Teme - virus

 • Tisoči okuženih spletnih strežnikov Linux s šifriranimi datotekami

  V spletu se širi nova različica izsiljevalskega virusa z imenom Lilocked (ali Lilu), ki napada predvsem spletne strežnike z operacijskim sistemom Linux.

  Objavljeno: 8.9.2019 09:30več
 • Izsiljevalski virus na - fotoaparatu!

  Podjetje Check Point Software Technologies je odkrilo način, kako na Canonov zrcalno refleksni fotoaparat namestiti izsiljevalski virus. Brezžično, preko povezave Wifi!

  Objavljeno: 12.8.2019 08:00več
 • Neuradno: Vse poslovalnice Lekarna Ljubljana zaprte zaradi računalniškega virusa

  Danes so bile vse enote Lekarne Ljubljana zaprte zaradi tehničnih težav na računalniškem sistemu. Po neuradnih podatkih naj bi bil razlog računalniški virus, ki je okužil celotno omrežje. Podrobnosti o težavah in ukrepih za odpravo v lekarnah ne dajejo. So pa obstoj težav potrdili na svoji spletni strani, kjer so objavili tudi seznam vseh lekarn v Sloveniji. Poleg verige Lekarna Ljubljana namreč v prestolnici obratuje tudi 14 zasebnih lekarn s koncesijo, kjer težav nimajo. Iz ene so že potrdili, da so danes beležili povečan obisk. Odprta je tudi enota pri polikliniki, kjer pa sprejemajo le papirnate recepte. Elektronsko poslovanje je onemogočeno in bo po prvih napovedih vzpostavljeno tekom srede.

  Objavljeno: 6.8.2019 22:00več
 • Izsiljevalski virus pustoši po QNAP-ovih NAS-ih

  Niti uporaba Linuxa, za katerega je resda na svetu bistveno manj virusov in nesnage, ni garancija, da bomo imuni na vse oblike izsiljevalskih virusov. V zadnjem času je začel razsajati virus QNAPCrypt/eCh0raix, ki napada QNAP-ove sisteme za skladiščenje podatkov NAS, na katerih teče Linux. Virus napada bodisi z ugibanjem šibkih gesel za dostop prek SSH ali z izrabo znanih ranljivosti.

  Objavljeno: 12.7.2019 05:00več
 • Heker, ki je ustavil WannaCry, kriv zaradi širjenja drugega črva

  Marcus Hutchins, ki je zaslovel leta 2017, ko je uspel preprečiti nadaljnje širjenje črva WannaCry, je na ameriškem sodišču priznal širjenje malwara Kronos in UPAS Kit ter sodelovanja v hudodelski združbi. Zaradi dejanj, ki jih je storil v letih 2014 in 2015, ko je bil star 20 let, mu grozi 10 let zapora in četrt milijona dolarjev kazni.

  Objavljeno: 20.4.2019 13:00več
 • Bizaren dvoboj med PewDiePie in T-Series vključuje tudi ransomware

  Švedski zvezdnik YouTuba PewDiePie, s pravim imenom Felix Kjellberg, ima očitno med hekerji vseh vrst precej oboževalcev in podpornikov. Lani so v internet povezani nezaščiteni tiskalniki začeli tiskati strani s pozivom k podpori PewDiePieju, sedaj pa se je pojavil celo izsiljevalski virus, ki mu želi prinesti čim več sledilcev. Čeprav je bil zamišljen kot šala, je dejansko okužil nekaj uporabnikov.

  Objavljeno: 22.3.2019 05:00več
 • Izsiljevalski virus Ryuk zaslužil dobre tri milijone evrov

  Izsiljevalski virus Ryuk je od avgusta lani razvijalcem prislužil 3,7 milijona ameriških dolarjev v bitcoinih.

  Objavljeno: 14.1.2019 08:00več
 • Shamoon se je vrnil in napadel naftnega giganta

  Vrnil se je virus Shamoon, ki se je minuli teden pojavil v dveh oblikah in napadel tudi energetska podjetja na Bližnjem vzhodu. Prvi so napad potrdili v italijanskem podjetju Saipem, kjer je virus onesposobil približno 10 odstotkov računalnikov. Saipem je naftni in plinski gigant, ki ima 46.000 zaposlenih in ima obsežne operacije tudi na Bližnjem vzhodu (Savdska Arabija, Združeni arabski emirati, Kuvajt), v Indiji, na Škotskem in seveda Italiji, kjer so bili prizadeti njegovi računalniški sistemi. Sicer posluje v več kot 60 državah.

  Objavljeno: 18.12.2018 05:00več
 • Odkrit virus, ki preživi formatiranje

  Včasih je veljalo, da s formatiranjem računalnika in ponovno namestitvijo operacijskega sistema zagotovo pobrišemo vso nesnago. Že pred časom smo pisali, da se je to spremenilo, in najnovejša odkrita zlonamerna programa oprema to potrjuje. Ruski Lojax namreč preživi tudi ponovno namestitev.

  Objavljeno: 1.10.2018 05:00več
 • Na okuženi strani GURS-a rudarili kriptovalute

  Coinhive je že stari znanec, ki se vsake toliko časa pojavi na spletnih straneh, kjer brez privoljenja uporabnikov izkorišča njihove procesorje za rudarjenje kriptovalut. V zadnjem večjem širjenju je prizadel tudi dve slovenski strani, med drugim tudi podstran Geodetske uprave (GURS).

  Objavljeno: 9.5.2018 20:00več
ph