Objavljeno: 24.11.2015 | Avtor: Miran Varga | Monitor December 2015

Bleda predstava

Tokrat je na preizkus v Monitorjev laboratorij zašel Toshibin pogon SSD, ki ga izdelovalec trži kot rešitev za vsakdanje računalniške potrebe. Kot izdelek iz vstopnega razreda teh naprav ima zelo veliko konkurentov in s tem izzivov.

Toshiba sodi med največje izdelovalce pomnilnika NAND flash na svetu, zato njen vstop v segment pogonov SSD ni nobeno presenečenje. Prav tako ni bila presenetljiva odločitev podjetja, da kupi bankrotirano družbo OCZ Technology in s tem pridobi cel kup patentov in intelektualne lastnine. Jeseni je podjetje napovedalo dve novi družini pogonov SSD, Q300 in Q300 Pro. Zmogljivejšega smo že preizkusili, tokrat pa je svojo ceno poskušal upravičiti še model Q300 zmogljivosti 240 GB, sicer namenjen manj zahtevnim uporabnikom. Pogon uporablja hišne komponente in hišno znanje, vgrajene ima namreč pomnilniške celice TLC NAND Flash in pomnilniški krmilnik Toshiba Toshiba TC358790. Za razliko od zmogljivejšega brata ne premore Toshibine ekskluzivne tehnologije odkrivanja in odpravljanja napak QSBC. Tudi vzdržljivost je s 60 TB prepisanih podatkov med nižjimi ta hip, a nekako v povprečju pogonov s pomnilniškimi celicami TLC. Za brezhibno delovanje se kljub temu ni bati, saj Toshiba za pogon ponuja triletno garancijo.

Pogon Toshiba Q300 se je na preizkusu izkazal za povprečno hitrega, obljubljenih hitrosti branja in zapisovanja (550 oziroma 530 MB/s) pa tudi približno ni dosegal. Še največ težav je imel pri zapisovanju, kjer se je izkazal bistveno slabše od »profesionalnega brata« in pred dvema mesecema preizkušenih konkurentov. Slika je bila še slabša v realnih scenarijih nalaganja programov in iger. Glede na prikazano je pogon Toshiba Q300 le bleda senca modela Pro. Razmeroma nizka cena (za Toshibo) je pričakovana, a bi morala biti še nižja, saj je preizkušeni model eden počasnejših v zadnji generaciji teh naprav. Pri konkurenčnih izdelkih dobimo za odštete evre znatno več zmogljivosti.

Toshiba Q300, 240 GB

Izdeluje: www.toshiba.com.

Prodaja: www.anni.si.

Cena ob objavi: 87 EUR.

Za    Garancija.

Proti    Vzdržljivost, počasno zapisovanje.

5248256

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji