Teme - virus

 • Virus, ki se potuhne kar v lastni VirtualBox

  Pisci zlonamerne programske opreme so iznašli še en trik, kako se izogniti odkritju. Malware z imenom RagnarLocker, ki napada zgolj pomembne tarče in ne običajnih uporabnikov interneta, je v drugo smer izkoristil pristop, ki se uporablja pri analizi in zaščiti pred malwarom. RagnarLocker namreč ustvari lasten navidezni stroj, v katerega se naseli in tako izogne odkritju.

  Objavljeno: 25.5.2020 05:00več
 • Virus napadel evropske univerzitetne superračunalnike

  Običajno je zlonamerna programska oprema, ki rudari kriptovalute, napadala osebne računalnike, to pot pa je napadla superračunalnike. Več superračunalniških centrov v Evropi je bilo ta teden tarča zlobne kode, ki je rudarila, zato so jih morali ustaviti.  O incidentih poročajo iz Velike Britanije, Nemčije, Švice in Španije.

  Objavljeno: 17.5.2020 20:00več
 • Ali koronavirus ogroža delovanje interneta?

  Epidemija virusa COVID-19 in posledični ukrepi, ki so jih sprejele države, vključno s Slovenijo, že močno spreminjajo način uporabe interneta in internetnih storitev. Z namenom preprečevanja nepotrebnih okužb šole, podjetja in druge ustanove zapirajo svoja vrata in pozivajo prebivalstvo da svoje delo, izobraževanje in druženje, kjer je le mogoče, opravljajo na daljavo, od doma.

  Objavljeno: 13.3.2020 13:00več
 • Microsoft zaposlenim zaradi koronavirusa dovoljuje in celo priporoča delo od doma

  Microsoft je v javnem sporočilu svojim zaposlenim na področju Seattla in San Francisca dovolil delo od doma, zaenkrat do 25. marca. Zaposlenim, ki se slabo počutijo, imajo obstoječe bolezni, so noseči ali so starejši od 60 let, pa to celo priporoča.

  Objavljeno: 5.3.2020 13:00več
 • Kitajska – aplikacija, ki pove, ali smo bili v stiku z okuženim ali obolelim s korona virusom

  Ko država o svojih prebivalcih ve vse, je možno narediti tudi aplikacijo, ki uporabniku pove, ali je bil v zadnjem času v bližini koga, ki je okužen ali je zbolel za korona virusom. Kitajski uporabniki so aplikacijo menda pozitivno sprejeli.

  Objavljeno: 11.2.2020 10:00več
 • Foxconn po novem izdeluje – zaščitne maske

  Foxconn, sicer tajvansko podjetje, je v svoji glavni kitajski izpostavi, tovarni v Shenzenu začel izdelovati zaščitne maske, ki se uporabljajo proti okužbi s koronavirusom.

  Objavljeno: 8.2.2020več
 • Zaradi koronavirusa začenja trpeti tudi branža IT

  Poročali smo že, da bi zaradi širjenja koronavirusa lahko prišlo do težav pri dobaviteljski verigi za Applove iPhone, vendar se težave, trenutno še preventivnega izvora, nadaljujejo.

  Objavljeno: 6.2.2020 13:00več
 • Virus za Android, ki preživi ponastavitev telefona?

  Zlonamerna programska oprema za telefone Android Xhelper je bila prvič opažena že v marcu letošnjega leta, v zadnjem času pa se je zelo razširila. »Znana« je postala po tem, da jo je izredno težko odstraniti, brali smo celo o tem, da se ponovno namesti, tudi če telefon popolnoma tovarniško ponastavimo.

  Objavljeno: 3.11.2019več
 • Skrivanje virusov v zvočne datoteke

  V zadnjem času so nepridipravi znova odkrili že malce pozabljen način skrivanja virusov. Tehnika skrivanja informacij vsem na očeh se imenuje steganografija in v svetu računalnikov so zanjo idealne zvočne, slikovne in video datoteke. Te lahko namreč nekoliko "pokvarimo", tako da vanje vrinemo skrivne informacije, pa se to na ogled ali posluh ne bo poznalo. Seveda so to tehniko začeli izkoriščati tudi pisci virusov.

  Objavljeno: 29.10.2019 05:00več
 • Tisoči okuženih spletnih strežnikov Linux s šifriranimi datotekami

  V spletu se širi nova različica izsiljevalskega virusa z imenom Lilocked (ali Lilu), ki napada predvsem spletne strežnike z operacijskim sistemom Linux.

  Objavljeno: 8.9.2019 09:30več