Teme - virus

 • Na nekaterih računalnikih, ki so jih v Angliji namenili manj premožnim družinam, je bil nameščen zlonamerni črv

  V Angliji poskušajo oblasti zagotoviti milijon prenosnih računalnikov, ki bi jih dobile manj premožne družine, oz. njihovi otroci, za šolanje od doma. Do sedaj so šolam dostavili 800.000 takih prenosnikov, nekateri učitelji pa so po pregledu naprav ugotovili, da imajo nameščen zlonamerni črv Win32/Gamarue.I, ki je znan že od leta 2012. 

  Objavljeno: 22.1.2021 11:30več
 • Singapur bo aplikacijo za sledenje stikom uporabljal za nadzor

  Ob epidemiji covida-19 so vzniknile aplikacije za sledenje stikom, katerih namen je prek Bluetootha beležiti, s kom smo bili v stiku za primer kasnejše diagnoze okužbe. Singapur uporablja aplikacijo TraceTogether, ki so jo sprva oglaševali kot zgolj za sledenj stikov. Ta teden pa je v opisu dodano, da jo lahko policija uporablja tudi v policijskih preiskavah. To ni naključje.

  Objavljeno: 8.1.2021 05:00več
 • Garmin bržkone hekerjem plačal odkupnino

  Hekerski napad na Garmin, ki je potekal 23. julija, se je končal. Garmin je uspel nazaj zagnati vse storitve in obnoviti vse podatke, kar pa ni bilo zastonj. Po zanesljivih informacijah BleepingComputer je Garmin prejel ključ za dešifriranje datotek od izsiljevalcev, za kar so bržkone morali plačati odkupnino.

  Objavljeno: 5.8.2020 05:00več
 • CWT hekerjem plačal 4,5 milijona dolarjev odkupnine

  Čeprav policija po vsem svetu svetuje, naj žrtve izsiljevalskih virusov in hekerskih napadov ne plačujejo odkupnin, se to vseeno dogaja. Za podjetja je to včasih najcenejši in najhitrejši način, kako dobiti podatke nazaj, kar se je zgodilo tudi podjetju za organizacijo službenih potovanj CWT. V mošnjo so segli globoko in plačali 4,5 milijona dolarjev.

  Objavljeno: 2.8.2020 18:00več
 • Odkrit nov izsiljevalski program za Maca

  Raziskovalci podjetja Malwarebytes so odkrili nov izsiljevalski virus, ki je specifično prilagojen za okužbo Applovih računalnikov Mac. To je prvi tak virus v zadnjih štirih letih in hkrati šele četrti, ki je namenjen okužbi Macov.

  Objavljeno: 3.7.2020 12:00več
 • Sanfranciška univerza izsiljevalcem plačala milijon dolarjev

  Univerza v San Franciscu (UCSF) je bila v začetku meseca tarča hekerskega napada, v katerem so napadalci pridobili podatke z informacijskega sistema medicinske fakultete in jih na računalniki fakultete zašifrirali. Od univerze so nato zahtevali plačilo odkupnine v višini treh milijonov dolarjev, v zameno pa bi jim posredovali orodje za dešifriranje podatkov. V nasprotnem primeru so grozili z javno objavo določenih zbranih podatkov, denimo podatkov o študentih.

  Objavljeno: 30.6.2020 10:00več
 • Honda tarča hekerskega napada

  Iz japonske Honde so sporočili, da so tarče hekerskega napada, zaradi katerega so morali začasno ustaviti proizvodnjo in nekaj zaposlenih poslati na izredni dopust. Ustavili so proizvodnjo v vseh ameriških tovarnah, prav tako so prizadeti tudi obrati na Japonskem, v Turčiji, Indiji in Braziliji.

  Objavljeno: 10.6.2020 05:00več
 • Virus, ki se potuhne kar v lastni VirtualBox

  Pisci zlonamerne programske opreme so iznašli še en trik, kako se izogniti odkritju. Malware z imenom RagnarLocker, ki napada zgolj pomembne tarče in ne običajnih uporabnikov interneta, je v drugo smer izkoristil pristop, ki se uporablja pri analizi in zaščiti pred malwarom. RagnarLocker namreč ustvari lasten navidezni stroj, v katerega se naseli in tako izogne odkritju.

  Objavljeno: 25.5.2020 05:00več
 • Virus napadel evropske univerzitetne superračunalnike

  Običajno je zlonamerna programska oprema, ki rudari kriptovalute, napadala osebne računalnike, to pot pa je napadla superračunalnike. Več superračunalniških centrov v Evropi je bilo ta teden tarča zlobne kode, ki je rudarila, zato so jih morali ustaviti.  O incidentih poročajo iz Velike Britanije, Nemčije, Švice in Španije.

  Objavljeno: 17.5.2020 20:00več
 • Ali koronavirus ogroža delovanje interneta?

  Epidemija virusa COVID-19 in posledični ukrepi, ki so jih sprejele države, vključno s Slovenijo, že močno spreminjajo način uporabe interneta in internetnih storitev. Z namenom preprečevanja nepotrebnih okužb šole, podjetja in druge ustanove zapirajo svoja vrata in pozivajo prebivalstvo da svoje delo, izobraževanje in druženje, kjer je le mogoče, opravljajo na daljavo, od doma.

  Objavljeno: 13.3.2020 13:00več