Objavljeno: 29.8.2017 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor September 2017

Apple iOS 11 – največja sprememba doslej?

Apple je kot vsako leto doslej v začetku poletja napovedal novo različico operacijskega sistema za mobilne naprave, iOS 11. Letošnja posodobitev ni zgolj osvežitev sistema, saj prinaša pomembne novosti, ki bodo predvsem tablice iPad popeljale korak bliže zmožnostim prenosnikov, predvsem pa poslovnim uporabnikom. Obenem zagotavlja združljivost s starejšimi napravami, tja do telefona iPhone 5S.

Apple je Control Center in App Switcher združil na en zaslon. Dock zdaj sprejme do 13 ikon in je dosegljiv s potegom z dna zaslona.

Apple svoj mobilni operacijski sistem že skoraj od samih začetkov vsako leto redno posodablja in mu dodaja nove funkcije. To pravilo sicer ni nikjer zapisano in Apple tega ne obljublja, a je jesenski izid novega iOS že nekakšen običaj.

Čeprav bodo od novosti v iOS 11 imeli korist vsi uporabniki (novejših) Applovih naprav, bodo z njimi najbolj zadovoljni uporabniki tablic iPad. Z novimi zmožnostmi uporabe več programov hkrati na zaslonu (večopravilnost), bistveno enostavnejšo tehniko povleci in spusti ter novim upraviteljem datotek je sistem iOS precejšen napredek za tiste, ki uporabljajo več programov hkrati.

Preizkuševalci v internetnih člankih trdijo, da je novi iOS najpomembnejša nadgradnja doslej. Vsekakor gre za večji napredek, kot so bile zadnje dve ali tri različice, toda večino koristnih novosti bodo lahko uživali le lastniki iPadov. Iste lastnosti v iPhonu ne pridejo tako do izraza (zaradi manjšega zaslona), v nekaterih primerih pa se iOS med obema platformama kar precej razlikuje.

Novi iOS 11 smo v še preizkusni različici Beta 5 preizkusili na dveh povsem različnih napravah – najnovejši tablici iPad Pro (2017) in z že »prastarim« telefonom iPhone 5S. V obeh primerih je nadgradnja potekala povsem brez zapletov. Časi, ko so uporabniki trepetali, ali se bo ob nadgradnji na nov OS naprava trajno sesula (bricking), se zdijo le daljna preteklost. Poudariti pa velja, da gre še vedno za razvojno različico in se lahko lastnosti in obnašanje programov v končni različici razlikujejo.

Split View/Slideover View

Uporabniki tablic iPad so se že vrsto let pritoževali, da lahko kljub velikosti zaslona naenkrat gledajo in delajo le z enim programom. V predzadnji različici je Apple prisluhnil tem kritikam in vgradil možnost prikaza oskubljene različice nekaterih programov na desni strani zaslona.

Split View omogoča, da delamo z dvema programoma hkrati. Podatke med njima izmenjujemo tako, da jih povlečemo s prstom.

V iOS so to funkcionalnost izrazito spremenili in izboljšali. Za začetek lahko dva programa prikažemo drugega ob drugem (Split View) in celo določimo razmerje zaslona, ki ga lahko eden ali drugi uporabljata. Načeloma naj bi se vsebina vsakega »okna« s tem avtomatsko prilagodila, a se je to v razvojni različici poznalo le na peščici programov. Predvidevamo, da mora večina razvijalcev svoje programe še prilagoditi novostim v iOS 11.

Predelitev zaslona na dvoje je le eden od dveh načinov hkratnega prikaza dveh programov. Slide Over je poseben režim, kjer drugi program povlečemo čez prvega, pri čemer drugi program zavzame okoli tretjino zaslona (lahko ga prestavimo na levi ali desni rob), prvotni program pod njim pa je še vedno celozaslonski. Odlično, če želimo opraviti kako manjše opravilo, denimo napisati trenutno sporočilo in vanj potegniti del vsebin iz prvotnega programa.

Razdelitev Slide Over lahko zelo preprosto spremenimo v Split View, tako da gumb v naslovni vrstici manjšega okna potegnemo narahlo navzdol. Če pa potegnemo notranji rob tega okna navzven, drugi program preprosto odstranimo z zaslona. Zanimivo, da imamo lahko naenkrat odprtih več kombinacij dveh aplikacij na zaslonu in celo preklapljamo med njimi. A še vedno ne moremo imeti odprtih dveh instanc istega programa, na primer Worda.

Preklop med programi in Control Center

Ko govorimo o preklapljanju med več programi, velja poudariti veliko spremembo v načinu, kako to dosežemo. V preteklosti smo to počeli s posebno kretnjo ali pa dvojnim klikom edine tipke ob zaslonu. Zdaj to opravimo preprosto z dolgim potegom z dna zaslona. S kratkim potegom dobimo novi Dock, z dolgim pa seznam vseh odprtih programov, kjer so naenkrat v dveh vrstah vidni štirje zadnji uporabljeni, premik levo razkrije druge.

Pred tem smo tako priklicali nadzorni center, seznam najosnovnejših kontrol računalnika, kot so glasnost zvočnika, nastavitev svetlobe zaslona, vklop in izklop vmesnikov. Ta je zdaj na istem zaslonu na desni strani in ima povsem drugačno grafiko. Diskutirali pa bi lahko, ali je resnično boljša. Mnogi menijo, da ne.

Control Center je doživel še eno veliko spremembo – postal je uporabniško prilagodljiv. Uporabniki lahko namreč sami določijo, katere nastavitve bodo tu vidne in katere ne. Končno smo dobili možnost dodajanja nekaterih že doslej prepotrebnih funkcij, ki tu niso bile dostopne. Pričakujemo lahko, da bodo čez čas sem romale tudi nastavitve za kak program tretjih ponudnikov.

Novi Dock

Največja vizualna sprememba, ki jo opazimo po namestitvi iOS 11, je nova orodjarna Dock. V primerjavi z dosedanjo, ki je bila vedno nameščena fiksno na dno namizja, je v novi kar nekaj sprememb. Najprej ta, da je orodjarna skupaj z ikonami priljubljenih programov zdaj lebdeča in jo lahko prikličimo tudi, ko imamo odprt kak drug program. To je predpogoj za uporabo naprednih funkcij, kot so večopravilnost in novi mehanizem povleci in spusti.

V orodjarno lahko zdaj spravimo bistveno več priljubljenih programov, do 13, doslej pa smo jih le 6. Od teh 13 lahko (privzeto) desne tri uporabimo kot seznam nazadnje odprtih programov, to je nadvse uporabno.

Toda novosti v Docku se s tem še ne končajo. Če držimo ikono posameznega programa pritisnjeno nekaj časa, se nad njo prikažejo slike nazadnje odprtih dokumentov. To je odlično za hiter dostop, pa tudi zelo enostavno posredovanje dokumentov v druge programe s tehniko povleci in spusti. Res pa je, da za zdaj ta funkcija prikaza zadnjih dokumentov deluje le z nekaterimi Applovimi programi. Preostali bodo morali to možnost najbrž šele aktivirati v naslednjih popravkih svojih programov.

Tipkovnica s hitrimi potegi

Vse zgoraj naštete novosti so zelo koristne, toda osebno se mi zdi najbolj dobrodošla nova zmožnost tipkovnice, ki uporablja tako imenovane hitre potege (Key Flicks). Namesto da bi preklapljali med različnimi tipkovnicami (črke, številke), so na vsaki tipki poleg prvotne funkcije prikazani tudi alternativni simboli (številke znake), ki jih aktiviramo tako, da pritisnemo tipko in pritisnjeno potegnemo rahlo navzdol.

Tipkovnica s funkcijo Key Flicks omogoča hitrejše tipkanje kot doslej. Program Note omogoča skiciranje in celo skeniranje dokumentov.

Odlična možnost, ki močno pohitri tipkanje s polnim naborom znakov, brez preklapljanja. Res pa je, da se bodo morali uporabniki tega malce navaditi. Na začetku se je treba »spomniti«, da je ta možnost na voljo, odslej bo tipkanje na zaslonsko tipkovnico kanček manj frustrirajoče. Tisti, ki veliko tipkajo, naj si kot dodatek omislijo fizično tipkovnico.

Upravitelj datotek Files

Operacijski sistem iOS se od drugih programov razlikuje po tem, da je skoraj povsem opustil pojem datotečnega ali dokumentnega sistema, vsaj tistega, ki je viden uporabnikom. Namesto tega ima vsak program svoj »repozitorij«, kjer shranjuje dokumente. Ti niso vidni drugim, razen redkih izjem navzkrižne integracije med dvema programoma. Pa še to bolj prek oblaka (iColud ali drugega) kot prek izmenjave na krajevni napravi.

Program Files združuje pogled na različne shrambe dokumentov na enem mestu.

Toda ta koncept je precej v navzkrižju z navadami uporabnikov, še posebej poslovnih, ki delajo s kopico dokumentov. Zato je Apple v iOS 11 na neki način popustil in uvedel aplikacijo Files, ki prikazuje na enem mestu dokumente iz različnih programov. Nekaj takega torej, kar imajo androidne naprave že od nekdaj. Pa ne samo to, temveč tudi iz različnih oblačnih shramb. Dovolj je, da imamo nameščen program, ki dostopa do oblačne storitve, in že se bo prikazal na meniju. Tako smo brez težav dodali v Files povezave na Dropbox, Google Drive, Microsoftov OneDrive, celo domači Synology NAS (in njegov DS Files) je novi program pravilno prepoznal in vključil.

Files omogoča, da datoteke upravljamo, premikamo, označujemo z oznaki (tagi) in dodajamo med priljubljene. Toda za zdaj to velja le za kopico Applovih programov, ko so Keynote, Numbers in Pages. Dokumente iz drugih oblačnih storitev pa za zdaj lahko vidimo le v okviru naivnega prikazovalnika, razen če jih ne prekopiramo (shranimo) v krajevni pomnilnik ali iCloud. Tudi tu se nam zdi, da bodo morali ponudniki oblačnih programov najprej narediti nekaj sprememb, da bo Files zaživel v vsej svoji moči.

Drag and drop

iOS je končno dobil spodobno podporo tehniki povleci in spusti. Ta se kaže različno in precej obeta. Del besedila v brskalniku, recimo, označimo in brez težav prenesemo v elektronsko sporočilo ali dokument. V programu Photos lahko uporabimo eno ali več fotografij in jih prenesemo v program za trenutno sporočanje in tako naprej.

Nova podpora povleci in spusti se lepo ujame tudi z drugimi novostmi, denimo z orodjarno Dock. Če iz nekega programa povlečemo vsebino (denimo sliko) na ikono programa na Docku, se bo kopirana vsebina avtomatsko prenesla v slednjega. Priročno, saj je bilo za kaj takega doslej treba uporabljati tehniko kopiraj in vstavi (copy - paste), to pa je na napravi brez tipkovnic precej zamudno opravilo z več koraki.

Novi App Store

Apple je povsem preoblikoval App Store in mu dodal modernejši, bolj svež videz. Načeloma celo prikazuje več informacij o posameznem programu kot doslej, toda o uspešnosti preoblikovanja bi lahko razpravljali. Dejstvo je, da zdaj na zaslonu v brskalniku programov naenkrat vidimo manjše število programov, je pa zato vse manj natlačeno, slike pa večje. To je še posebej opazno na iPhonih.

Prenovljeni App Store prinaša nov videz in ločene zaslone za igre in druge programe.

Apple je razdelil seznam programov v dve skupini – na igre in druge aplikacije. To precej pove o tem, katera kategorija programov je na mobilnih napravah najbolj cenjena in zastopana. Moti pa, da je Apple z menija umaknil nekatere manj pogoste funkcije, na primer seznam že doslej kupljenih in/ali naloženih aplikacij.

Boljša podpora Apple Pencil in prenovljeni Notes

Novi iOS podpira nekaj, čemur pravijo Instant markup, denimo v dokumentih PDF. S svinčnikom (ali prstom) lahko tako pišemo čez poljuben program (ki podpira to funkcijo), zapiski pa se bodo shranili v izvirni program.

Zanimiva je tudi funkcija Instant notes. Če imamo svinčnik Apple Pencil, se lahko že na zaslonu za prijavo (lock screen) dotaknemo in takoj začnemo pisati beležke in risati skice, ki bodo nato shranjene v programu Notes. S tem lahko utišamo tudi najzvestejše privržence pisanja na papir.

Tudi sicer je Notes precej izboljšan. Ko v programu Notes začnemo nekaj pisati v besedilo, se to začne avtomatsko prilagajati skici. S pisalom narejene pisane zapiske lahko zdaj celo iščemo s funkcijo Search. To je odlično, če pišemo v enem od podprtih jezikov. Notes zdaj omogoča celo »skeniranje dokumentov« s fotoaparatom, avtomatsko obrezovanje in poravnavo v besedilo.

Sledi še kopica manjših izboljšav, kot so novo orodje za delanje zaslonskih slik, nov protokol AirPlay 2, možnost vklopa funkcije »Ne moti med vožnjo«, kjer telefon sam zazna vožnjo z vozilom. Applove Mape, ki so še vedno skromnejše od Googlovih, pa zdaj podpirajo tudi zemljevide v objektih (Indoor Maping).

Omeniti velja še eno, nemara najpomembnejšo novost v iOS 11, ki pa je še ni mogoče preizkusiti. Apple je naznanil, da bo novi operacijski sistem podpiral povečano resničnost (AR; Augmented Reality), ko bodo predstavili združljivo opremo. Po trenutnem razumevanju to pomeni do uradne predstavitve novega iPhona.

ARkit, kot se imenuje platforma, je že na voljo razvijalcem in, če sodimo po njihovem navdušenju, se nam obeta cela nova kategorija programov, ob katerih bo Pokemon Go videti kot lanski sneg. V primerjavi s tekmeci bo Apple, kot kaže, na področju AR naredil velik korak naprej, saj obljublja prostorsko umeščene prikaze brez uporabe specializiranih kamer za določanje globine.

Kot rečeno, je novi iOS 11 združljiv z nizom različnih generacij naprav, ki segajo pri telefonih od modela iPhone 5S naprej. Pri tablicah pa od iPada generacije 5 in iPada mini 2 naprej. Če vas navdušuje večopravilnost na tablicah, razmislite o čim večjem zaslonu. Novi 10,5-palčni iPad Pro je dober izbor, še boljši pa je iPad Pro z 12,9-palčnim zaslonom.

iOS 11 je torej pomemben mejnik v razvoju Applove mobilne platforme. Vsaj do različice 12, za katero kar nekako že vemo, kdaj bo nared.

Apple iOS 11 (beta5)

Operacijski sistem za Applove mobilne naprave.

Kdo: Apple; www.apple.com

Cena: Brezplačna nadgradnja.

Za: Večopravilnost, zaslonska tipkovnica s Key Flicks; novi dock, napovedana podpora VR/AR (Arkit).

Proti: Nove funkcionalnosti (multitasking) še ne podpirajo vsi programi; omejene zmožnosti upravitelja datotek (file manager).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji