nastavitev pustili povsem pri miru, le nekaterim sistemskim aplikacijam (Nastavitve, Ura, Stiki, Kamera) so dodelili zelene ikone. Vmesnik je tako videti nekoliko drugačen, a še vedno domač, brez nepotrebnih dodatkov.

Pohvalimo lahko tudi program Cortex, prek katerega nastavljamo delovanje telefona oziroma strojne opreme. Tako lahko preklopimo med različnimi stopnjami zmogljivosti, kjer bo pri najvarčnejši procesor delal s taktom 1,36 GHz, igre bodo omejene na 40 slik na sekundo, omejena bo tudi hitrost osveževanja zaslona. Zadnja od petih stopenj pa ponudi takt 2,8 GHz, igre gredo vse do 120 slik na sekundo, zaslon pa se osvežuje s polno hitrostjo. Lahko pa tudi za vsako igro posebej nastavimo svoj profil – pri nekaterih igrah lahko celo nastavimo uporabljeno ločljivost (če igra to podpira).

Pri tem telefonu je jasno, da Razer dobro pozna svoje občinstvo. Gre za telefon, ki ga večini uporabnikov težko priporočamo, a pri njem cenimo njegovo posebnost in poslanstvo. Ponuja odlične strojne zmogljivosti, zanimiv videz in vrhunske zvočnike ob dobrih programskih dodatkih. Cena sicer ni nizka, saj velja sedemsto evrov v prosti prodaji, a za ta denar ponudi kar veliko.

Razer Phone 2

Kaj: pametni telefon za igričarje

Proizvaja: www.razer.com

Prodaja: www.telekom.si

Cena: 699 EUR (v prosti prodaji brez vezave)

Za: Strojna zmogljivost, zvočnika, zaslon, samosvoj videz, programska preobleka.

Proti: Velikost in teža, velikost zaslona glede na ohišje, cena.

V programu Cortex lahko za vsako igro posebej nastavimo želene zmogljivosti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji