Objavljeno: 24.11.2015 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor December 2015 | Teme: nenehni testi

 Acer Predator 17 G9-791G

Acer je letos septembra na sejmu IFA predstavil zmogljiv igričarski prenosnik, enega prvih, ki uporabljajo procesor Intelove nove družine Skylake. Gre za model Predator 17, ki smo ga pred kratkim dobili na preizkus.

Tokrat začnimo pri najpomembnejšem – strojni opremi. Omenjeni procesor, konkretno model i7-6700HQ, bije pri taktu 2,6 GHz, po potrebi ga lahko dvigne do 3,5 GHz. Ima štiri jedra in osem niti, sam po sebi stane približno toliko kot kak poceni prenosnik – slabih štiristo dolarjev, seveda brez davka. Bolj impresivna je količina pomnilnika, ki ga podpira, oziroma je vgrajena v prenosnik – kar 64 GB ga je. Ja, to je štirikrat toliko, kot smo ga doslej našli v najzmogljivejšem preizkušenem prenosniku.

V podobni maniri se nadaljuje pri pogonih. Seveda je vgrajen pogon SSD, velik kar 500 GB. Zanimivo, da pri tem ne gre za »navaden« SSD, temveč za majhen pogon velikosti M.2. Ob njem je vgrajen še klasični pogon velikosti 2 TB. Prenosnik ima vgrajen tudi optični pogon, a ga sami nismo uporabili. Pravzaprav ga nismo niti vstavili v prenosnik. Pogon je namreč povsem enostavno zamenljiv, namesto njega pa lahko v prenosnik vstavimo dodatno hladilno enoto – gre za Acerjevo rešitev, kjer z dodatnimi hladilnimi rebri in ventilatorjem še dodatno ohlajajo strojno opremo, predvsem grafično kartico. Temu v Acerju pravijo FrostCore, hvalijo se, da so pri tem dodatku pomagali strokovnjaki podjetja Cooler Master.

Seveda je tudi slednja nadvse zmogljiva. Gre za Nvidiino kartico GeForce GTX 980M, ki ima 4 GB lastnega pomnilnika. Kartica bo zadovoljila še tako visoke želje. Že kar nekaj dela ima s samim sistemom, saj ima 17-palčni matiran zaslon ločljivost 3840 × 2160 pik, brez težav lahko na prenosnik priklopimo zunanje zaslone visokih (4K) ločljivosti. K vsej tej strojni zmogljivosti so dodali tudi presenetljivo velik akumulator – kar 6000 mAh. Ta je prenosnik držal pri življenju solidno dolgo – konkretno dobre tri ure. Približno enako časa je potreboval za vnovično polnjenje.

Prenosnik tudi navzven opozarja na svoje poslanstvo. Ohišje je nadvse veliko in mogočno, odeto v kombinacijo črne in živo rdeče. Na zadnji strani so velikanska hladilna rebra, za katerimi sta dva ventilatorja, po eden na vsaki strani. Izdelovalec se pohvali s sistemom po imenu Dust Defender (se pravi protiprašni varuh). Gre za to, da ventilatorja tu in tam zamenjata smer vrtenja in s tem smer pretoka zraka. Tako naj bi se nabiralo manj prahu na kritičnih mestih. Med navadno rabo je bil prenosnik povsem tih, ko pa smo zagnali kako zahtevno igro, so postali ventilatorji (poleg omenjenih dveh še tretji, ki je del prej omenjene enote FrostCore) kar živahni.

Tipkovnica je od zadaj osvetljena, glavni del z rdečo barvo, stranske tipke (tudi številski del) pa z modro – te barve lahko sicer tudi spremenimo. Dodatno so poudarjene še tipke WASD ter tipke za premik kazalca. Ob veliki sledni ploščici je še očitna tipka za izklop te ploščice – spet nekaj, kar bodo cenili resnejši igralci računalniških iger. Tipkovnica je sicer odlična. Je seveda zelo velika, a tudi tipke so solidne, ponujajo za prenosnik zelo veliko hoda in dober povratni odziv. Na levi strani ob tipkovnici so še dodatne tipke, ki jih lahko sami sprogramiramo. Nadpovprečno dober je tudi zvok. V Acerju so vgradili v prenosnik kar štiri zvočnike in dva nizkotonca.

Ohišje je sicer res veliko – v globino meri polne štiri centimetre, prenosnik ima sam zase štiri kilograme, slab kilogram prispeva še napajalnik. Je pa zato dovolj prostora za kar dober izbor vmesnikov. Tako imamo štiri vmesnike USB 3, izhoda HDMI in DisplayPort ter klasični omrežni vmesnik. Zelo zanimiva je vgradnja novega vmesnika USB 3.1. Ta je združljiv (uporablja iste kable) z USB Type-C, a ponuja še višje hitrosti. Kdaj bo to dejansko uporabno, sicer še ne vemo, kljub temu pa gre za potencialno koristno potezo. Vgrajena brezžična povezava podpira tudi najnovejši standard 802.11 ac, v Acerju so dodali tudi programsko opremo, s katero lahko določimo, kateri program ima prednost pri dostopu v splet.

Acerjev sedemnajstpalčni Predator je ta hip res razred zase. Ponuja zares presenetljive zmogljivosti, te se poznajo tako v igrah kot tudi v vsakdanji rabi. Nameščen je tudi že novi Windows 10, konkretno v različici Home. Žal bomo zanj odšteli nemalo denarja, a bomo imeli zato ob vsakem premikanju prenosnika brezplačen fitnes.

Acer Predator 17 G9-791G

Poslovni indeks SYSmark 2012 ( Office Productivity): 268.

Večpredstavni indeks SYSMark 2012 (Media Creation): 283.

Trajanje delovanja: 3 ure 19 minut.

Mere:  42 × 32 × 4 cm, 4 kg.

Značilnosti: Intel i7-6700HQ 2,6 GHz, 64 GB RAM, 2 TB HDD + 500 GB SSD, WLAN 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth.

Zaslon: 17,3-palčni, 3840 × 2160 pik, nesvetleč.

Operacijski sistem: Windows 10 Home (64 bit).

Cena: 2700 EUR.

Prodaja: www.diss.si.

Za    Zmogljivost grafike, hitrost delovanja, zaslon, zvočniki, videz.

Proti    Velikost in teža, cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji