Avtor - Gorazd Ropoša

 • Iz PDF nazaj v besedilo

  Sodobne pisarne si ne predstavljamo več brez računalnika, zelo podobno velja tudi za domače okolje. Z uporabo tega nepogrešljivega pripomočka vstopamo v digitalni svet, v katerem informacije krožijo v digitalni obliki. Različni dopisi, navodila, tehnična dokumentacija in podobni dokumenti se pošiljajo naokrog v najrazličnejših formatih. Eden izmed najbolj priljubljenih je zagotovo PDF (Portable Document Format).

  Objavljeno: 30.11.2006 14:33 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Nero PhotoShow Deluxe 4

  Razširjenost digitalne fotografije najlepše odseva v velikanskem številu fotografij, ki jih najdemo na diskih računalnikov. Fotografiramo vedno in povsod, fotografije pretočimo v računalnik, si jih ogledamo in ponavadi nanje pozabimo. Da bi dobile uporabno in trajnejšo vrednost, jih je treba urediti in v lepi podobi predstaviti prijateljem. Takšna predstavitev je neprimerno bolj zanimiva kot suhoparno predvajanje fotografij. Za opisana opravila potrebujemo ustrezne programe in eden takih je Nero PhotoShow Deluxe 4.

  Objavljeno: 26.9.2006 01:51 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Novi BSplayer

  Za predvajanje večpredstavnih vsebin je danes na voljo veliko predvajalnikov. Eden izmed najbolj priljubljenih (v uporabi menda v 60-milijonski "nakladi") je tudi slovenski izdelek BsPlayer Pro, ki je pravkar izšel v različici 2.0 in je na voljo v več jezikovnih različicah. K njegovi prepoznavnosti je tokrat svoj delež prispevala tudi skupina Siddharta, ki je za ta namen priredila refren svoje nove pesmi, programu pa je priložen tudi njen videospot.

  Objavljeno: 29.8.2006 02:05 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Videokamere so mrtve

  V sodobnem življenju se vedno pogosteje srečujemo z izrazom digitalno. Veliko dela, ki ga vsak dan opravimo, je v digitalni obliki. Shranjeno je kot niz ločenih numeričnih vrednosti na diskih računalnikov ali na pomnilniških enotah. Med njimi so dokumenti, napisani na računalniku, fotografije, ki smo jih posneli z digitalnim fotoaparatom, ali video, posnet z digitalno kamero. Prednost takih podatkov je v tem, da jih lahko z malo znanja in primerno opremo obdelujemo sami, njihova kakovost pa je v primerjavi z analognimi različicami neprimerno boljša.

  Objavljeno: 11.5.2006 16:19 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Korak za sprožilcem

  V sodobnem svetu si ne predstavljamo več življenja brez računalnika, saj nam olajša delo na marsikaterem področju v službi ali doma. Povezljivost z zunanjimi enotami ter zmogljivejša strojna in programska oprema nam omogočata, da ga uporabimo tudi tam, kjer prej ni bilo mogoče. Denimo, v digitalni fotografiji. Z razvojem te se je povečala uporaba digitalnih fotoaparatov, enostavnost fotografiranja pa je pripeljala do tega, da so se na diskih računalnikov začele kopičiti množice fotografij. Treba bi jih bilo pregledati, smiselno urediti, nekatere primerno obdelati in izbrane spraviti v otipljivo obliko - torej na papir. Vse to je brez primernega orodja težavno opravilo, ki se ga večina od nas ni nikoli lotila, in tako so fotografije, polne spominov, ostale pozabljene v zaprašenem kotu diska. Ker je spomine vseeno prijetno obujati, smo se potrudili in preizkusili orodja, ki bi digitalnim fotografijam znova vdihnila življenje. Na trgu je takih urejevalnikov kar nekaj in v nadaljevanju smo njihove zmogljivosti skušali kar najbolje opisati. Upamo, da vam bo članek pomagal pri izbiri in vam dal navdiha za urejanje vaše zbirke digitalnih fotografij. Domači uporabniki pri teh programih gotovo največkrat uporabijo odstranjevanje rdečih oči, ki jih na fotografijah ustvarijo slabši fotoaparati in/ali fotografi. Zato smo se pri vsakem programu še posebej poglobili v te zmogljivosti.

  Objavljeno: 24.4.2006 23:59 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Macromedia Captivate 1.01

  Pri vsakdanjem delu z računalnikom velikokrat naletimo na težavo, kako uporabnikom učinkovito predstaviti zmožnosti programa ali jim pomagati pri reševanju težav, na katere so naleteli pri delu z njim. Predvsem ob stiku z množico uporabnikov se pogosto zgodi, da venomer razlagamo isto. To je utrujajoče, časovno potratno in drago. Ena izmed zanimivih rešitev je izdelava predstavitve v obliki filma, ki ga uporabnik sam požene in mu omogoča, da korak za korakom sledi navodilom, pri tem pa tudi aktivno sodeluje.

  Objavljeno: 31.1.2006 23:13 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Sonic DVDit 6

  Zdaj, ko so zapisovalniki DVD že zelo vsakdanji del strojne opreme, ne čudi, da je tudi programov, ki so namenjeni izdelavi video DVDjev, "kot listja in trave". Pa vendar so ti izdelki primerni le za najmanj zahtevne domače uporabnike, njihove zmogljivosti pa stojijo in padejo na t. i. "čarovnikih". Če nam ti niso dovolj, temveč bi radi svoj izdelek še dodatno uredili in okrasili, bo treba poseči po zmogljivejših (in dražjih) izdelkih. Eden takih je Sonicov DVDIt, ki je zdaj na voljo že v šesti različici.

  Objavljeno: 8.12.2005 11:06 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Varovanje omrežja

  Panda Gatedefender 8200 je namenska naprava za varovanje omrežja. Sodi v serijo 8000, ki je namenjena delu v kakršnemkoli omrežju, ne glede na velikost ali topologijo, in obsega tri modele. Model 8200 je najzmogljivejši in namenjen podjetjem z več kot 500 uporabniki. Njegova naloga je varovati omrežje pred virusi, nezaželeno pošto in spletnimi vsebinami. Za vsako od teh zaščit je treba dokupiti licenco, cena pa je odvisna od števila uporabnikov.

  Objavljeno: 1.11.2005 13:40 | Kategorija: Preizkusiveč
ph