Teme - virus

 • Kako je moral Maersk zaradi virusa lani na novo postaviti cel IT

  Ko je lani poleti pustošil uničevalski virus NotPetya, za katerim naj bi po predvidevanjih strokovnjakov stala Rusija in merila na Ukrajino, je bil ena izmed največjih žrtev tudi Maersk. Danski logistični gigant, ki upravlja več kot 600 ladij, je bil tako hudo prizadet, da so morali na novo postaviti praktično cel IT, celotna škoda pa je presegla 300 milijonov dolarjev.

  Objavljeno: 26.1.2018 08:00več
 • Leto 2017 prebojno za zlonamerno kodo na OS X in Androidu

  Varnostno podjetje F-Secure je zapisalo, da je bilo leto 2017 zelo »uspešno« za vse vrste zlonamerne kode, ki so bile pisane za operacijski sistem OS X in Android.

  Objavljeno: 5.11.2017 12:00več
 • CCleaner okužen

  Priljubljeni odstranjevalec računalniške navlake CCleaner je (bil) okužen. Hekerji so zlonamerno kodo priložili uradni različici programa in prizadeli več milijonov uporabnikov.

  Objavljeno: 19.9.2017 08:00več
 • Industroyer dostojen Stuxnetov naslednik

  Hekerski napad, ki je lanskega decembra za dobro uro severna predmestja ukrajinske prestolnice Kijev pahnil v temo zaradi prekinjene dobave električne energije, je v resnici zakrivil sofisticiran virus, ki je bil napisan prav s tem namenom. ESET je danes objavil poročilo o dogodku, v katerem ugotavlja, da je virus Industroyer po Stuxnetu drugi odkriti virus, ki je bil napisan namensko za vplivanje na kritično infrastrukturo ali industrijske procese.

  Objavljeno: 12.6.2017 18:00več
 • Virus, ki rudari z Raspberryjem Pi

  Na internetu se je znašel kos zlonamerne programske opreme (malware), ki razbija dva še vedno precej zakoreninjena mita – da virusov za Linux ni in da je Raspberry Pi prešibek za kakšne resne izračune. Sicer že dlje časa vemo, da to dvoje ne drži, a virus Kinux.MulDrop.14 je nov dokaz.

  Objavljeno: 8.6.2017 16:00več
 • Avtorji virusa WannaCry so Kitajci!

  Raziskovalci podjetja Flashpoint na podlagi analize izsiljevalskega sporočila virusa WannaCry, ki je okužil več kot 200.000 računalnikov v stotih državah sveta in povzročil pravo informacijsko apokalipso, ugotavljajo, da so njegovi avtorji Kitajci.

  Objavljeno: 30.5.2017 10:00več
 • Obstaja delna rešitev za WannaCry

  Francoski raziskovalci so za virus WannaCry, ki je minuli konec tedna povzročil pravi kaos, ko je onesposobil več kot 100.000 računalnikov, med drugim tudi bolnišnice in tovarne, odkrili delno rešitev. Spisali so orodje WanaKiwi, ki lahko v določenih primerih izbrska ključ za dešifriranje podatkov.

  Objavljeno: 20.5.2017 05:00več
 • WannaCry prinesel zgolj 70.000 dolarjev

  Zloglasni izsiljevalski črv WannaCry, ki je v petek in soboto povzročil pravo malo računalniško apokalipso, je piscem do danes prinesel pičlih 70.000 dolarjev. To je seveda precej denarja, če ga zaslužimo v enem tednu, a so črv pisali verjetno precej časa. Če pa upoštevamo, da so okužili več kot 200.000 računalnikov v okoli 100 državah, je izplen precej boren. Sploh ker so si z napadom nakopali pozornost vseh organov pregona po svetu.

  Objavljeno: 17.5.2017 05:00več
 • Ko Windows proglasijo za virus

  Protivirusni paket Webroot je z najnovejšim paketom virusnih podpisov nekatere sistemske datoteke operacijskega sistema Windows začel obravnavati kot virus. Zato jih je postavil v karanteno, posledica pa so »milijoni« neuporabnih računalnikov, na katerih se Windows ne poženejo več, poroča ZDNet.

  Objavljeno: 25.4.2017 12:00več
 • Povezava med hackerskimi orodji agencije CIA in trojanci

  Strokovnjaki za varnost družbe Symantec so analizirali nedavno objavljena orodja agencije CIA, ki je WikiLeaks objavil v kompletu podatkov imenovanim Vault 7 in pri tem našli močne povezave ter podobnosti z znano skupino trojanskih orodij oziroma virusov znanih pod imenom Longhorn. Kot kaže je CIA s pridom izkoriščala ranljivosti in tehnike, ki so jih razvijali hackerji za svoje potrebe.

  Objavljeno: 12.4.2017 01:00več
ph