Teme - virus

 • Foxconn po novem izdeluje – zaščitne maske

  Foxconn, sicer tajvansko podjetje, je v svoji glavni kitajski izpostavi, tovarni v Shenzenu začel izdelovati zaščitne maske, ki se uporabljajo proti okužbi s koronavirusom.

  Objavljeno: 8.2.2020več
 • Zaradi koronavirusa začenja trpeti tudi branža IT

  Poročali smo že, da bi zaradi širjenja koronavirusa lahko prišlo do težav pri dobaviteljski verigi za Applove iPhone, vendar se težave, trenutno še preventivnega izvora, nadaljujejo.

  Objavljeno: 6.2.2020 13:00več
 • Virus za Android, ki preživi ponastavitev telefona?

  Zlonamerna programska oprema za telefone Android Xhelper je bila prvič opažena že v marcu letošnjega leta, v zadnjem času pa se je zelo razširila. »Znana« je postala po tem, da jo je izredno težko odstraniti, brali smo celo o tem, da se ponovno namesti, tudi če telefon popolnoma tovarniško ponastavimo.

  Objavljeno: 3.11.2019več
 • Skrivanje virusov v zvočne datoteke

  V zadnjem času so nepridipravi znova odkrili že malce pozabljen način skrivanja virusov. Tehnika skrivanja informacij vsem na očeh se imenuje steganografija in v svetu računalnikov so zanjo idealne zvočne, slikovne in video datoteke. Te lahko namreč nekoliko "pokvarimo", tako da vanje vrinemo skrivne informacije, pa se to na ogled ali posluh ne bo poznalo. Seveda so to tehniko začeli izkoriščati tudi pisci virusov.

  Objavljeno: 29.10.2019 05:00več
 • Tisoči okuženih spletnih strežnikov Linux s šifriranimi datotekami

  V spletu se širi nova različica izsiljevalskega virusa z imenom Lilocked (ali Lilu), ki napada predvsem spletne strežnike z operacijskim sistemom Linux.

  Objavljeno: 8.9.2019 09:30več
 • Izsiljevalski virus na - fotoaparatu!

  Podjetje Check Point Software Technologies je odkrilo način, kako na Canonov zrcalno refleksni fotoaparat namestiti izsiljevalski virus. Brezžično, preko povezave Wifi!

  Objavljeno: 12.8.2019 08:00več
 • Neuradno: Vse poslovalnice Lekarna Ljubljana zaprte zaradi računalniškega virusa

  Danes so bile vse enote Lekarne Ljubljana zaprte zaradi tehničnih težav na računalniškem sistemu. Po neuradnih podatkih naj bi bil razlog računalniški virus, ki je okužil celotno omrežje. Podrobnosti o težavah in ukrepih za odpravo v lekarnah ne dajejo. So pa obstoj težav potrdili na svoji spletni strani, kjer so objavili tudi seznam vseh lekarn v Sloveniji. Poleg verige Lekarna Ljubljana namreč v prestolnici obratuje tudi 14 zasebnih lekarn s koncesijo, kjer težav nimajo. Iz ene so že potrdili, da so danes beležili povečan obisk. Odprta je tudi enota pri polikliniki, kjer pa sprejemajo le papirnate recepte. Elektronsko poslovanje je onemogočeno in bo po prvih napovedih vzpostavljeno tekom srede.

  Objavljeno: 6.8.2019 22:00več
 • Izsiljevalski virus pustoši po QNAP-ovih NAS-ih

  Niti uporaba Linuxa, za katerega je resda na svetu bistveno manj virusov in nesnage, ni garancija, da bomo imuni na vse oblike izsiljevalskih virusov. V zadnjem času je začel razsajati virus QNAPCrypt/eCh0raix, ki napada QNAP-ove sisteme za skladiščenje podatkov NAS, na katerih teče Linux. Virus napada bodisi z ugibanjem šibkih gesel za dostop prek SSH ali z izrabo znanih ranljivosti.

  Objavljeno: 12.7.2019 05:00več
 • Heker, ki je ustavil WannaCry, kriv zaradi širjenja drugega črva

  Marcus Hutchins, ki je zaslovel leta 2017, ko je uspel preprečiti nadaljnje širjenje črva WannaCry, je na ameriškem sodišču priznal širjenje malwara Kronos in UPAS Kit ter sodelovanja v hudodelski združbi. Zaradi dejanj, ki jih je storil v letih 2014 in 2015, ko je bil star 20 let, mu grozi 10 let zapora in četrt milijona dolarjev kazni.

  Objavljeno: 20.4.2019 13:00več
 • Bizaren dvoboj med PewDiePie in T-Series vključuje tudi ransomware

  Švedski zvezdnik YouTuba PewDiePie, s pravim imenom Felix Kjellberg, ima očitno med hekerji vseh vrst precej oboževalcev in podpornikov. Lani so v internet povezani nezaščiteni tiskalniki začeli tiskati strani s pozivom k podpori PewDiePieju, sedaj pa se je pojavil celo izsiljevalski virus, ki mu želi prinesti čim več sledilcev. Čeprav je bil zamišljen kot šala, je dejansko okužil nekaj uporabnikov.

  Objavljeno: 22.3.2019 05:00več