Objavljeno: 16.6.2015 | Monitor Posebna 2015 | Teme: mobilna aplikacija

Biseri v pesku

Prve aplikacije, ki so tekle na pametnih mobilnih napravah, so bili adresarji in koledarji. Kasneje, ko so »mobilne naprave« postale »mobilni telefoni«, so se jim pridružile še aplikacije za klice in SMSe. Danes je aplikacij toliko, da so trgovine z njimi dobesedno preplavljene.

Ni še dolgo tega, kar je za naslednjo stopnjo »pameti« pametnih telefonov veljala vgrajena aplikacija za branje pošte. Glede na to, da so jo kmalu zmogli prav vsi telefoni, tudi tisti z res majhnim sivinskim zaslonom, le številsko tipkovnico in podporo protokolu POP3, je bilo to merilo kmalu preživeto. Nameščanja programov zunanjih razvijalcev so se prvi lotili v Microsoftu, kjer je bilo na njihovo množico mobilnih Oken (Windows CE, Pocket PC, Windows Phone, Windows Mobile itd. …) moč namestiti že marsikaj, od iger naprej. Pa vendar za pionirja res pravih pametnih telefonov velja Applov iPhone, in to samo zato, ker je upravljanje naprave prignal do nivoja enostavnosti, ki je primerno za vsakogar, ne le za tehnološkega navdušenca. Dovolj je bilo, da je za upravljalnik določil prst in upokojil pisalo (»stylus«), pa četudi na prvo različico iPhona zunanjih aplikacij še ni bilo moč nameščati.

Do nadgradnje, ki je iPhonu dodala magično ikonico AppStore. In konkurence, ki je trgovine dodala še sistemu Android, Blackberry, Microsoft Phone itd. Vse drugo je zgodovina, bi lahko rekli. Tako zelo, da imajo danes »trgovine« tudi namizni računalniki z OSX in Windows, Linux pa je imel »repozitorije« že prej. Da o igričarski trgovini Steam niti ne govorimo. Nekaj časa so trgovine še tekmovale, katera bo imela več aplikacij (no, Microsoftova to še vedno nekoliko počne), danes pa gre razvoj bolj v preglednost ponudbe. In tako smo se naslednjih strani lotili tudi mi.

Izhajali smo iz ponudbe za Android in najboljše aplikacije po našem izboru najprej ločili na igre, pripomočke, izboljšave sistema, uporabne aplikacije, sistemske aplikacije, aplikacije za GPS in športne aplikacije. To, kar se je kmalu izkazalo kot nepopolno, saj Applove naprave bolj ali manj nimajo (in ne morejo imeti) izboljšav sistema in sistemskih programov, zelo podobno (oz. še bolj omejeno) je stanje na Windows Phone. Pri teh dveh trgovinah smo zato izbor malce prilagodili, pri Windows Phone tudi oblikovno. Kljub temu menimo, da smo v aplikacijah, ki jih priporočamo, zajeli tako »običajne osumljene« kot tudi nekaj biserov, ki so se prikazali iz »peska« v zadnjem času in jih velja preizkusiti.

Kot dodatek smo navrgli še najboljše programe za pametne ure, pri čemer smo se seveda omejili na ure s sistemom Android Wear. Stanje v svetu Apple je namreč trenutno podobno kot v času prvih iPhonov – možnost pisanja aplikacij za Apple Watch je bila dodana šele v zadnji nadgradnji, zato izbora najboljših pač še ne more biti. 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji