Teme - virus

 • Izsiljevalski virus pustoši po QNAP-ovih NAS-ih

  Niti uporaba Linuxa, za katerega je resda na svetu bistveno manj virusov in nesnage, ni garancija, da bomo imuni na vse oblike izsiljevalskih virusov. V zadnjem času je začel razsajati virus QNAPCrypt/eCh0raix, ki napada QNAP-ove sisteme za skladiščenje podatkov NAS, na katerih teče Linux. Virus napada bodisi z ugibanjem šibkih gesel za dostop prek SSH ali z izrabo znanih ranljivosti.

  Objavljeno: 12.7.2019 05:00več
 • Heker, ki je ustavil WannaCry, kriv zaradi širjenja drugega črva

  Marcus Hutchins, ki je zaslovel leta 2017, ko je uspel preprečiti nadaljnje širjenje črva WannaCry, je na ameriškem sodišču priznal širjenje malwara Kronos in UPAS Kit ter sodelovanja v hudodelski združbi. Zaradi dejanj, ki jih je storil v letih 2014 in 2015, ko je bil star 20 let, mu grozi 10 let zapora in četrt milijona dolarjev kazni.

  Objavljeno: 20.4.2019 13:00več
 • Bizaren dvoboj med PewDiePie in T-Series vključuje tudi ransomware

  Švedski zvezdnik YouTuba PewDiePie, s pravim imenom Felix Kjellberg, ima očitno med hekerji vseh vrst precej oboževalcev in podpornikov. Lani so v internet povezani nezaščiteni tiskalniki začeli tiskati strani s pozivom k podpori PewDiePieju, sedaj pa se je pojavil celo izsiljevalski virus, ki mu želi prinesti čim več sledilcev. Čeprav je bil zamišljen kot šala, je dejansko okužil nekaj uporabnikov.

  Objavljeno: 22.3.2019 05:00več
 • Izsiljevalski virus Ryuk zaslužil dobre tri milijone evrov

  Izsiljevalski virus Ryuk je od avgusta lani razvijalcem prislužil 3,7 milijona ameriških dolarjev v bitcoinih.

  Objavljeno: 14.1.2019 08:00več
 • Shamoon se je vrnil in napadel naftnega giganta

  Vrnil se je virus Shamoon, ki se je minuli teden pojavil v dveh oblikah in napadel tudi energetska podjetja na Bližnjem vzhodu. Prvi so napad potrdili v italijanskem podjetju Saipem, kjer je virus onesposobil približno 10 odstotkov računalnikov. Saipem je naftni in plinski gigant, ki ima 46.000 zaposlenih in ima obsežne operacije tudi na Bližnjem vzhodu (Savdska Arabija, Združeni arabski emirati, Kuvajt), v Indiji, na Škotskem in seveda Italiji, kjer so bili prizadeti njegovi računalniški sistemi. Sicer posluje v več kot 60 državah.

  Objavljeno: 18.12.2018 05:00več
 • Odkrit virus, ki preživi formatiranje

  Včasih je veljalo, da s formatiranjem računalnika in ponovno namestitvijo operacijskega sistema zagotovo pobrišemo vso nesnago. Že pred časom smo pisali, da se je to spremenilo, in najnovejša odkrita zlonamerna programa oprema to potrjuje. Ruski Lojax namreč preživi tudi ponovno namestitev.

  Objavljeno: 1.10.2018 05:00več
 • Na okuženi strani GURS-a rudarili kriptovalute

  Coinhive je že stari znanec, ki se vsake toliko časa pojavi na spletnih straneh, kjer brez privoljenja uporabnikov izkorišča njihove procesorje za rudarjenje kriptovalut. V zadnjem večjem širjenju je prizadel tudi dve slovenski strani, med drugim tudi podstran Geodetske uprave (GURS).

  Objavljeno: 9.5.2018 20:00več
 • Kako je moral Maersk zaradi virusa lani na novo postaviti cel IT

  Ko je lani poleti pustošil uničevalski virus NotPetya, za katerim naj bi po predvidevanjih strokovnjakov stala Rusija in merila na Ukrajino, je bil ena izmed največjih žrtev tudi Maersk. Danski logistični gigant, ki upravlja več kot 600 ladij, je bil tako hudo prizadet, da so morali na novo postaviti praktično cel IT, celotna škoda pa je presegla 300 milijonov dolarjev.

  Objavljeno: 26.1.2018 08:00več
 • Leto 2017 prebojno za zlonamerno kodo na OS X in Androidu

  Varnostno podjetje F-Secure je zapisalo, da je bilo leto 2017 zelo »uspešno« za vse vrste zlonamerne kode, ki so bile pisane za operacijski sistem OS X in Android.

  Objavljeno: 5.11.2017 12:00več
 • CCleaner okužen

  Priljubljeni odstranjevalec računalniške navlake CCleaner je (bil) okužen. Hekerji so zlonamerno kodo priložili uradni različici programa in prizadeli več milijonov uporabnikov.

  Objavljeno: 19.9.2017 08:00več
ph