Objavljeno: 29.9.2015 | Avtor: Miran Varga | Monitor Oktober 2015

Androidni televizor, ki razume slovensko

Televizor, ki ga poganja Android, smo že preizkusili, prvi ga je izdelal Philips. Zdaj nam je prišel v roke še Sonyjev model. Uporabniška izkušnja je sicer daleč od briljantne, tako Sony kot Google čaka na področju operacijskih sistemov in uporabniških vmesnikov za televizorje še veliko dela. Ima pa robotek v svetu televizorjev velik potencial, kar dokazuje z nekaterimi izjemnimi potezami.

Izdelovalci iz sveta potrošniške elektronike se vedno bolj zavedajo tega, da morajo sodobne naprave uporabniku skorajda brati misli in mu enostavno v pravem trenutku ponuditi prav tisto, kar potrebuje/išče. Toda gradnja ekosistema digitalnih naprav je vse prej kot lahko delo. To so v zadnjih letih spoznali prav vsi giganti, ki skušajo svoje računalnike, tablice, telefone, televizorje in celo gospodinjske aparate postaviti na skupni imenovalec (ki ni zgolj logotip in ime znamke).

Operacijski sistem Android, ki lahko teče v najrazličnejših okoljih, je ena najbolj logičnih izbir, zato ne čudi, da je Google pripravil platformo Android TV, ki jo pospešeno (p)osvaja vedno več izdelovalcev televizorjev. V to jabolko je letos zagrizel tudi Sony. Preizkušeni 75-palčni Bravii namreč poveljuje mali robotek, Sony pa je že na letošnjem sejmu CES za 2015 napovedal 12 modelov televizorjev z Android TV (deležni ga bodo praktično vsi dražji televizorji). Android v svet televizorjev tako prinaša aplikacijsko tržnico Google Play, na stotine aplikacij in iger, ki jih lahko namestimo v televizor, a več o tem pozneje. Lepota Googlovega s spletom tesno povezanega operacijskega sistema je ponujanje pretočnih video in avdio storitev (Google Cast). V Sonyjevo Bravio je že privzeto nameščenih okoli ducat aplikacij, ki uporabniku omogočajo dostop do spletnih video mest. Vodijo seveda spletne dveri oziroma aplikacije YouTube, Vimeo in podobne.

To, da strojna oprema po tehnološki plati prehiteva storitveni del, postane očitno v trenutku, ko se začnemo spraševati, zakaj neki slika na televizorju, ki podpira ultra visoko ločljivost 4K (UHD), ni vrhunska, oziroma ima vidne pomanjkljivosti. Ponudniki storitev pretočnega videa namreč še niso pripravljeni na pretakanje vsebin v ločljivosti 4K, razmeroma malo je tudi vsebin polne visoke ločljivosti (1080p). Še najbolj se pri predvajanju spletnih video posnetkov obnese aplikacija YouTube, ki samodejno zazna morebitno širokopasovno povezavo in video na televizorju predvaja v najvišji možni ločljivosti izbranega videa.

Sony je zvečine ohranil Googlovo privzeto postavitev elementov vmesnika (za razliko od pametnih telefonov, kjer uporablja obsežne »preobleke«), a je v njej veliko pomanjkljivosti. Za preizkus kakovosti slike in zvoka smo namreč na ključek USB 3.0 naložili obilo različnih avdio in video posnetkov ter testnih vzorcev. S privzeto video aplikacijo je iskanje točno določenega praktično nemogoče, saj vse video posnetke uvrsti v nepregleden »bazen«. Zadrego smo reševali z namestitvijo programa za upravljanje datotek, saj za razliko od klasičnih Sonyjevih televizorjev tale pametnjakovič med viri slike nima vira USB. A tudi potem ga bo povprečen uporabnik le težko našel (ključek USB je v sistemu Android TV viden kot naprava »sda1«, prijazno).

Nenavaden preizkus televizorja

Morebiti se zdi tokratni preizkus bistveno manj podroben, kot ste vajeni v naši reviji. Žal se je uvoznik odločil, da lahko omenjeni televizor novinarji preizkusimo le v Sonyjevem kotičku v eni izmed ljubljanskih trgovin BigBang. Preizkus je bil časovno omejen na eno uro (mi smo jo sicer še za 30 minut »raztegnili«). V tako kratkem času in v okolju, ki je vse prej kot primerno za preizkus televizorja, žal ne moremo postreči z dokončno »sodbo«. Upamo, da je bil tokratni poskus uvoznika »delati stvari drugače«, le enkraten dogodek. Za veliki preizkus televizorjev modelnega leta 2015 (in celo 2016), ki bo objavljen v eni izmed prihodnjih številk, smo Sonyjevega uvoznika že obvestili, da bo moral televizorje dostaviti v naš laboratorij, kjer bodo svoje vrline dokazovali v enakih razmerah kot vsi drugi.

Prikazana slika je ob rabi vsebin ločljivosti 720p ali višji zelo dobra. Zaslon Triluminos s tehnologijo kvantnih pik ne razočara, globina črne barve in pristnost celotne barvne palete sta odlični. O delu novega slikovnega procesorja X1 le težko sodimo, saj nismo imeli dovolj časa za podrobne nastavitve, t. i. »upscaling« slike pa vsekakor dobro opravlja svoje delo. Že nastavljeni načini so sicer za večino video vsebin malce neposrečeni, pri videih nižjih ločljivosti je artefaktov v sliki zelo veliko (pričakovano). O kakovosti zvoka zaradi neprimernega prostora ne moremo soditi (glej okvir).

Najprijetneje nas je televizor presenetil s prepoznavo govora. Sony novi Bravii prilaga dva daljinca – klasičnega in majhen daljinec z drsno ploščico ter vgrajenim mikrofonom. Temu lahko v slovenščini zaupamo, kaj želimo poiskati, in v naslednjih sekundah so nam na voljo spletne video vsebine na iskano temo. Izvedba je izjemna, televizor je zelo natančno prepoznal govorjeno, čeprav nismo izbirali lahkih primerov (npr. »povprečna poraba alkohola v Sloveniji« ipd.).

Za konec kratek povzetek: Sonyjeva prva izvedba platforme Android TV v nas pušča mešane občutke. A ker jo skoraj vsak teden nadgrajujejo, bo televizor samo še boljši. Na 75-palčnem televizorju nima smisla gledati vsebin standardne ločljivosti, za to si raje kupite model z manjšo diagonalo. Cena je (pre)visoka.

Sony Bravia KD-75X8505C

Televizor ločljivosti 4K z Androidom.

Izdeluje: Sony, www.sony.com.

Cena: 5290 EUR.

✓    Kakovost slike, zmogljiv slikovni procesor, prepoznava govora.

✗    Številne pomanjkljivosti uporabniškega vmesnika, cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji