Objavljeno: 20.1.2019 09:00

Žarek upanja za evropsko svobodo interneta

Evropska direktiva o avtorskih pravicah na digitalnem trgu, ki prinaša strogo zaščito avtorskih pravic in omejuje svobodo na internetu, je v težavah. Zavrnilo jo je 11 držav članic Evropske unije.

Sporna člena (11. In 13.), ki bi novinarskim hišam omogočila zaračunavanje objavljenih odlomkov ter ponudnikom spletnih platform nalagala proaktivno preprečevanje kršitev avtorskih pravic, sta poleg Slovenije, Nemčije, Belgije, Nizozemske in Finske, ki so proti direktivi od samega začetka, zmotila še Italijo, Švedsko, Poljsko, Portugalsko, Hrvaško in Luksemburg. Zadnje glasovanje, ki bi moralo potekati v ponedeljek, 21.1., je zato odpovedano. Majhna zmaga za svobodo interneta žal ne pomeni, da je direktiva pozabljena oziroma da spornih členov, ki uvajata tako imenovani davek na povezave in spletne filtre, v Evropskem parlamentu ne bodo sprejeli v drugačni obliki. A vendar upanje ostaja. Ostro nasprotovanje zadnjemu predlogu v kombinaciji z majskimi volitvami je direktivo začasno ustavilo in videti je, da so ji v sedanji podobi šteti dnevi.

Techdirt

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

0000 | 23.1.2019 | 13:08

Ko bodo volitve mimo pa bo šla lažna svoboda interneta po gobe in bo tako kot v zda,rusiji,kitajski....cenzura na polno,najbolje da kar prepovejo internet pa bo mir.

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji