Objavljeno: 25.4.2017 | Avtor: Damjan Matičič | Monitor Maj 2017

Blackberry DTEK50

Kanadski Blackberry se po vrsti reorganizacij poskuša vrniti na trg pametnih mobilnih naprav, ki ga je nekoč skorajda izumil. Po opustitvi lastnega operacijskega sistema zdaj gradijo na priljubljenem Androidu. A biti drugačen znotraj tega ekosistema ni enostavno.

Prvi poskus združitve Blackberryja in Androida je bila naprava, imenovana Blackberry Priv, ki je v spomin na dobre stare čase med drugim imela tudi fizično tipkovnico. Leto kasneje (natančneje sredi leta 2016) smo doživeli drugi poskus, tokrat brez tipkovnice in temelječ na Androidu različice 6.0. Nova naprava ne nadomešča prej omenjene, zgolj dopolnjuje linijo na rahlo cenejšem delu ponudbe. Zaradi preteklih pretresov v podjetju Blackberry v resnici ni več izdelovalec strojne opreme, kakršen je bil nekoč. Izdelavo svoje naprave so tako prepustili podjetju TLC, ki je znano predvsem kot izdelovalec Alcatelovih mobilnikov. Zato podobnost med DTEK50 in Alcatelovim Idol 4 ni zgolj naključna.

Tokrat preizkušena naprava ne poskuša zasedati vrhov med androidi, meri namreč na sredino, tako po ceni kot zmogljivostih. Velja omeniti tudi to, da je v tem trenutku že na voljo tudi novejša različica preizkušenega telefona, imenovana DTEK60, ki med drugim prinaša senzor za prstni odtis in zmogljivejšo strojno opremo. Cena zmogljivejše različice se giblje nekaj pod 500 evri, DTEK50 pa je moč dobiti že za slabih 300 evrov. S takšno ceno in opremo izdelovalec meri predvsem na poslovne uporabnike. To je torej telefon, ki naj bi ga podjetja kupila v velikih količinah za svoje zaposlene in pri tem zagotovila vsaj določeno stopnjo varnosti.

Zunanjost naprave je precej nevpadljiva, zadnja stran je obdana z nedrsečo plastiko. Telefon se zdi v roki varen, saj nimamo občutka, da nam bo zdrsnil iz prijema. Gumb za vklop je postavljen na levi rob naprave, zaradi česar smo imeli ob rabi marsikdaj težavo. Na desni strani je namreč priročen gumb, ki mu lahko po želji izberemo funkcionalnost. In nemalokrat smo napravo neuspešno poskušali zbuditi prav s tem gumbom, saj je veliko bolj priročen. Zunanjost dopolnjujejo še sprednja in zadnja kamera (z 8 in 13 milijoni pikami), standardni avdio vmesnik, vmesnik microUSB ter reža za kartici SIM in microSD.

Notranjost je po zmožnostih podobno neizstopajoča, procesor srednjega razreda dopolnjuje 16 GB pomnilnika in 3 GB delovnega pomnilnika, za delovanje pa skrbi (pre)slaba baterija.

A takšnih povprečnih mobilnikov je danes veliko, na kaj torej stavi Blackberry? Odgovor se skriva v besedi varnost. Na krilih različnih vdorov in varnostnih ranljivosti zadnjih let je trg očitno zrel za naprave, ki namenjajo glavni poudarek varnosti. Začne se že z nadzorom proizvodnje strojne opreme, vsak pomemben element je označen in preverljiv, za njegovo nedotakljivost pa jamči Blackberry prek svoje aplikacije DTEK (po kateri ima linija precej neprivlačno ime). Ob prvih znakih vmešavanja v strojno opremo bi tako naprava zaznala neskladje in opozorila uporabnika. A v nevarnosti nismo zgolj zaradi strojne opreme. Varnostna aplikacija nadzira različne vidike rabe, tako nad nameščenimi programi kot, denimo, pregledom pravic, ki smo jih dodelili posamezni aplikaciji. Tako lahko odvzamemo določene privilegije aplikacijam, kljub temu da nam same tega ne dopustijo, kar je bilo doslej možno zgolj ob uporabi katere od modificiranih različic sistema. Znano je tudi, da zaradi prilagoditev Androida s strani izdelovalcev telefonov nadgradnje in varnostni popravki ne pridejo do končnih uporabnikov v doglednem času (če ne uporabljajo katere od Googlovih naprav). Blackberry zagotavlja, da ne bo tako, varnostni popravki bodo na voljo najkasneje en dan po uradni objavi Googla, in zaenkrat obljubo držijo.

Za trenutek odmislimo varnost in si oglejmo napravo s stališča povsem običajnega androidnega telefona. Blackberryju je uspelo ohraniti dobršen del prvotnega operacijskega sistema in ga prilagoditi z zadržanostjo in smislom. Če marsikdaj ugotovimo, da so vse že nameščene aplikacije in spremembe sistem dodobra upočasnile, lahko z veseljem potrdimo, da tokrat ni tako. A skorajda vse osnovne aplikacije so nadomeščene z Blackberryjevimi. To po nekaj dneh rabe ocenjujemo kot dobro potezo, saj v marsikaterem vidiku delujejo bolje od izvirnikov.

Za konec se pomudimo še ob največji hibi naprave, življenjski dobi baterije. Kljub drugačnim zagotovilom na uradnih papirjih bo baterija ob resni rabi hitro potrebovala novo polnjenje. To nas je glede na zmogljivosti strojne opreme neprijetno presenetilo.

Blackberry DTEK50

Prodaja: www.emonagram.si

Cena: 360 EUR.

Za: Osredotočenost na varnost, cena.

Proti: Baterija, podhranjenost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji