Objavljeno: 1.11.2005 13:41 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Oktober 2005

20 GB v žepu

USB pomnilniški ključi so se že uveljavili kot nadomestek za diskete, ko želimo prenašati datoteke med računalniki. Včasih pa zmogljivost, ki jo ponujajo flash pomnilniki, ni dovolj.

Diski majhnih mer gredo za med in bolj ali manj vsi izdelovalci bodisi že izdelujejo bodisi razmišljajo o proizvodnji modelov, manjših od 2,5-palčnih diskov v prenosnikih. Večina se jih znajde v predvajalnikih MP3, čedalje pestrejša pa je tudi ponudba "navadnih" zunanjih diskov manjših mer.

Prestigio PocketDrive PPS1820 je prav to: majhen, lahek in simpatično oblikovan zunanji disk z zmogljivostjo 20 GB. Srebrna škatlica je velika 7,9 × 7,6 × 1,1 cm, tehta pa 95 g. Priključimo ga na vmesnik USB, žal pa za to potrebujemo kabel (ta je priložen) - elegantneje bi bilo, ko bi bil priključek USB za povezavo z računalnikom nekako vgrajen v ohišje naprave. Podatki se shranjujejo na Hitachijev 1,8-palčni disk DK14FA-20. Ta se vrti s 4200 vrtljaji na minuto, povprečen dostopni čas pa je 12 ms. Priložena programska oprema omogoča izdelavo varnostnih kopij podatkov, za samo namestitev naprave pa, razen v okolju Windows 98, ni treba nameščati gonilnikov.

V praksi se Prestigiov malček obnese dokaj dobro. Hitrost branja in pisanja je precej večja od tiste pri USB flash pomnilniških ključih in zunanjih diskih z vgrajenimi pogoni microdrive, seveda pa se Prestigio ne more primerjati s 3,5-palčnimi diski, saj ga ti pri meritvah še vedno posekajo.

PocketDrive je zelo primerna naprava za vse, ki bi radi podatke spravili v žep in jim zmogljivost nekaj GB, kolikor ponujajo flash ključi in manjši zunanji diski, ni dovolj.

Prestigio PocketDrive PPS1820

Kaj: Zunanji USB disk.

Izdeluje: Prestigio, www.prestigio.com.

Prodaja: Absis, www.asbis.si, (01) 530 32 20.

Cena: 34.990 tolarjev.

Za: Mere, velika zmogljivost v primerjavi z USB flash ključi.

Proti: Dokaj visoka cena, za priklop potrebujemo kabel.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji